Jak si vybrat fotorámeček?

Jedni je zatracují kvůli zbytečnosti, jiní je vychvalují proto, že jim vynesly z disku na oči digitální fotografie, které zapadaly prachem. Jaké jsou digitální fotorámečky a co od nich lze očekávat?

Fotorámeček není elektronickou hračkou pro každého. Ocení ho ti, co rádi vzpomínají u snímků na zajímavé momenty, aniž nesou tíži technologií. Stačí pouze nakopírovat snímky do interní paměti, na USB klíč či paměťovou kartu a budou se na displeji střídat v nekonečném cyklu. Elektronické fotoalbum potěší prarodiče snímky vnoučat, oživí neosobní pracovní stůl v kanceláři a připomene radostné chvíle v obývacím pokoji, kuchyni, či tam, kde trávíme většinu svého času.

Kvality rámečku odhalí moment, kdy se rozhodnete přerušit automatické cyklování snímků a vytvořit si alba z těch, která Vám dělají největší radosti. Nejednou jsme měli pocit, že výrobci na uživatele kašlou a dělají vše pro to, aby fotorámeček zunoval dříve, než si ho zamilujete.

 

Displej rozhoduje

Ať se designéři jakkoli snaží zaujmout svou prací, vždy je to displej, který rozhodne o tom, jak budou snímky vypadat. Rozlišení určí detailnost zobrazení, úhlopříčka komfort při prohlížení. Ne vždy platí, že s větší úhlopříčkou lze očekávat hezčí obraz.

Na rozdíl od televizoru či notebooku, fotorámeček je většinou umístěn tak, že všechna omezení displeje se projeví v plném rozsahu. Proto velmi rozhoduje, jak vypadá jeho obraz v bočním pohledu a zda se na jeho povrchu neodrážejí všechny světelné zdroje v místnosti.

I když naleštěné rámečky vypadají na pultu prodejny nejlépe, ty s matným displejem nás jaksi oslovily více. Výjimkou jsou pouze ty modely, které mají světelný senzor, který dokáže přizpůsobit jas okolí. Většina výrobců má stejnou strategii - zářivé, přímo nepřirozené barvy a vysoký jas přitahují pozornost. To je však v konfliktu s večerním prostředím bytu, kde takové vjemy působí více než rušivě.

Ano, každý fotorámeček lze vypnout, člověka však až příliš rychle omrzí každodenní zapínání a vypínání. Pokud se pod svícením utlumí automaticky, nebo se rámeček na noc sám vypne, aby se ráno nastartoval, je to velké plus.

 

Velké paměti již nejsou "in"

Při zkoušce fotorámečků jsme zjistili, že není důležité, kolik interní paměti rámeček má, protože ceny paměťových karet jsou tak nízké, že se za zabudovanou paměť navíc nevyplatí připlácet. Nejenže se snímky na kartě spravují na počítači mnohem jednodušeji a bez kabelů, ale nejednou jsou paměťové karty i rychlejší, než paměti používané v rámečcích.

Interní paměť je plusem pouze v případě, pokud chcete využít automatické kopírování snímků z paměťové karty do rámečku bez použití počítače. Je to praktické, pokud jste rámeček podarovali rodičům, a chcete jim při každé návštěvě cosi do jejich digitálního archivu přidat.

Je výhodné, pokud má rámeček slot na stejné paměťové karty, jaké používáte ve fotoaparátu, kameře či mobilnímu telefonu běžně. Využít můžete nejen ty starší s menší kapacitou, ale hned si můžete prohlédnout, co jste nafotili. Secure Digital je standardem, podpora pro xD Picture či Compact Flash je dostupná pouze u některých modelů.

 

Formáty jsou chytáky

Mnozí výrobci se z fotorámečku snaží udělat multimediální centrum. Slibují přehrávání hudby na mizerných reproduktorech, filmy na miniaturních displejích a není výjimkou, pokud má fotorámeček zabudovaný i DVB tuner pro sledování televize. Naznačuje to, že mnohé modely vycházejí z technologií levných DVD přehrávačů a kapesních přehrávačů s tím, že do vínku dostali větší displej.

Pro někoho mohou být tyto bonusy lákavé, máme však pocit, že v domácnosti je mnoho lepších zařízení, na kterých si lze filmy a hudbu vychutnat s vyšší dávkou komfortu. Někdy se stává, že k rámečku je možné pomocí výstupů připojit i externí audioaparaturu, či přímo televizor. Tehdy nad těmito rozšířeními lze uvažovat.

 

Internet je milým plusem

Pokud dokáže fotorámeček komunikovat s okolím, je to rozhodně plus. Volitelné bluetooth moduly umožní stahování fotografií přímo z mobilu, zabudované WiFi dokáže zobrazovat galerie ze služeb, jako je Flickr nebo Picasa. Má to cosi do sebe, ale pokud jste doposud tyto služby nepoužívali, kvůli fotorámečku se nebudete obtěžovat měnit své návyky.

Technologické nadšence tato nástavba potěší, méně zkušený uživatel se může ocitnout v situaci, kdy nebude tušit, jak vše k plné spokojenosti zprovoznit. Odpovědi v návodu k použití nenajde.

 

Komfort ovládání se liší

Jsou dva přístupy výrobců fotorámečků. Lajdáci použijí čip a firmware ze stolního DVD přehrávače a s výjimkou nového grafického šatu neusilují popřemýšlet nad tím, jak uživateli usnadnit používání. V takovém případě je to pouze sekvenční prohlížeč multimédií, který je možné ovládat nepohodlnými tlačítky umístěnými na rubu, nebo infračerveným dálkovým ovladačem.

Z času na čas se objeví inovace ve formě dotykového pásků s virtuálními tlačítky, či pomůcek, které na displeji ukazují umístění tlačítek na rubu, pohodlí to však příliš nepřidá.

Ti druzí vnímají fotorámeček jako nadstavbu digitálního fotoaparátu a logiku ovládání čerpají zde. Přeci jen, fotografie jsou úplně jiná káva, než videa uložená na place disku. V takovém případě lze očekávat fotografické funkce, které jsou každodenní samozřejmostí a dotýkají se fotografií bezprostředně. Tento druh fotorámečků oslovil nás.

 

Se spotřebou si hlavu nelamte

Možná si říkáte, že fotorámeček je pouze dalším žroutem energie v domácnosti. Není to však pravda.

I když mnozí úplně kašlou na úsporný provoz a nemají tušení, že v noci lze energií šetřit, objevili jsme, že mezi úhlopříčkou a spotřebou existuje nepsané pravidlo. Většina fotorámečků má podobný příkon ve wattech, jako velikost úhlopříčky v palcích.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


The Sims 4: Legendární hra je mezi hráči stále oblíbená

Hra, která patří mezi nejoblíbenější počítačové hry už pár let, si své místo oblíbenosti stále drží, a...
více…

Spongebob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated: Hra, kterou ocení velcí i malí

Zbožňujete vy nebo vaše děti animovaný seriál Spongebob SquarePants? Pozvěte hlavní hrdiny k sobě domů díky...
více…

Vyznáte se v počítačových hrách? Jaké jsou ty nejoblíbenější

Přemýšlíte, co ještě pořídit pod stromeček? Nebo si chcete vy naložit nějaký zajímavý dárek? Rozhodně nic...
více…

Nadšenci rychlých aut a závodů, zbystřete! Už jste slyšeli o hře Forza Horizon 4?

Změna ročního období, krajiny, výběr z mnoha aut – to a mnohem více dalšího nabízí závodní hra z dílny...
více…

Cyberpunk 2077: Počítačová hra, na kterou všichni čekali

Nejočekávanější RPG hra Cyberpunk 2077 je tady! Kolem jejího vydání proběhlo spoustu odkladů, ale konečně se...
více…

Sluchátka Apple EarPods pro kvalitní poslech

Sluchátka využijete při mnoha volnočasových aktivitách i pro práci. Neobejdete se bez nich tehdy, pokud rádi...
více…

Domácí kino vybírejte podle kvality a podle svých prostorových možností

Chcete si pořídit domácí kino? A víte, na co je třeba myslet, aby vás výběr nezklamal? Určitě se musíte kromě...
více…

5 tipů pro levnější tisk, které každý zná, ale málokdo dělá

Asi každý chce tisknout levně, ale už zdaleka ne každý pro to něco dělá. Přitom není tak těžké toho dosáhnout....
více…

Jak naučit děti milovat přírodu a dostat je od počítačů?

Stěžujeme si, že naše děti nemají žádný vztah k přírodě, že je nemůžeme “vykopat” od počítačů a že...
více…

Syndrom počítačového vidění a důležitost mrkání při práci na počítači

Práce na počítači patří mezi takzvaně lehčí a často vyhledávanou. Nebolí nohy, nemusíte používat svaly, nemáte...
více…