Psychowalkman - Jak dosáhnout požadovaných psychických stavů ve sportu?

Vrcholový sport je sféra lidského působení, ve které dochází k mimořádnému psychickému vypětí. Samotný sportovec je vystavován tlaku médií, diváků a sportovních funkcionářů. Stejně tak si může sportovec velký psychický tlak způsobovat sám, a to zejména strachem z neúspěchu či vidinou zlepšení si svých výsledků.

Mnozí sportovci využívají různé techniky k potlačení negativních stavů vědomí po zatížení nebo před samotnou soutěží. Ve světě se stává populární audiovizuální stimulace.

Audiovizuální stimulace představuje navozování vhodných stavů vědomí pomocí psychowalkmanů. Možnosti využívání psychowalkmanů ve sportu jsou dvě. Jako forma regenerace nebo na redukci negativních počátečních stavů.

Uvedení psychowalkmanů na český trh předcházela pochopitelná nedůvěra ve vše nové. Výzkumy vědců však potvrdily účinnost audiovizuální stimulace na stavy vědomí, a to v tomto případě zejména z fyzikálního hlediska. Stejně tak potvrdily účinnost psychowalkmanů i různí psychologové či psychiatři. To nás podpořilo v myšlence realizovat výzkumné projekty o vlivu psychowalkmanů na vrcholové sportovce.

Účinnost psychowalkmanů při regeneraci sportovců jsme sledovali pomocí dvou měřitelných veličin.
Pomocí sledování průměrné srdeční frekvence během relaxace. Zaznamenali jsme pokles oproti relaxaci bez použití psychowalkmanu o 4-10%. To naznačuje výraznější stav uvolnění.
Druhou sledovanou veličinou bylo sledování hladiny laktátu. Laktát je vedlejší produkt anaerobní glykolýzy, který vzniká vlivem intenzivního zatížení organismu. Samotný laktát se odbourává hlavně ve svalech, které nepracují. Očekávali jsme proto, že vlivem výraznějšího uvolnění by mohlo dojít také k poklesu hladiny laktátu.
Zde jsme také zaznamenali pokles o 10 - 30% oproti relaxaci bez psychowalkmanů, přičemž při tomto měření hrála velkou roli vstupní hodnota.

Kromě těchto dvou objektivních veličin jsme sledovali svalové napětí i pomocí subjektivního hodnocení druhé (vyškolené) osoby, která potvrdila výraznější uvolnění svalů po takové relaxaci.

Z hlediska hodnocení počátečních stavů jsme mohli hodnotit jen kvalitu spánku před soutěží, protože sportovci z pochopitelných důvodů nejsou schopni podrobovat se testování bezprostředně před startem. Přičemž je důležité říci, že je obtížné přesně určit vhodný stav vědomí před soutěží, protože jak nízké, tak i vysoké psychické napětí může negativně ovlivnit výsledný výkon. Jisté je, že před fyzickým zatížením se musí sportovec kvalitně vyspat.

Naše sledování poukázala na prodloužení spánku v noci před soutěží! Potěšilo to všechny sledované sportovce, protože častým jevem je neschopnost usnout a spát v noci před závodem. Stejně se zvýšila kvalita spánku, když se sportovci v noci nebudili a nepamatovali si ani sny. I to poukazuje na vyšší kvalitu spánku.

Psychowalkman pracuje pouze se stavy vědomí, které jsou lidskému organismu vlastní, a proto nemuseli mít sportovci strach z nějakých nežádoucích účinků. Z hlediska relaxace je důležité využívat programy na uvolnění.

O něco náročnější je určit optimální program pro období před zátěží. Sportovec musí zjistit sebepozorováním, jaký stav vědomí mu před zátěží vyhovuje, a pak může využívat navozování těchto stavů ve velkém psychickém vypětí před soutěží.

Výhodou psychowalkmanu oproti některým jiným metodám je, že toto zařízení se skládá také z brýlí a sluchátek, což dostává člověka do úplně jiného prostředí. Ocení to každý sportovec zejména při hromadných přesunech na sportoviště, nebo v tzv. call roomech, kde sportovce většinou sžírá myšlenka na závod, což ho může stát hodně psychických i fyzických sil.

Na závěr je asi vhodné poznamenat, že psychowalkman má něco společného i s dopingem, a to hlavně to, že bez tvrdé dřiny se ani za jeho pomoci nedostaví úspěch jen tak.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Dance jóga - cvičení pro všechny, kteří mají v těle rytmus

Dance jóga je originální druh pohybu. Jedná se o jógu, kterou dotváří tanec. Vznikla na základě spojení...
více…

Fitness a jak to bylo s historií sportovní kultury

Cvičení lidé milovali od pradávna. Jen jeho podoba se staletími měnila. A mění se i terminologie. Tak často...
více…

Cvičení chce správnou motivaci

Nechce se vám jít cvičit? Nejprve jste byli plní elánu, měli jste naplánovaná pravidelná cvičení a vše plynulo...
více…

Cvičení, které změní vaše tělo - bodystyling

Bodystyling - cvičení, které změní vaše tělo! Jedná se účinnou kombinaci aerobního cvičení se silovým. Stačí...
více…

Cvičení pro moderní lidi - antigravity jóga

Na jedné straně přibývá pasivních lidí, které tráví dlouhé hodiny u svých počítačů, ale také přibývá i...
více…

Cvičení pro ženy - formování zadečku

Důvody ke cvičení jsou různé. Muži chtějí adrenalin a pěknou postavu, ženy pěknou postavu a adrenalin zažívají...
více…

Hubnutí usnadní zrychlený bazální metabolismus

Mužské tělo obsahuje větší množství svalové hmoty, než tělo ženy. Zastoupení tuku je zase větší u žen. A to...
více…

Letecká akrobacie pro všechny - antigravity jóga

Chcete vyzkoušet orginální “houpání”? Tak potom zkuste antigravity jógu - tedy leteckou akrobacii ve speciální...
více…

Běh pomáhá odstraňovat tukové polštáře na břiše

Chcete mít krásné bříško bez tukových polštářů? Může vám k tomu pomoci běh! Ale samotný běh nestačí,...
více…

Cvičení ve skupině a jeho nesporné výhody

Nechce se vám cvičit, ale kamarádi vás nakonec na cvičení “dotáhnou”? Tak to je názorný příklad toho, že...
více…