Whisky (whiskey)

Příběh whisky je rozvětvený. Bourbon Whisky, americký národní nápoj, se původně v 18. století pálil z žita. Později se začal destilovat z kukuřice, čímž dosáhl jemnější a sytější chuť. Dnes zákon předepisuje při pálení vedle ječmene a žita nejméně 51% podíl kukuřice.

Nápoj se skladuje v nových, zevnitř vypálených sudech z bílého dubu. Dozrává tři roky. Rye Whisky se pálí nejméně z 51% žita a považuje se za nejstarší. Tennessee Whisky se prokapává přes dřevěné uhlí z javoru a díky této filtraci se stává velmi lahodnou, i když se pije neředěná. Straight Whisky nebo Unblended Whisky je nesměšovaný produkt, naopak Blended Whisky je směsicí několika druhů whisky. Canadian Whisky je lehčí a světlejší než americká whisky.

Nároky na prvenství výroby nápoje si dělá jak Skotsko, tak Irsko. Irská whisky se pálí třikrát. Základními surovinami pro její výrobu jsou ječmen, pšenice, oves, žito a čistá irská voda. Obilí se semele a suší v kotlích, čímž se zachová typická příchuť sladu.

Podle zákona musí irská whisky zrát nejméně tři roky.

Malt Whisky, pravá skotská whisky, se vůbec nehodí pro výrobu míchaných nápojů. Vyrábí se z čistého ječmene. Po dvakrát opakované destilaci se uskladní v sudech na sherry ze Španělska, kde získá sytou barvu. Doba skladování trvá od tří do dvanácti let. Existují čtyři skupiny Malt Whisky a Highland Malt Whisky, Lowland Malt Whisky, Island Malt Whisky a Campbletown Malt Whisky. Kromě této whisky se silnou kouřovou příchutí se ve Skotsku vyrábí i jemná a lehká Grain Whisky. Jejich smícháním vzniká Blended Scotch Whisky.

Whisky se obvykle pije z poháru bez stopky s tlustým dnem, který se nazývá tumbler. Na degustační účely se používá pohár na sherry.

comments powered by Disqus

Podobné články


Pisco

Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v...
více…

Ovocné destiláty

Počet ovocných destilátů je obrovský. Rozlišují se podle destilace, ochucovadla a obsahu vody. Ovocné extrakty,...
více…

Oskerušovice

Oskerušovice se produkuje z jeřábu oskeruše, který se vyskytuje v Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy a v...
více…

Mezcal

Mezcal je destilovaný nápoj spjatý s Mexikem jako tequila. Možná je trochu méně známý, protože je spíše...
více…

Matolinovice (matolinové víno)

Matolinovice, nazývána také matolinové víno, se produkuje zkvašením výlisků, které zůstaly po lisování...
více…

Martell

Martell je koňak nesoucí jméno svého majitele. Jean Martell byl pašerák z Normanských ostrovů vyznačující se...
více…

Likér

Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy,...
více…

Stará myslivecká

Stará myslivecká je vinný destilát z vinařské oblasti Cognac doplněná o výluh ze sušeného ovoce, ořechů,...
více…

Koňak (Cognac)

Cognac (koňak) je vinný destilát stejně jako brandy a armagnac. Koňak, jak již jeho název napovídá, je spjat s...
více…

Kirsch, Framboise a Himbeergeist

Destilovat lze téměř každé ovoce. Višně jsou pro tento účel zvlášť vhodné, protože nejsou přirozeně...
více…