Jak vydělat peníze? (zaměstnanec)

Zaměstnanci jsou nejrozšířenějším způsobem, jak jsme zvyklí vydělávat peníze. Zaměstnanec je člověk, který prodává svůj čas a schopnosti. Tento způsob obživy je nenáročný a proto je i rozšířený. Být zaměstnancem je pohodlné. Stačí najít vhodné zaměstnání a být přijat. Pak už stačí jen pracovat a chodit si pro výplatu.

Být zaměstnanec znamená pro většinu lidí samozřejmost. Ani se nepokusí uvažovat o tom, že jako zaměstnanci se vlastně ocitli v nevýhodné životní situaci. Nevýhodné proto, že se nevyžaduje žádná zvláštní aktivita. Zaměstnanec nemusí řešit to, aby přežil - o to se stará zaměstnavatel. A tak prodává svůj čas a neuvědomuje si, že se vzdává toho nejcennějšího, co vůbec v životě máme. Vyměňuje ho za většinou nevelký a málo důstojný peníz.

Zaměstnanci jsou v této situaci z vlastní viny. Je pohodlné najít si někoho, kdo bude za ně smlouvat pracovní kontrakty, investovat, riskovat. Mají pocit jistoty z pracovního místa. No toto trvá jen do chvíle, než si na sebe vydělají.

Je jasné, že člověk, který nepříliš studoval, nemá příliš na výběr. Často se ocitne ve špatné finanční situaci a tak se musí zaměstnat, aby přežil. Chodí do práce a nezbude mu hodně sil na to, aby na sobě pracoval a zlepšil si kvalifikaci, znalosti. Vydělané peníze většinou rychle mine, nejednou si bere půjčky. Tím se vlastně stává ekonomickým rukojmím. I kdyby něco chtěl změnit, nemůže. Kdyby se i chtěl stát podnikatelem, nemůže. Nemá na to peníze, ani znalosti. Po 40 letech práce končí zaměstnanec často bez prostředků a přichází chudý důchod.

Zaměstnanci jsou samozřejmě potřební. Potřebuje je stát, potřebují je firmy, podnikatelé. Vždy se najde někdo, kdo si potřebuje koupit zaměstnance. Otázka zní - za kolik? A to je problém. Zaměstnanec zpravidla nedokáže odhadnout svoji vlastní cenu na pracovním trhu. A proto obvykle dělá za málo peněz. Bojí se požádat o zvýšení platu. A možná dělá hluboko pod cenu, za jakou by dělat mohl. Nevýhodné je i to, že zhruba polovina peněz, které dostanou zaměstnanci jde do státní pokladny automaticky. Daně a jiné poplatky jsou sraženy ze mzdy dříve, než zaměstnanec něco dostane.

Proto je tato pracovní pozice tak nepříjemná. Je fajn pracovat. Ale pokud prodáváte svůj čas, limitujete svůj příjem. Od určité chvíle se už nedá vydělat více. Ne v zaměstnání.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…

Jak si zvýšit plat?

Mnoho lidí chce dosáhnout zvýšení platu. Mnoho firem (zejména v minulosti) má platové tabulky, podle nichž se...
více…

Jak zažádat o zvýšení platu?

Žádost o zvýšení platu byste měli zaměstnavateli předkládat formálně ve vhodném čase. Ideální je sjednat si...
více…