Prohlídka hradů v Černém lese

Černý les (Schwarzwald) a Údolí Rýna (Rheintal) v Německu jsou známé svojí malebnou krajinou, špičkovými vinicemi a starými hrady rozesetými po krajině.

Prohlídka hradů v Černém lese

Některé z nich hradů jsou v troskách, takže umožní pouze letmé nahlédnutí do minulosti, zatímco jiné byly pečlivě restaurovány a zorganizovány, takže nabízejí kompletnější obraz života ve středověku.

 

Většina hradů v Černém lese je snadno dostupná a láká turisty také tím, že některé fungují zároveň jako hotely a kulturní centra. Kameny těchto hradů rozmístěných po celém Německu vyprávějí návštěvníkům celé příběhy o bohatém dědictví a síle ducha, které tu zůstanou i pro příští generace.

Hrad Heidelberg

Nepravidelně rozložený Schloss Heidelberg je umístěn mezi kopci na pozadí lesa, vysoko nad městem, kde triumfálně stojí už téměř 900 let a kde přečkal dva ničivé zásahy bleskem.

Prohlídka hradů v Černém lese

Původní pevnost byla postavena v roce 1214 z červeného pískovce, v dalších staletích pak následovaly dostavby a rekonstrukce.

 

Turistickou atrakcí se hrad stal v 19. století a dnes vítá ročně přes 3 miliony návštěvníků, z nichž milion i přenocuje, kteří obdivují zahrady a prohlížejí si ruiny. Každá budova nabízí pohled hned do několika období německé architektury.

 

Apatykářské muzeum vystavuje ukázky medicíny a farmakologie středověku, čímž návštěvníkům nabízí unikátní pohled na nemoci, jejich domnělé příčiny a léčení té doby. 

 

Návštěvníci smí vstupovat do paláce pouze v organizovaných prohlídkách s průvodcem. Prohlídky apatykářského muzea, pozemků a specializovaných výstav v němčině a v angličtině probíhají denně.

 

Skupinové nebo speciální zájezdy je možné objednat předem. Také je zde dostupná autobusová doprava z centrálního nádraží v Heidelbergu až k hradu. 

Hrad Hohezollern

Hrad Hohenzollern je posazen na hoře zvané Zollerberg a slouží jako sídlo císařské rodiny a soukromé sídlo jejich potomků už víc jak tisíc let.

Prohlídka hradů v Černém lese

Je stále v soukromém vlastnictví, stojí 853 m nad mořem a vládne působivým výhledem na krajinu, takže návštěvníkům nabízí ohromující obraz.

 

Původně byl hrad postaven v 11. století a byl dvakrát zničen: jednou při obležení a jednou zpustnutím. Jeho rekonstrukce začala v 19. století a skončila v roce 1945, pouze kaple si zachovala středověkou podobu.

 

V současnosti má hrad stejný design jako hrad Neuschwanstein, který zase byl inspirací pro hrad Šípkové Růženky v Disneylandu. Je to vynikající ukázka německého romantismu.


V současnosti hrad slouží jako soukromé sídlo pruského královského rodu stejně jako letní útočiště pro znevýhodněné děti.

 

Více jak 300 tisíc návštěvníků ročně si prohlédne pozemky a může zahlédnout také drahokamy posázenou korunu Viléma II., osobní vlastnictví Fridricha Velkého a fantastickou sbírku umění a historických artefaktů.

 

Prohlídky s průvodcem jsou k dispozici denně po celý rok s výjimkou Vánoc a Nového roku. Pokud nechcete absolvovat 25 minutový výšlap do kopce, je tu kyvadlový autobus, který jezdí každou hodinu z parkoviště do areálu hradu.

Hrad Karlsruhe

Hrad byl původně postaven v roce 1715 částečně ze dřeva a je centrálním bodem města, které kolem něj vyrostlo, Karlsruhe.

Prohlídka hradů v Černém lese

Když ho velkovévoda Baden v roce 1746 přestavěl, jeho architekt Balthasar Neumann vyměnil dřevo za kámen.

 

Schloss Karlsruhe sloužil jako oficiální rezidence a vládní sídlo markýze a vévody z Badenu a nyní je renovován kvůli svým pozemkům i všeobecnému muzeu, které vlastní vzácná a nedocenitelná umělecká díla a historické artefakty od prehistorie přes středověk, barokní období až po 21. století.

 

Palác je návštěvníkům otevřen denně s výjimkou pondělí, pokud chcete vidět menší výstavy a stálou expozici. Speciální výstavy mají zvláštní otevírací dobu.

Hrad Staufen

Ruiny hradu Staufen se nacházejí v malebné vesnici Staufen, na homolovitém kopci obklopeném vinicemi v Údolí Rýna a Černým lesem, proto jsou velmi krásné a stále reprezentují původní stavbu z 12. století.

Prohlídka hradů v Černém lese

Původně se jednalo o sídlo místních baronů, které zároveň sloužilo jako pevnost hlídající stříbrné doly v nedalekém Münsterském údolí (Münstertal).

 

Je viditelný téměř z každého místa v okolní krajině a snadno k němu dojdete po 15 minutách chůze z vesnice, a to v kteroukoli denní i noční dobu. Nejsou zde organizovány žádné prohlídky s průvodcem, avšak místní obyvatelé Vám poskytnou odborný výklad o historii hradu.

 

Stojí také za to vyšplhat a prohlédnout si ruiny, odkud je výhled do daleka. Za jasného dne uvidíte až do Francie.
 

 

comments powered by Disqus