Stoj na BOSU

První popisovaný cvik na BOSU, není cvikem v pravém slova smyslu. Lze jej popsat spíše jako pozici. Jedná se však o výchozí polohu pro velké množství důležitých cviků. Jeho zvládnutím se otevře celé spektrum cvičení, které se na obou nohách vykonávají.

Po nastoupení na BOSU se zapojí prakticky celé tělo. Čím více svalů se napne, tím stabilnější bude pozice. Že se cvičí na nestabilní podložce, spolupráce musí být přesná. Žádný sval nesmí pracovat ve zvýšené míře na úkor jiného. Pokud se tak stane, trestem bude ztráta vhodné polohy, nebo sestoupení z BOSU. Snahou je vytvořit jeden synchronizovaný celek.

 

Lehčí variantou je stoj na modré, měkké straně. Pružná bublina pod nohama ustupuje. Po nastoupení rychle zjistíte, že nohy mohou pracovat nezávisle na sobě. Na černé straně to však neplatí. Pokud zabírá např.. při podřepu pravá noha silněji, dojde k vychylování. Aby cvičenec zabránil pádu, musí levá noha sílu kompenzovat. Podobná situace tak může nastat i na opačné straně.
Nahoře popsaný jev se na BOSU odehrává v průběhu jediné vteřiny asi 5-6 krát. Dochází tak k jakémusi vybrování.

Po zvládnutí stoje by měly následovat různé doplňkové pozice vestoje na obou nohách. Sem patří změny polohy paží (předpažení, upažení, vzpažení a podobně). Už jen jednoduchý pohyb rukou do předpažení jemně pohne s těžištěm, což vyžaduje vědomý a koordinovaný zásah pracujících svalů. Mění se podíl jejich práce a aktivují se i nové svaly. Opět se všechny změny musejí odehrát v setinách sekundy, pokud se cvičenec chce na BOSU udržet.
Osvědčilo se začínat se symetrickými cviky, kde je pohyb vyvážený. Jako první by měly být použity současné pohyby obou rukou. Změnou se jemně posouvá těžiště těla, což je nutné vědomě kompenzovat.

Po vyzkoušení a zvládnutí těchto poloh se přidávají také asymetrické pohyby - samostatně levou nebo pravou stranou. Pokud se pohne jen levá ruka, dojde k vychýlení do strany a opačná část těla to musí vyrovnat. Toto se využívá při odstraňování laterality.


Pokud je jedna strana párového svalu / svalů silnější než druhá, postava se křiví do strany. Při většině cvičení se silová nerovnováha nepodaří odstranit. Zapojují se obě strany a nerovnováha v síle zůstane. Samostatná aktivace může napomoci při smazání těchto negativních rozdílů. Ačkoliv se to na první pohled běžné populace netýká, opak může být pravdou. Většina lidí, včetně mě má jednu stranu silnější. Praváci pravou a leváci levou. Podle poměru sil je vykřivování větší nebo menší.

Stoj na BOSU by se měl opakovat v intervalech asi 30 sekund. Měl by se cvičit do tehdy, dokud nepřestane dělat jakýkoliv problém. Cílem je získat cit pro rovnováhu. Tato rovnováha v těle je, jen ji třeba znovu objevit. Běžnému člověku na to bude stačit jen několik pokusů. Po zvládnutí se lze pustit do celého spektra cviků, které z této polohy pramení.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Sklapovačky na BOSU

Sklapovačky na BOSU představují jeden z nejtěžších cviků, který lze na této pomůcce na břicho cvičit. Tím, že se...
více…

Dřep na BOSU

Po osvojení si stojů na BOSU je dřep, resp. podřep ideální cvik, kterým je vhodné trénink s BOSU začít. Není nutné...
více…

BOSU

BOSU je unikátní cvičební pomůcka, jejíž historie není příliš dlouhá. V České republice se začala objevovat jen...
více…

Jak cvičit a co dělat při bolesti svalů po tréninku?

Jak cvičit a co dělat při bolesti svalů po tréninku? Dospělí by měli každý den provádět nějaký druh fyzické...
více…

Posilovací guma zpevní postavu, posílí svaly a zdravě protáhne celé tělo

Chcete posílit svaly, protáhnout se a zpevnit postavu? Nemusíte si hned kupovat permanentky do posilovny nebo...
více…

Jak si vyrýsovat svaly na břiše

Kdo by netoužil po vyrýsovaném bříšku s viditelnými svaly, kterými se později může pyšnit v letních měsících?...
více…

Fitness stojí peníze, ale je to dobrá investice do zdraví a krásné postavy

Zaplatila jste si členství do fitness centra? Pravidelně cvičíte, ale výsledky se nedostavují? Vydržte a zamyslete se...
více…

Cvičení v horkých dnech má své zásady, které je třeba v zájmu ochrany zdraví dodržovat

Venku je horko k zalknutí, lidé se sotva vlečou po ulicích a najednou uvidí běžce a diví se, jak to v pohodě zvládá....
více…

Sportovní podprsenka je lepší než tričko

Tričko je sice hezká část oblečení, ale na sport se nehodí. Noste ho, milé dívky a ženy, k riflím a sukénkám, ale...
více…

Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…