Klik a jeho obměny

Klik je cvikem, který posílí, energizuje a revitalizuje celé tělo. Klik je nejzákladnějším a zároveň velmi komplexním cvikem.

Extendovaná (natažená) pozice kliku vyžaduje integrovanou kontrakci (napnutí) celého těla. Toto cvičení provádíme s nataženou a narovnanou páteří, bez tlaku gravitace, která by tlačila na zádové ploténky. Toto zaručuje volný průběh nervových impulsů vedoucích od mozku až k jednotlivým svalům končetin.

Kliky nejsou izolovaným pohybem. Při správném provedení jde o synchronizované napnutí několika svalových skupin. Důležitou součástí je zapojování hlubokých stabilizátorů trupu, které napomáhají správnému držení těla.

Provádění kliků zvyšuje nároky na prohloubené dýchání. To vede k výrazné kyslíkové výměně u zapojených svalů a zvýšení vitální kapacity plic. V praxi to znamená, že při zvýšeném nároku na plíce musí svaly výrazně "zamakat" a zapojit i části plic, které se normálně nepoužívají. Po pravidelném cvičení se zvyšuje kapacita plic, zlepšuje se prokrvení a tím hlavně okysličení svalů. To vše je jeden začarovaný kruh, ze kterého pramení zejména výhody v podobě zlepšování kondice, možnost postupně a efektivně zvyšovat náročnost cviků. Lepší pracující plíce jsou totiž základem pro lepší prokrvení a výživu celého organismu.

Existuje mnoho forem provedení tohoto cviku s nimiž vás budeme postupně seznamovat. Začneme dvěma z nich.

 

Klik o zeď

Tento cvik je možno provádět o jakoukoliv svislou plochu. Je určen všem těm, kteří nemají dostatečnou sílu na klasický klik. Čím jsou chodidla umístěny více od stěny tím přenášíme více váhy na ruce. Vy samy si regulujete, kolik síly budete potřebovat.

Ruce jsou při tomto cviku kolmo na trup. Dbejte na to, abyste netahali ramena vzhůru k uším. Začněte na napřímených rukou a postupně snižte zpevněné tělo dokud nedosáhneme 90 ° úhel v lokti. Menší než 90 ° úhel je nežádoucí, kvůli zvětšenému namáhání loketního kloubu.

Po celou dobu sledujte zda nemáte uvolněné břicho a neprohýbáte křížovou oblast. Hlava je přirozeným prodloužením trupu - nezaklánějte ji. Pohled směřuje před sebe, na dlaně opírající se o podložku.

 

Klasický klik

Zásady správného provádění klasického kliku jsou úplně stejné jako při kliku o zeď. Pro některé lidi může být klasické opírání se o dlaně bolestivé. Doporučuji proto použít podpory na kliky.

Ruce dejte na úroveň ramen s dlaněmi mírně od sebe. S nádechem proveďte pohyb směrem k podložce a s výdechem se odtlačte do výchozí polohy. Dbejte na zpevnění trupu - především si "hlídejte", zda se neprohýbáte v kříži a nezakláníte hlavu směrem dozadu.

Oba cviky (zmíněné kliky) provádějte po rozcvičení a na série. Počet opakování v jednotlivých sériích je individuální. Obecně platí zásada - raději méně pořádných, než dvakrát tolik provedených nesprávně. Můžete provést 5 sérií - první bude zahřívací, další tři budou obsahovat předem stanovené číslo, kterého chcete dosáhnout a poslední pátá série ověří kolik ještě zvládnete. V následujícím článku věnovaném klikům budou rozebírány náročnější formy tohoto cviku.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cvičení, do kterého se musíte nutit, vám nic pozitivního nepřinese!

Zdravý životní styl spojuje přirozený pohyb, vyváženou stravu, ale také pravidelné cvičení a pozitivní myšlení....
více…

Cvičení zachraňuje život, překonejte svoji lenost!

Kouření zabíjí, to ví snad každý. Ale, že pomalu zabíjí i nečinnost, to asi každého hned nenapadne. A je tomu...
více…

Hubnutí bez cvičení

Rychlé a přitom bezpečné hubnutí bez cvičení prostě nejde. Ale zdravý pohyb ještě nikomu neublížil, tak...
více…

Dance jóga - cvičení pro všechny, kteří mají v těle rytmus

Dance jóga je originální druh pohybu. Jedná se o jógu, kterou dotváří tanec. Vznikla na základě spojení...
více…

Menstruace není důvod necvičit, cvičení zmírňuje PMS

Pravidelné cvičení pomáhá zmírnit premenstruační syndrom, ale i bolestivou menstruaci. Chce to jen dodržovat...
více…

Fitness a jak to bylo s historií sportovní kultury

Cvičení lidé milovali od pradávna. Jen jeho podoba se staletími měnila. A mění se i terminologie. Tak často...
více…

Nápoje pro sportovce

Dodržovat pitný režim je důležité pro naše zdraví, ať už sportujeme či nesportujeme. Ale u sportovců má svá...
více…

Cvičení nalačno svalům, ani metabolismu neprospívá

Cvičíte s prázdným žaludkem a myslíte si, že rychleji zhubnete? Mýlíte se! Vědecké studie tento zakořeněný...
více…

Přírodní kosmetika po každém cvičení - důležitá a účinná regenerace

Součást každého pravidelného cvičení musí být regenerace. A k regeneraci se vám určitě budou hodit přípravky...
více…