Jak vybrat LCD monitor?

Zkratka LCD (Liquid Crystal Display, tedy displej z tekutých krystalů) se používá na označování displejů, které na vytvoření obrazu využívají mikroskopické krystaly, schopné měnit svou polohu v závislosti na tom, zda na ně působí elektrické napětí, nebo ne. Podle způsobu použití můžeme dělit do následujících skupin.

 

Domácí použití

Běžná práce (internet, kancelářské aplikace, foto, multimédia). V tomto případě nejsou až tak důležité parametry. Převážně se klade důraz na design a cenu samozřejmě. Důležitá je i úhlopříčka, čili samotná velikost displeje. Menší důraz se klade na parametry, jako jsou kontrast, jas, odezva, pozorovací uhly. Momentálně tvoří kancelářskou a domácí ekonomickou linii monitorů monitory s úhlopříčkou 17 "a 19" a většina s poměrem stran 4:3. Je předurčena pro domácí a kancelářské využití, které nevyžadují vyšší rozlišení.

Hry a filmy

V tomto případě se důraz přesouvá na parametry, samozřejmě důležitými atributy zůstává cena a designové provedení monitoru. Co se týká parametrů, nejdůležitějšími zůstává úhlopříčka, která se pohybuje v rozmezí 19 "-24". Dalšími neméně důležitými parametry jsou jas, kontrast, pozorovací úhly, možnost "digitálního" propojení s PC, barevnost, odezva a pozorovací uhly. Vděčným doplňkem při těchto typech monitorů je například integrovaná kamera popřípadě zabudované stereo reproduktory.

LCD televize

Velikost úhlopříčky se udává v palcích nebo centimetrech. 1 palec = 2,54 cm. LCD TV v současné době zcela nahradily běžně používané CRT televizory. Nejdůležitějším parametrem zůstává úhlopříčka. Není vzácné, že zákazníci často sahají po LCD TV s úhlopříčkou 32 "a více. Důležitými atributy zůstávají kontrast, jas, odezva, barevnost a pozorovací úhly. Já bych k důležitým parametrům při výběru LCD TV zařadil i to, zda má displej matný nebo lesklý povrch. Novou a troufám si říct, že i lepší alternativou zůstává displej s lesklým povrchem, který si zachovává vyšší věrnost zobrazovaných barev. Takový LCD TV není třeba ale v žádném případě umísťovat na místo proti slunci, protože odráží světlo a z krásného obrazu byste neměli nic.

Kancelářské nasazení

Kancelář se považuje za nenáročné prostředí, to se zohledňuje i při výběru LCD monitoru. Jako jsem již nastínil, pro kancelářské potřeby a kancelářské aplikace bohatě postačí nenáročný LCD monitor s úhlopříčkou 17 "-19". Důraz je kladen na cenu, popřípadě design, aby monitor zapadnul k ostatnímu vybavení kanceláře, na konec důležitosti se posouvají parametry jako je odezva, kontrast, jas a pozorovací úhly. Naopak na první stupínek by měla být postavena spotřeba elektrické energie. Zpestřením mohou být samozřejmě zabudované reproduktory, které Vám ušetří místo na stole.

Profesionální nasazení

Speciální kategorii LCD monitorů tvoří monitory pro speciální nasazení. Jde o monitory, které jsou určeny pro profesionály, například grafiky. Tu se nám zásadně mění to, že jako hlavní atributy jsou samozřejmě považovány odezva, jas, kontrast, barevnost, pozorovací úhly, do pozadí jsou zohledněny parametry jako design a cena. Tyto monitory jsou častokrát nasazovány do provozů, kde běží 24 hodin denně, popřípadě slouží pro grafiky na zpracování různých grafických návrhů a úkolů.

Popis parametrů LCD monitoru:

Úhlopříčka

Hlavním parametrem monitoru je jeho rozměr. Dnes se na běžné účely používají monitory s úhlopříčkou 19 "-26", jejichž cena je srovnatelná s 17 ". Trendem jsou stále větší rozměry, protože tloušťka monitoru zůstává zachovaná. LCD panel se dá vyrobit v libovolné kombinaci poměru stran. Kdysi byl nejčastěji používaným poměrem stran poměr 4:3, dnes je nahrazován širokoúhlými monitory s poměrem stran 16:9 nebo 16:10.

Rozlišení

Důležitým kvalitativním monitorem je samozřejmě i rozlišení. Je to počet bodů řádky x sloupce. U kvalitních monitorů se setkáváme s rozlišeními 1400x1050 nebo 1600x1200 bodů. Osobitou kategorii tvoří monitory s vysokým rozlišením, které určitě budou v budoucnu nejžádanějšími monitory vůbec. Jejich rozlišení je 1920x1080, nazývané FULL HD rozlišení.

Jas je vlastně intenzita obrazu. Tyto parametry lze samozřejmě nastavovat přímo v MENU monitoru i ručně, pokud pracujete v nočních provozech, kde je málo světla, jas se dá stáhnout, chráníte si tím oči. Pro výběr monitoru platí, že jas by měl mít u větších monitorů hodnoty alespoň 550cd/m2. U tohoto údaje bych se spoléhal spíše na své oči, monitor je nejlépe vidět zapnutý. Spoléhejte spíše na své pocity z barev a obrazu, popřípadě sáhněte na testy monitorů, které jsou uváděny na internetu i v odborných časopisech.

Kontrast je prakticky jasový rozdíl mezi bílým - maximálně rozzářeným a černým bodem. Výrobci totiž často uvádějí údaje, které jsou zkreslené. Pro měření kontrastu se v současnosti používají dvě metodiky - statický a dynamický kontrast. U statického kontrastu se hodnoty dobrých monitorů pohybují od 1000:1 nahoru, u dynamického kontrastu se hodnoty pohybují až 10x výše. V praxi doporučujeme hledat monitor, který má kontrast alespoň 1000:1.

Odezva

Doba odezvy je vlastně čas, za který projde pixel z úplně světlého do úplně tmavého stavu a zpět. V praxi čím menší odezva, tím kvalitnější panel. Ideální odezva v současnosti se pohybuje na hranici 5ms, některý výrobci uvádí i 2ms.

Pozorovací úhel je úhel, pod kterým je obraz na monitoru ještě viditelným a dobře čitelným. Typickým pozorovacím úhlem je úhel 160°.

Barevnost

Tento parametr je snad nejdůležitější pro grafiky. Jde o barevnou věrnost – to, co vidím na monitoru, musí odpovídat skutečnosti. U profesionálních monitorů je funkce kalibrace jednotlivých barev.

Propojení s PC

Levnější modely poskytují propojení analogovým způsobem prostřednictvím analogového konektoru označovaného VGA 15D-SUB. Jde o konektor, který se používal i u starších CRT monitorů. Tento konektor a tento způsob připojení postačuje pro menší monitory, je určen pro nenáročné uživatele.

Pokud jste se rozhodli pro koupi většího monitoru a budete ho využívat na hry, popřípadě na video, kvalitnějším a asi nejpoužívanějším konektorem pro propojení s PC zůstává digitální konektor DVI. Obraz je při takovém zapojení proti analogovému připojení kontrastnější, ostřejší a hlavně z pohledu barev věrnější. Nejnovějším standardem, který se začíná používat u LCD monitorů a hlavně u LCD TV je HDMI konektor. Tento typ propojení je významný pro větší úhlopříčky, protože dokáže přenášet nejkvalitnější obraz při nejvyšším tzv. FULL HD rozlišení.

Typy konektorů používaných u LCD monitorů a LCD TV:

Kompozitní vstup (A / V, RCA). Používají ho videorekordéry, herní konzole, boxy kabelové a satelitní TV, DVD,. Nízká kvalita.

S Video. notebooky, starší PC, boxy kabelové a satelitní TV, S-VHS videorekordéry, DVD, herní konzole. Střední kvalita.

Komponentní vstup (Y, Pb, Pr; Y, Cb, Cr;) standardní DVD přehrávače. Vysoká kvalita.

PC vstup (RGB, 15-pin D-sub) PC, některé HDTV přijímače, video-projektory. Vysoká kvalita.

SCART videorekordéry, zesilovače, HDTV přijímače a DVD přehrávače. Vysoká kvalita.

HDMI jde o nejnovější a nejkvalitnější konektivitu. Slouží jako náhrada mnoha jiných rozhraní, takže odbourá množství kabelů při propojování LCD TV a jiných přístrojů. Umožní také dálkové ovládání zařízení tak, že jediným tlačítkem je možné spustit a nakonfigurovat všechna zařízení zajišťující přehrávání multimediálních dat. Aktivují se přitom pouze ta zařízení, která jsou právě potřebná. Například jedním tlačítkem se spustí LCD TV, satelitní box a domácí kino. Nejvyšší kvalita

Multimediální doplňky

Mezi multimediální doplňky, které bývají již přímo zabudované, jsou reproduktory nebo mikrofony. To ale není zdaleka všechno. V současnosti se do LCD panelů zabudovávají i web-kamery, nebo TV tunery, pomocí kterých se Váš LCD monitor mění na plnohodnotný LCD TV. K takovým monitorům se často dodává i dálkové ovládání. Také USB huby si získaly své místo ve stojanech a na zadních stranách LCD monitorů.

Design

 Pro někoho doplněk, pro někoho podstatný parametr, je však třeba vědět, že se na monitor budeme dívat celý den. Designových řešení je v současné době velmi mnoho, je jen na zákazníkovi, jaký si vybere. V současnosti se nejlépe prodávají monitory v barevné kombinaci černá a stříbrná. Kdysi prodávaná šedá je dnes mnohdy nezajímavá, tomu se přizpůsobili samozřejmě i výrobci, kteří v šedé vyrábějí mnohem méně, někteří už vůbec.

Doba záruky, záruční a pozáruční servis

Technická podpora jakož i záruční a pozáruční servis je také jediným z hlavních prvků, na které by si zákazník měl dávat pozor. Jednou z nejčastějších problémů u LCD monitorů jsou vadné pixely. Někteří výrobci rozdělují své modely do určitých tříd, kde poskytují zákazníkům záruku i na vadné pixely. Vadný pixel je vlastně bod, který svítí jednou barvou, což působí následně rušivě. Tato chyba je neopravitelná, jde o výrobní vadu, která se časem nezhoršuje ani nezanikne. Výrobní norma říká, že za vadný se považuje takový monitor, který má u 19 "LCD větší počet vadných pixelů než 5. Co se týče záruky, ze zákona je na všechny LCD monitory poskytována záruka 24 měsíců, i když někteří výrobci poskytují rozšířenou záruku až na 36 měsíců. Rozdíl je také v tom, kde a jak si třeba záruku uplatňuje. U některých výrobců se dá záruka uplatnit přímo na prodejně nebo v autorizovaném servisním středisku, někde stačí vyplnit formulář na webových stránkách výrobce. V tomto případě hradí veškeré náklady výrobce tím, že k Vám pošle kurýra, který vadný výrobek převezme a následně po vyřízení reklamace doveze zpět k Vám.

 Co se týče pozáručního servisu, jde samozřejmě o placený servis, některý z výrobců Vám ale umí vyjít vstříc alespoň tím, že Vám po oznámení poruchy zařídí diagnostiku a zajistí odstranění problému nebo výměnu vadného komponentu.

Cena

Jak jsem již zmínil, pro někoho je cena významný parametr, někdo upřednostňuje kvalitu před cenou. Od ceny se skoro pořád odvíjí i kvalita nebo technická podpora. Úplně nejlevnější LCD monitory mají nejnižší parametry, častokrát se záruka nevztahuje na vadné pixely a celý reklamační proces trvá obvykle dost dlouho. Právě u dražších monitorů se můžete spolehnout na velmi dobré parametry, kvalitní technickou podporu, kde Vám někdy při poruše výrobek opraví i na následující pracovní den, rovněž u vadných pixelů Vám umí vadný kus vyměnit za zcela nový.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


The Sims 4: Legendární hra je mezi hráči stále oblíbená

Hra, která patří mezi nejoblíbenější počítačové hry už pár let, si své místo oblíbenosti stále drží, a...
více…

Spongebob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated: Hra, kterou ocení velcí i malí

Zbožňujete vy nebo vaše děti animovaný seriál Spongebob SquarePants? Pozvěte hlavní hrdiny k sobě domů díky...
více…

Vyznáte se v počítačových hrách? Jaké jsou ty nejoblíbenější

Přemýšlíte, co ještě pořídit pod stromeček? Nebo si chcete vy naložit nějaký zajímavý dárek? Rozhodně nic...
více…

Nadšenci rychlých aut a závodů, zbystřete! Už jste slyšeli o hře Forza Horizon 4?

Změna ročního období, krajiny, výběr z mnoha aut – to a mnohem více dalšího nabízí závodní hra z dílny...
více…

Cyberpunk 2077: Počítačová hra, na kterou všichni čekali

Nejočekávanější RPG hra Cyberpunk 2077 je tady! Kolem jejího vydání proběhlo spoustu odkladů, ale konečně se...
více…

Sluchátka Apple EarPods pro kvalitní poslech

Sluchátka využijete při mnoha volnočasových aktivitách i pro práci. Neobejdete se bez nich tehdy, pokud rádi...
více…

Domácí kino vybírejte podle kvality a podle svých prostorových možností

Chcete si pořídit domácí kino? A víte, na co je třeba myslet, aby vás výběr nezklamal? Určitě se musíte kromě...
více…

5 tipů pro levnější tisk, které každý zná, ale málokdo dělá

Asi každý chce tisknout levně, ale už zdaleka ne každý pro to něco dělá. Přitom není tak těžké toho dosáhnout....
více…

Jak naučit děti milovat přírodu a dostat je od počítačů?

Stěžujeme si, že naše děti nemají žádný vztah k přírodě, že je nemůžeme “vykopat” od počítačů a že...
více…

Syndrom počítačového vidění a důležitost mrkání při práci na počítači

Práce na počítači patří mezi takzvaně lehčí a často vyhledávanou. Nebolí nohy, nemusíte používat svaly, nemáte...
více…