Brambory jsou zdravé, ale pozor na jejich výběr a přípravu

Existuje mnoho mylných představ o bramborách. Podle některých "odborníků" jsou nezdravé a plné prázdných kalorií. Ale pravdou je, že škroby obsažené v bramborách mohou být při správné úpravě pro zdraví dokonce velmi prospěšné.ů

brambory, zdraví, příprava brambor, solanin, škroby

Důležitá je barva i velikost

Při nákupu brambor je třeba si všímat i jejich barvy, protože čím je sytější, tím více fytonutrientů (rostlinné složky, které mají antibakteriální a protizánětlivé účinky, plní funkci antioxidantů, starají se o srdečně-cévní systém, sliznice a imunitní systém) a karotenů obsahují. Dále volte raději brambory, které jsou menší, organicky pěstované, a co je nejdůležitější, bez známek klíčení nebo zeleně. Brambory je nejlepší konzumovat s potravinami bohatými na tuk, protože fytonutrienty, obsažené v bramborách, jsou rozpustné právě v tuku.

Energetická hodnota

100-150 gramů vařených nebo pečených brambor má jen asi 120 kcal. Nicméně, stejné množství brambor při fritování má energetickou hodnotu až 400 kcal. Takže pro vaše zdraví je lepší brambory připravovat vařením, dušením nebo pečením při nižší teplotě. Tímto způsobem se vyhnete akrylamidu - toxickému vedlejšímu produktu při fritování nebo hoření, který dělá hranolky nežádoucími pro zdraví DNA.

Příprava brambor

Nejlépe je brambory jen umýt a uvařit ještě ve slupce, získáte z nich pak o 20 procent více vitamínu C a slupka zabrání úniku fytoživin do vody. Vodu po vaření brambor nemusíte vylévat, je plná fytonutrientů a může posloužit jako základ pro polévku. Při přípravě brambor je důležité, abyste odstranili klíčky (takové brambory mají množství obranných fytochemikálií zvaných glykoalkaloidy - alfa-solanin, alfa-chaconín, sevenfold nežádoucích pro zdraví) a zelené brambory vůbec nekonzumovali.

comments powered by Disqus

Podobné články


Proč se pravidleně doma setkávat u jídla?

Jídlo je nejen naší každodenní potřebou, ale má v našich životech i společenský rozměr. Ne nadarmo se při...
více…

Domácí kefír lze snadno vyrobit z kefírových zrn a mléka

Mléko a mléčné výrobky se pro nás staly neodmyslitelnou součástí života. Zvykli jsme si je konzumovat nejen v...
více…

Pět elementů, které je třeba znát, aby naše tělo bylo v rovnováze

Určování nerovnováhy v těle na základě Pěti elementů pochází z tradiční čínské medicíny. Je krokem vpřed při...
více…

Pálení žáhy - příznaky, příčina a prevence

Gastroezofagální reflux (GER) je špatná funkce dolního jícnového svěrače, který se příliš často otevírá a...
více…

Jak překonat nechuť konzumovat zeleninu?

Doporučení jíst zeleninu, které se hrnou ze všech stran, někdy nestačí k překonání možného odporu. Mnozí lidé...
více…

Investujte do zdraví svých dětí a naučte je, zdravě se stravovat

Vštípit svým dětem základy zdravého stravování, to je v dnešní době, plné nezdravých lákadel, velice těžký,...
více…

Květiny patří nejen na stůl, ale i na talíř!

To, že až na výjimky jíme i očima, není neznámá věc. Přesto ozdobit talíř či pokrm kvítky, není až tak zcela...
více…

Chybí vám vápník? To vaše kosti pomáhají odkyselovat tělo!

Překyselení organismu je původcem mnoha závažných chorob. A je to také téma číslo jedna, když navštívíte...
více…

Káva a čaj únavu nezaženou, zkuste raději rozmarýn

Na jaře se vše v přírodě hlásí k životu, jen někteří lidé se k němu doslova vlečou. A přitom venku to bzučí,...
více…

Stáří můžeme oddálit, když nedovolíme tělu rezivět

Oxidují předměty z kovů, tedy pokud je řádně neošetřujeme, a také oxiduje naše tělo. Jenže, často se stává, že...
více…