Nutná součást MLM - vzdělání

Asi každý z nás jsme už někdy v devadesátých letech minulého století měli takový ten divný telefonát od někoho známého, který nás chtěl pozvat na setkání. "Přijďte si poslechnout jedinečnou obchodní příležitost." Nechtěl říci nic víc, protože se bál, že kdyby vyslovil název společnosti, nebo přiznal, že jde o MLM systém, hned byste zavěsili.

A později jste asi zažili i to, jak nám někdy ne příliš příjemným způsobem známí vnucovali zboží, nebo služby. Na základě těchto negativních zážitků se nyní mnoho lidí na MLM prodej dívá přes prsty. Ti méně šťastní přišli o pár tisíc korun, někdy i více. Koupili si zboží, které pak nedokázali prodat, nebo koupili zboží, které nepotřebovali. Možná naletěli podvodníkům.

 

Proč v MLM mnozí neuspěli?

Protože je to byznys a v byznysu se většina zaměstnaných lidí vůbec nevyzná. Přesto vám s přehledem mávnou rukou a řeknou "MLM? Báchorky. Sekta. Podvodníci. Pyramida. Od nich jen dále. Soused si tak znepřátelili všechny známé. "

MLM není sekta. Na náhodného pozorovatele může trochu "divně" působit snaha dosáhnout úspěchu, růst, soustavné vzdělávání. MLM firmy mají vzdělávací programy, v nichž mění uvažování lidí. Snaží se vzdělávat zájemce o prodej. Jak se člověk vzdělává, začíná vidět nové souvislosti, začíná chápat, jak funguje společenské zřízení zvané kapitalismus. Změny v uvažování jsou hluboké zejména u nás.

Mnoho lidí stále ještě sní svůj sen o sociální spravedlnosti,  zárukách a vládě, která má garantovat platy a penze. Takže, přátelé, máme tu budíček. Žijeme ve společenském zřízení kapitalismus. V něm uspěje připraven. Vyhrává schopnější. Přežívá silnější. Bohatne bohatý. Neztrácejte čas zkoumáním, zda to je spravedlivé. Toto jsou pravidla hry. Přežije ten, kdo se přizpůsobí - i to je pravidlo kapitalismu. Asi nejrychlejším způsobem, jak se začít přizpůsobovat je, pokud se začnete vzdělávat. Zkoumejte věci kolem sebe a hledejte, zda nenajdete pro sebe nějakou výhodu. Vzdělávací systém MLM společností je jednou z takových výhod. Může vám poskytnout mnoho informací. Ty mohou změnit vaše dosavadní názory. Není to vymývání mozků. Je to nastolení reálného pohledu na svět.

Pokud začnete uvažovat na základě těchto školení jinak, mohou si toho všimnout vaši staří známí.

Najednou budete působit, jako vyměněni. Člověk, kterému se daří (nejen v MLM systému) je často nadšený, má chuť do života, naději, že věci se v životě mohou zlepšit. Budete se cítit spokojeni. No na běžného apatické občana můžete působit, že jste "zfanatizovaní". Hlavně pokud před pár měsíci jste i vy byli ještě apatičtí a přežívali ve stínu pohodlného zaměstnání.

Namísto pivních řečí budete mít asi nové nápady, snažíte se dosáhnout něčeho, co vaši kamarádi asi předem vzdali bez jediného pokusu. Máte najednou elán, chuť do života, protože jste pochopili, že své výsledky určujete jen vy sami. Učíte se myslet pozitivně, působit profesionálně, jinak se oblékáte, jinak vystupujete.

Tyto změny nezasvěcení nemohou pochopit a proto si je mohou mylně vykládat jako "poblouznění sektou", důsledek "vymývání mozků". Nezasvěcení si možná myslí, že MLM firmy na seminářích ve svých členech vyvolávají fanatismus, davovou psychózu, že jimi manipulují.

A kus pravdy na tom opravdu je - MLM školení opravdu vyvolávají nadšení, naději a chuť zkusit to. Učí vytvořit si sen a zkusit si ho splnit. Manipulují svými členy, aby se věnovali raději svému životu, než by ho měli marnit u televizoru.

Pokud však vím, tak možná právě jen MLM firmy se u nás jako asi jediný subjekt snaží o systematickou výchovu lidí k podnikání, k disciplíně, sebezodpovědnosti, k podnikatelskému myšlení. Málokdo jiný poskytuje tyto systematické motivační a edukační programy. (Dokonce zdarma, či za symbolické ceny!)

A znovu - systematické vzdělávání a semináře jsou značně proti srsti pasivním lidem. Je pohodlnější utrousit pár nelichotivých poznámek na margo těchto systémů.

 

Je to vymývání mozků?

Ano. Prošel jsem hodně MLM materiálů. Vymývají z mozku letargii, pasivitu. Aktivují ve vás chuť něčeho dosáhnout, něco se naučit. Být lepší. Ať už v práci, v MLM byznysu, nebo v domácnosti.

Takže pozor! Pokud máte chuť dále se válet před televizí, nebo u piva, vyvarujte se MLM školících systémů. A i MLM! Takové lidi nikdo nechce do pracovního týmu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…