4 možnosti úcasti v Multi Level Marketingu (MLM)

Princip tohoto podnikání funguje tak, že můžete zaujmout v zásadě 4 různé pozice. Přesněji jednu z nich, nebo několik.

Nezájem

Možná vás MLM byznys nebo produkty nezaujmou. Nevěnujte tomu dále pozornost.

 

Zákazník

Pokud se vám produkty líbí a osvědčí, můžete je kupovat od některého prodejce za maloobchodní cenu. Žádné závazky, žádné povinnosti, žádné podnikání, školení ani setkání. Tečka.

 

Prodejce

Můžete se registrovat jako takzvaný vlastník podnikání. Můžete si kupovat produkty za velkoobchodní cenu, tedy asi o 15 až 30% nižší, než běžní zákazníci. (Tedy prodáváte je jen sami sobě.) Jestliže tu a tam něco prodáte například i sousedovi, nebo lidem ze svého okolí, můžete na tom vydělat. Pokud umíte produkty prezentovat a baví vás to, tak už i v této pozici si můžete při malé časové investici přivydělat docela zajímavé peníze. Vaše riziko je minimální - pokud by některý zákazník nebyl spokojen, i rozpoužívaný výrobek může snadno vrátit a dostane zpět peníze. V běžném prodeji se takové podmínky nevidí - umíte si představit, že po týdnu používání zubní pasty ji půjdete vrátit do drogerie, že se vám nelíbí? A pár takových reklamací vašemu byznysu v MLM prodeji jen pomůže. Vytvoří vám to jméno korektního a zajímavého obchodního partnera o jakém vaši známí budou mluvit s uznáním. A odvahu objednávat další produkty. Je dost lidí, kteří si takovým přímým prodejem při zaměstnání za pár večerů v měsíci vydělají mnohem více, než dostávají ve svém "hlavním" zaměstnání.

 

Budovatel sítě

Zde už začínáte hledat lidí, kteří by také měli zájem o stejnou obchodní příležitost, v jaké právě jste. Pokud máte spokojeného zákazníka, který si produkty kupuje, můžete mu navrhnout, aby se i on zaregistroval a stal se aktivním prodejcem. Zde už je prakticky nutné, abyste se napojili na vzdělávací program, abyste dokázali přesvědčivě prezentovat nejen produkty, ale i výhody členství. Abyste věděli jak se buduje síť. Časem se asi přesunete do pozice budovatele sítě. Zní to asi dost nezvykle, ale toto je nejzajímavější část obchodní příležitosti MLM. Můžete se zaměřit na to, že budete vychovávat lidi, kteří budou učit další lidi jak se dělá tento byznys. Pomáháte vlastně skupině několika lidí vzdělat se. Začíná tak vznikat skupina, která kromě toho, že prodává výrobky, zároveň aktivně vyhledává dalších zájemců o prodej. Tento druh práce již vyžaduje větší časovou investici. Pomáháte lidem ve své skupině rozvíjet se, stáváte se lídrem. To vyžaduje i od vás, abyste byli napojeni na vzdělávací systém. Ale pokud budete úspěšní, po zhruba roce až dvou práce dosáhnete z tohoto byznysu příjem značně převyšující průměrné mzdy. Mimochodem té práce zas není až tak mnoho - dá se zvládnout i při zaměstnání.

 

Bohužel, dostat se v MLM byznysu na vyšší příjmovou úroveň to se nepodaří každému. Znám několik lidí, co "naletěli" - tak to nazývají. Obchodní příležitost pochopili. Ale nebavilo je pořád chodit na různé semináře, poslouchat CD, číst knihy. Pokusili se rychle obtelefonovat všechny známé, zda by nechtěli koupit prací prášek, zubní pastu či hrnce. Nikdo nechtěl. A tak jim zůstal pouze smíšený pocit, že MLM i tak nefunguje.

Lidé často chtějí dělat něco, ale nezkoumají, zda to umí dělat.

Například chtějí prodávat, ale nevědí, že neumí prodávat. Zkusí to, neuspějí. Ale neuvažují o možnosti, že chyba je v nich. V jejich neznalosti, nezkušenosti. Předpokládají, že vadný je obchodní model MLM, že zlý je možná produkt, jenž nabízeli. Nebo je špatná celá nabídka těch hnusných podvodníků, kteří vylákali ještě i 9 euro zápisné ... A vláda, která dovolí tento marasmus. A ... A ... A všichni jsou zlí, jen Brouk Pytlík všechno ví. Poraďte se s ním.

V našich končinách je ještě jedno specifikum - odmítání franšíz. Franšízou se v podnikání rozumí licence na podnikání. Nejznámějším příkladem franšízy je McDonald's. Mají vypracovaný přesný systém, co musíte udělat, abyste otevřeli úspěšnou pobočku. Vy za to zaplatíte a dostanete licenci. Splníte pokyny z "návodu" a podnikáte. V návodu jsou přesné kroky, co je třeba udělat, aby vaše pobočka byla stejně úspěšná jako v New Yorku, či kdekoliv jinde.

MLM byznys je něco jako franšíza. Koupíte si licenci s přesným návodem, jak máte budovat síť. Pokud ho dodržíte dosáhnete předem předvídatelých výsledků. Tedy zisk a vztahy.

A teď se vrátím k tvrzení z úvodu - lidé často franšízové dohody odmítají.

 

Příklad

Firma má vypracovaný ověřený popis práce. Náš novopečený podnikatel se na tento model podívá a řekne si "to určitě nebude fungovat". Navrhne si vlastní model prodeje a za pár týdnů zjistí, že to opravdu nefunguje. Co udělá? Označí MLM byznys za podvod a více to nezkusí. Není snadné vymyslet účinný obchodní systém. MLM firmy ho mají. Stačí jej použít. Pokud jej změníte, změní se i vaše výsledky. Bohužel, většinou k horšímu.

Je pravda, že franšíza vám nedává do rukou žádnou tvořivost. Ale na rovinu - umíte vytvořit dobrý obchodní systém? Pak se nemusíte trápit s MLM. Založte vlastní firmu a prosperujte na vlastním systému. Pokud ale dobrý obchodní systém neumíte vytvořit, stáhněte franšízové dohody - hotový, desetiletími ověřený obchodní model. Nepokoušejte se ho vylepšovat, nebo změnit. Neuspějete! Prostě ho využijte.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…