Zlatý díl starého Tokia

Tokio je známé svým shonem a ruchem. Blikající světla a ztřeštěné přechody ulic v sousedství Shibuya a Shinjuku stačí k tomu, aby se zamotala hlava i nejzkušenějšímu cestovateli.

Zlatý díl starého Tokia

Avšak pouze kousek cesty od rušného centra Shinjuku se nachází zapadlé bludiště uliček, které Vás přenese do jiné dimenze. Říká se mu Golden Gai (Zlaté město) a je to oprýskaný nízkopodlažní blok s šesti úzkými uličkami, který je zcela vzdálený okázalému světu moderního Tokia.

 

Historické sousedství zhruba o velikosti fotbalového hřiště je domovem asi 200 malých barů, z nichž většina má kapacitu méně než 10 hostů. Každá nomiya, tj. bar, nálevna či lokál, se liší od ostatních a může být zařízena např. na téma punk rock, francouzská filmová Nová vlna nebo staré videohry Nintendo.


Golden Gai nezná široké ulice ani velké neonové billboardy, které zaplavují jiné oblasti Tokia, kde to žije nočním životem. Jeho ulice jsou úzké, přelidněné, slabě osvětlené, zaplavené starými jízdními koly a neobvykle zbarvenými nápisy. Je to kakofonie bohémských rekvizit soutěžících o pozornost návštěvníka.

Zlatý díl starého Tokia

V první polovině 20. století bylo Golden Gai domovem černého obchodu a útočištěm prostitutek. Později v 60. letech, kdy mnoho závlahových děr pomohlo místu vytvořit novou identitu, přilákalo tohle místo malíře, hudebníky, básníky a filmaře.

 

Od té doby se Golden Gai nezměnilo, má 80 stálých obyvatel, kteří ho chrání před dalším rozvojem. Kvůli tomuto odmítání změn je mnoho z dvoupodlažních budov původních z 60. let.


Stejně originální jsou i současné podniky, které mají bizardní jména jako  Kangaroo Court Decision nebo Death Match! In Hell. I když význam některých názvů se ztrácí v překladu, anebo majitelé cizince záměrně matou.


Mnoho barů je zařízených tematicky. Nana Bar například ztělesňuje japonskou vášeň pro hudbu flamenco a do svého těsného prostoru zve každý týden živé hudebníky.

 

Hair of the Dogs je punkový bar, kde však uslyšíte také hudbu ve stylu new wave, ska a hardcore. Cremaster je rájem umělců a v poschodí má galerii, ve které místní výtvarníci vystavují svoje práce.

 

Také Albatross G vystavuje místní umění, a to už 16 let. La Jetee, které nese jméno podle sci-fi filmu Chrise Markera z roku 1962, je shromaždištěm následovníků francouzského filmu hnutí Nové vlny, zatímco v Baru Plastic Model mohou návštěvníci hrát staré videohry Nintendo 64.


Když si vyberete některé z neoznačených dveří v přízemí a vyšplháte se po děsivě příkrých dřevěných schůdcích nahoru, můžete usednout v baru s kapacitou čtyři osoby a dát si zde karafu horkého saké.


Mnoho turistů přichází do Tokia, aby poznalo futuristické oslnivé město s miliony technických divů. Při takovém tempu je však útěchou, když víte, kde hledat zbylý kousek starého města.

Praktické záležitosti

Kvůli omezenému prostoru vyžaduje mnoho podniků poplatek za vstup nebo za místo k sezení. Rovněž často odmítají obsluhovat velké nebo hlučné skupiny.

 

Když se budete chtít vydat do Golden Gai, vyjděte z vlakového nádraží v Shinjuku východní branou a vydejte se klikatě na asi 10 minutovou cestu na severovýchod, až dojdete k Hanazono Shrine.
 

 

comments powered by Disqus