Malá firma versus velký podnik

Práce v malé firmě a ve velkém podniku - rozdíly

Jaké jsou rozdíly pro vás jako pro zaměstnance mezi prací v malé firmě a velkém podniku? Je jich mnoho a jedno i druhé má své pro i proti, zkusme si to porovnat:

Docházka do práce a odchody z práce:

V malé firmě je dost pravděpodobné, že pokud přijdete pár minut později do práce, budou vám to tolerovat (případně si to možná nikdo ani nevšimne), avšak ve větších podnicích nebo ve státní správě je již samozřejmostí elektronický systém docházky. A tak se vám může stát, že za jednu zmeškanou minutu si musíte nadpracovat 15 možná 30 minut, podle toho, jak má podnik systém nastaven.

 

Pracovní doba:

Práci přesčas může od vás zaměstnavatel požadovat v rámci zákoníku práce. Ale přiznejme si, s dodržováním zákoníku práce mívají právě zaměstnavatelé malých firem problémy a tak se vám může stát, že budete pracovat přesčas a práci přesčas nedostanete zaplacenou. Ale na druhé straně vám možná šéf občas dovolí odskočit si něco vyřídit do města, případně kvůli dětem do školy a podobně. To se vám ve velkém podniku zřejmě nestane.

 

Odměna za vykonanou práci-výplata mzdy:

Ve větším podniku zpravidla bývá výplatní termín dodržován, ale "u soukromníka" se vám může stát, že vám řekne, že prostě teď nemá (a vysype na vás své starosti s neplatiči a pod.) A vy si musíte na výplatu mzdy počkat. Výše výplaty ve velké firmě zpravidla odpovídá mzdovému výměru, ale v malé firmě se s vámi většinou šéf dohodne na tom, že vám napíše minimální mzdu a zbytek vyplatí "na ruku". Je to nevýhodné pro vás v případě pracovní neschopnosti a také do budoucna kvůli výpočtu starobního důchodu.

 

Zákoník práce:

Myslím, že se také lépe dodržuje ve velkých podnicích, neboť jejich ředitelé si uvědomují, že jsou ostřejší sledováni inspektoráty, jako tzv.. "malé rybky" a že nepotřebují problémy a sankce, dají vám, zaměstnanci, co vám podle zákoníku práce patří. A pokud jsou ve firmě i odbory, tím dříve ...

 

Sociální program:

Také je zde plus za podniky, protože se tvoří větší sociální fond. A tak si zaměstnavatel z něj může dovolit hradit vám nejen příspěvek na stravu, ale i na dopravu, případně nějaké návštěvy plovárny, fitnesscentra, organizování dne dětí a pod.

 

Odstupné při výpovědi:

Velmi nepříjemné téma-výpověď daná zaměstnavatelem. Ale bohužel, v této době aktuální. Opět se musím přiklonit na stranu větších podniků, protože je tam vyšší pravděpodobnost, že i kdyby podnik v krajním případě šel do krachu, na odstupné pro své propuštěné zaměstnance bude mít. Odkud? Buď z jiných aktivit, pokud firma vlastní více provozoven nebo se zabývá více druhy podnikání, nebo ho uhradí za firmu sociální pojišťovna, protože si firma hradila poctivě "odvody pro případ nezaměstnanosti". Netvrdím, že malý podnikatel je lajdák a neplatí si je .. ale stává se to častěji ..

 

Takže teď máme na výběr. Vlastně ani moc nemáme, protože je krize a vezmeme pravděpodobně práci, jaká se nám naskytne, často i pod úroveň své kvalifikace. Nebo se rozhodneme zůstat pracovat pro šéfa, jehož přístup se nám docela nelíbí, ale neporadíme si s tím. Záleží to zejména na nás, jak jsme motivovaní zůstat v takové práci, ať už finančně, nebo zda je to prostě nutnost a musíme to strpět alespoň do té doby, dokud se nám nepodaří najít něco lepšího ... Ačkoliv v mém srovnávání vyznívá práce ve velkém podniku jako výhodnější pro zaměstnance, v dnešní době jsou stejně ohroženi zaměstnanci v malých i velkýchl podnicích a možnosti uplatnění se na trhu práce jsou stále menší. Bohužel ...

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…