Jak vybrat notebook?

Pád cen notebooků pokračuje a s tím souvisí i velký zájem ze strany zákazníků a další informace a rady k nákupu. I zde ale platí známé pravidlo, že základem dobrého nákupu je pečlivá rozvaha nad tím, k čemu vlastně chceme notebook používat. Jiné požadavky má student pracující s dokumenty a internetem, další projektant, grafik či hráč počítačových her se speciálními požadavky na výkon, výdrž a ergonomii.

Rozdělení podle typů notebooků

Jednotlivé modely si rozdělíme do čtyř kategorií podle hlavního způsobu použití.

 

Kancelářské práce, internet, základní multimédia

I nejobyčejnější v současnosti prodávaný notebook bude o řád rychlejší s lepšími parametry, než nejlepší minulých sezón. Tak to ve výpočetní technice chodí. Proto, pokud hledáte notebook pro běžnou kancelářskou práci, psaní, určitě si vystačíte s nejlevnějším modelem v nabídce a můžete si být jisti, že se ani nebudete setkávat s nedostatkem výkonu. Na běžnou práci si vystačíte s jednojádrovým procesorem a operační pamětí dva gigabyte. Pevné disky mají dostatečnou kapacitu minimálně 160 GB. Displej je většinou širokoúhlý s úhlopříčkou 15,4 palců a rozlišením 1280 × 800 pixelů. Nejjednodušším standardem je vypalovačka na DVD i Wi-fi. Slabinou těchto přístrojů bývá integrovaná grafická karta, která se nehodí pro hraní náročnějších her a nízká výdrž při provozu na akumulátor. Váha se pohybuje kolem tří kilogramů. Aktuální podobné vybavení notebooků prolomily hranici 350 € a dále klesají.

 

Domácí univerzální stroj, pokročilé multimédia, hry

Zlatá střední cesta vede ke strojům střední kategorie. Oproti základním modelům u nich nacházíme dvoujádrové procesory s pokročilým řízením spotřeby. Operační paměť dosahuje standard 3 GB a o akceleraci multimédií se stará samostatný čip od renomovaných firem nVidia a ATI.

 

Ultra přenosné přístroje

Ten, pro koho je notebook pracovním nástrojem číslo jedna, bez kterého se neobejde ani minutu, ocení jeho nízkou váhu. Malé rozměry a dobrá přenosnost je základní vlastností této řady přístrojů, jejich údaj o váze nepřekročí 1,8 Kg. Opravdový ultra přenosný notebook jde ještě níže a není problém narazit i na kilogramové modely. O provoz se starají speciální úsporné procesory a řada funkcí je integrovaných. Důraz je kladen na co největší dobu provozu na baterii. Ta může s pluginem atakovat hranici deset a více hodin. Samozřejmostí je vybaven jako v bodě 1.

 

Náhrady stolních PC

Takový notebook poznáte na první pohled. Je masivní a při jeho návrhu bylo postupováno s důrazem na nekompromisní výkon a vysokou užitnou hodnotu. Displeje zde často dosahují úhlopříčky 17 palců. Některé modely disponují dvěma pevnými disky, samostatnou grafickou kartou s výkonnou 3D akcelerací, ale i takovou praktickou "drobností", jakou je plná numerická klávesnice. Stejně počet USB konektorů přesahuje běžný průměr. Jeden parametr ale exceluje v opačném slova smyslu a tím je akumulátor a jeho reálná životnost. Ta se pohybuje v řádu desítek minut a více, než řešení pro dlouhý pobyt mimo dosah elektrické zásuvky, představuje slušně dimenzovaný záložní zdroj pro případ výpadku el. proudu. Váha těchto přístrojů může dosahovat i 5 Kg.

 

 

Software - instalace a zálohování

Notebooky se prodávají s nebo bez před instalovaného operačního systému. Pokud si zakoupíte přístroj s licencí a instalací např. Windows, neznamená to, že ke krabici s notebookem získáte i DVD s programem. Data potřebná k reinstalaci a obnově systému v případě havárie jsou uložena na skryté části pevného disku. To je zároveň i odpověď na řadu dotazů týkajících se dostupnosti reálně volné kapacity z deklarovaných hodnot uvedených výrobcem. 160 GB disk tak může obsahovat pouze 140 GB uživatelsky volného prostoru, zbytek zaplňují instalační a obnovovací data.

 

Důležité příslušenství a nadstandardní výbava

Kromě dostatku USB portů pro připojení dalších periferií a věnujte pozornost dalším specialitám jako sloty pro rozšiřující karty formátu ExpressCard resp. dosluhující PCMCIA. Některé modely jdou ve sbližování výpočetní a audiovizuální techniky ještě dále. Výjimkou nejsou ani přístroje obsahující HDMI výstup, výstupní konektor pro analogové připojení televize nebo Fireware IEE 1394. Velmi praktické jsou i integrované čtečky paměťových karet.

 

Měli byste vědět

Pokud si koupíte notebook bez OS, znamená to, že neobsahuje operační systém a po jeho zapnutí budete odměněni výhradně černou obrazovkou. Instalace a oživení tak zůstává na Vás. Šetření se tak může paradoxně ve finále přetransformovat do dalších výdajů za samostatný operační systém. Vypalovačky na DVD, bezdrátové síťové karty a modem jsou běžnou výbavou většiny nových notebooků. Kdysi příplatkový hardware je tak standardem dnešních dnů.

 

Výběr notebooků v kostce

I přes klesající cenu notebooků je jejich nákup relativně vysokou investicí. Proto je třeba si včas a detailně promyslet, k jakým účelům bude notebook používán. Kancelářský přístroj pro práci s tabulkami, sledování internetu a občasné pouštění hudby splňují jiné výkonnostní kritéria než jeho ultra přenosný kolega. Zkuste si odpověď na níže uvedené otázky.

 

1) Hledám notebook na nenáročnou kancelářskou práci a občasná multimédia?

2) Chci přístroj, který je dostatečně výkonný pro pokročilá multimédia a nové hry?

3) Musí být můj nový notebook snadno přenosný?

4) Od notebooku nečekám extrémní mobilitu. Hledám náhradu stolního PC?

 

comments powered by Disqus


Podobné články


The Sims 4: Legendární hra je mezi hráči stále oblíbená

Hra, která patří mezi nejoblíbenější počítačové hry už pár let, si své místo oblíbenosti stále drží, a...
více…

Spongebob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated: Hra, kterou ocení velcí i malí

Zbožňujete vy nebo vaše děti animovaný seriál Spongebob SquarePants? Pozvěte hlavní hrdiny k sobě domů díky...
více…

Vyznáte se v počítačových hrách? Jaké jsou ty nejoblíbenější

Přemýšlíte, co ještě pořídit pod stromeček? Nebo si chcete vy naložit nějaký zajímavý dárek? Rozhodně nic...
více…

Nadšenci rychlých aut a závodů, zbystřete! Už jste slyšeli o hře Forza Horizon 4?

Změna ročního období, krajiny, výběr z mnoha aut – to a mnohem více dalšího nabízí závodní hra z dílny...
více…

Cyberpunk 2077: Počítačová hra, na kterou všichni čekali

Nejočekávanější RPG hra Cyberpunk 2077 je tady! Kolem jejího vydání proběhlo spoustu odkladů, ale konečně se...
více…

Sluchátka Apple EarPods pro kvalitní poslech

Sluchátka využijete při mnoha volnočasových aktivitách i pro práci. Neobejdete se bez nich tehdy, pokud rádi...
více…

Domácí kino vybírejte podle kvality a podle svých prostorových možností

Chcete si pořídit domácí kino? A víte, na co je třeba myslet, aby vás výběr nezklamal? Určitě se musíte kromě...
více…

5 tipů pro levnější tisk, které každý zná, ale málokdo dělá

Asi každý chce tisknout levně, ale už zdaleka ne každý pro to něco dělá. Přitom není tak těžké toho dosáhnout....
více…

Jak naučit děti milovat přírodu a dostat je od počítačů?

Stěžujeme si, že naše děti nemají žádný vztah k přírodě, že je nemůžeme “vykopat” od počítačů a že...
více…

Syndrom počítačového vidění a důležitost mrkání při práci na počítači

Práce na počítači patří mezi takzvaně lehčí a často vyhledávanou. Nebolí nohy, nemusíte používat svaly, nemáte...
více…