Rotoped (stacionární kolo)

Rotoped je ideálním sportovním prostředkem, kterým lze dosáhnout různé cíle. Stacionární kolo zlepšuje krevní oběh, posiluje a formuje hýžďové svaly, svaly nohou a účinně brání vzniku onemocnění kloubů.

Při pravidelném používání se navíc vyplavují do organismu látky, které způsobují příjemný pocit, pocit štěstí a uspokojení. Velkou výhodu je, že toto sportovní zařízení mohou používat lidé v rekonvalescenci, lidé se slabou kondicí či s extrémní nadváhou. V porovnání se silničním bicyklem nehrozí nebezpečí z okolního prostředí a člověk se může v klidu zamyslet, zaposlouchat do hudby či zadívat do televize.

Kdysi vlastnily rotopedy téměř výhradně jen fitnesscentra, sportovní kluby a skuteční nadšenci. V poslední době se na trhu objevují stále častěji levná stacionární kola a není proto problém si vybrat. Jejich cenový rozptyl je značný, což neovlivňuje jen značka přístroje, ale hlavně jeho technické provedení a vybavení. Co bychom měli před koupí vědět? Rozlišujeme 3 základní druhy rotopedů, podle způsobu jakým zajišťují potřebný odpor při šlapání. Nejlevnějším řešením je stacionární kolo s odporem, který zajišťuje látkový pás. Jejich cena je skutečně lákavá a jejich hmotnost umožňuje snadnou manipulaci ve stísněných bytech. Pokud však během šlapání budete chtít poslouchat hudbu nebo dívat film, musíte mít tolerantní sousedy, protože hlučnost takového rotopedu je již sama o sobě velmi vysoká. Navíc se s takovými levnými přístroji často spojuje nízká nosnost, nekvalitní zpracování a rychlé opotřebení brzdícího pásu. Mezi lepší, ale i dražší volbu, patří rotopedy s čelisťovým brzdícím systémem. Jejich životnost a hlučnost jsou na lepší úrovni než je tomu v předchozím případě. Stále častěji je však nahrazují rotopedy s magnetickým odporem. Jejich cena je již na stejné úrovni a bezkontaktní brzdící odpor je prakticky nehlučný a nepodléhá opotřebení.

 

Mezi další důležité vlastnosti patří i hmotnost setrvačníku. Kvalitní setrvačník má zpravidla nejméně 15 kg. Zde je třeba říci, že čím je hmotnost nižší, tím je šlapání méně plynulé a pohodlné. Jelikož stacionární kola si nekupují jen štíhlí lidé, ale i ti, kteří by rádi shodili přebytečné kilogramy, je důležitým parametrem i nosnost. Ta je označována v kilogramech a označuje maximální hmotnost, kterou má mít budoucí majitel rotopedu. Pokud natrefíte na stacionární kolo bez tohoto údaje, doporučoval bych hledat dál. Vyzkoušení v prodejně před nákupem je podle mého názoru také velmi důležité. Zpravidla odhalí nedostatky jako nepohodlné sedadlo nebo nevhodnost (malé rozměry) konstrukce.

Stále častěji jsou součástí výbavy počítače, které se liší svými funkcemi jako počet spálených kalorií, ujetá vzdálenost, čas, stopky a pod. Za nejhodnotnější funkci, resp. výbavu rotopedu považuji měřič pulsu. Je to jediný ukazatel, kterým si člověk dokáže přesně navolit potřebnou intenzitu podle toho, co chce šlapáním dosáhnout. V současnosti se používají asi tři způsoby měření činnosti srdce. Při prvním řešení je snímač součástí držadel. Toto řešení vyžaduje úchop v jejich konkrétní části, což nemusí být nejpohodlnější. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že pokud se ruce více potí, hodnoty získané snímačem nemusí odpovídat skutečnosti. Při druhé alternativě se snímací klipsna přichytí na ucho. Posledním způsobem je pás, který se připevní kolem hrudníku a ten pak bez jakýchkoliv kabelů posílá do počítače údaje o srdeční činnosti. Měřit se přitom nemusejí pouze pulsní hodnoty, ale prakticky kompletní srdeční činnost. Takové rotopedy jsou však méně k vidění, protože jsou dražší. Své uplatnění si najdou hlavně u lidí po rekonvalescenci a pro lidi se srdečními potížemi.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cvičení, do kterého se musíte nutit, vám nic pozitivního nepřinese!

Zdravý životní styl spojuje přirozený pohyb, vyváženou stravu, ale také pravidelné cvičení a pozitivní myšlení....
více…

Cvičení zachraňuje život, překonejte svoji lenost!

Kouření zabíjí, to ví snad každý. Ale, že pomalu zabíjí i nečinnost, to asi každého hned nenapadne. A je tomu...
více…

Hubnutí bez cvičení

Rychlé a přitom bezpečné hubnutí bez cvičení prostě nejde. Ale zdravý pohyb ještě nikomu neublížil, tak...
více…

Dance jóga - cvičení pro všechny, kteří mají v těle rytmus

Dance jóga je originální druh pohybu. Jedná se o jógu, kterou dotváří tanec. Vznikla na základě spojení...
více…

Menstruace není důvod necvičit, cvičení zmírňuje PMS

Pravidelné cvičení pomáhá zmírnit premenstruační syndrom, ale i bolestivou menstruaci. Chce to jen dodržovat...
více…

Fitness a jak to bylo s historií sportovní kultury

Cvičení lidé milovali od pradávna. Jen jeho podoba se staletími měnila. A mění se i terminologie. Tak často...
více…

Nápoje pro sportovce

Dodržovat pitný režim je důležité pro naše zdraví, ať už sportujeme či nesportujeme. Ale u sportovců má svá...
více…

Cvičení nalačno svalům, ani metabolismu neprospívá

Cvičíte s prázdným žaludkem a myslíte si, že rychleji zhubnete? Mýlíte se! Vědecké studie tento zakořeněný...
více…

Přírodní kosmetika po každém cvičení - důležitá a účinná regenerace

Součást každého pravidelného cvičení musí být regenerace. A k regeneraci se vám určitě budou hodit přípravky...
více…