Jablečný mošt (jablečné víno)

Jablečný mošt pochází z anglického nebo francouzského venkova.

 

Může se nazývat i jablečné víno s cílem odlišit ho od nealkoholické jablečné šťávy. Tento skvělý, osvěžující nápoj se obvykle nevyrábí z jablek k jídlu, ale ze specializovaných odrůd na mošt, které jsou na běžnou spotřebu příliš kyselé.

Rozlišujeme čtyři kategorie moštového jablka: sladké, hořkosladké, ostré a hořkoostré. Většina moštů se produkuje z hořkosladkých a hořkoostrých jablek. První druh se vyznačuje nízkou kyselostí a vysokým obsahem tříslovin. Hořkoostré mají vysokou i kyselost, i třísloviny. Třísloviny se podílejí na obrušování sladkosti a dodávají komplexnost.

Odrůda jablek ve směsi a výrobní metody vytvářejí konktrétní charakter moštu. Obecně existují dva základní druhy moštu a to anglický a francouzský. Samotné anglické mošty ještě podléhají dělení do dvou hlavních kategorií. Tradiční anglický mošt, známý pod jménem scrumpy, je uhlazený a tmavý. Většina masově prodávaného moštu, díky důkladné filtraci a obohacení oxidem uhličitým, se stává jasným a šumivým. Výrobní proces nápoje mu dodává lehkost a svěžest.

Zatímco anglické mošty se přirovnávají k pivu, francouzští producenti modelují své produkty podle šumivého vína. Za nejlepší francouzský mošt se považuje cidre bouché, který se často prodává v lahvích podobných šampaňskému i s korkem. Přitažlivost jakéhokoliv moštu spočívá zejména v jeho světlo-až středně zlaté barvě. Některé styly jsou tmavší, jiné světlejší. Pravé mošty charakterizuje jantarová barva. Při degustaci dobrého moštu se očekává čisté, ovocné aroma.

Většinou jsou cítit zralá, či dokonce pečená jablka. Jen příležitostně se může vyskytnout svěží a ostré jablkové aroma. Sladší verze nabízejí vůně medu a sladkých bylinek. Vůně moštu by měly obecně dosáhnout rovnováhy. Pálení v krku není pozitivní indikátorem.

comments powered by Disqus

Podobné články


Odrůdy bílého vína (1)

Albariño [albariňo] španělského původu, v posledních letech módní a drahé, slouží k výrobě bohatého vína s...
více…

Odrůda hroznů - Syrah|Shiraz

Syrah / Shiraz [Sira / Šírázu] nebyl v minulosti moc oceňovaný. V současnosti sytě barevná, plná, kořeněná vína...
více…

Odrůda hroznů - Pinot noir

Pinot noir [pino nuar] pěstitelům nepřináší tolik radosti jako jiné odrůdy. Jeho pověst však udržuje fakt, že se...
více…

Odrůda hroznů - Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon [kaberne soviňon] je pro modré odrůdy hroznů totéž, co Chardonnay pro bílé. Tato stejně úspěšná...
více…

Odrůda hroznů - Riesling

Riesling [Ryzlink] překvapivě charakterizuje nemodernost. Přesto patří k jedné z nejlepších odrůd hroznů na světě....
více…

Odrůda hroznů - Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc [siviňon blan] vystihují angrešt, posečená tráva, listy, větve kvetoucího rybízu nebo kopřiva. I v...
více…

Odrůda hroznů - Chardonnay

Chardonnay [šardone] je slavné a moderní. Hlavní oblastí této odrůdy je Burgundsko, bez ohledu na to, že pochází ze...
více…

Vína blízkého a dalekého východu

V Turecku platí zákaz dovážet zahraniční víno. Přestože místní vína se vyznačovala donedávna velmi kolísavou...
více…

Vína z různých zemí

Rakousko podobně jako Německo charakterizují bílá vína. Dolní Rakousy zejména Burgenland produkuje nejen nevšední...
více…

Německá vína

Německá vína jsou důkazem poctivé práce a pedantické technologie, avšak bez přítomnosti větší poezie. Renomé...
více…