Příklad vstupu do Multi Level Marketingu (MLM)

Pokud byste o vstupu do MLM uvažovali, navrhuji vám následující strategii.

Vyčleňte ve svém osobním rozpočtu nějakou finanční částku. Vyberte ji z banky. Už ji do banky nevrátíte. Tuto částku ještě dnes večer začněte oplakávat. Rozlučte se s tou bankovkou. Ještě jednou ji ohmatejte. Sněte, co všechno byste mohli za to koupit. A dost. Máte v rukou peníze, bez kterých přežijete? Tak pojďme na to. Začněte vnímat, že celou tuto částku jdete investovat do svého vzdělání.

Je to investice, která se nemusí nikdy vrátit.

Je to investice, která se vám může vrátit mnohonásobně.

 

To dnes nevíte. Jediný způsob, jak to zjistit, je, že se rozhodnete to vyzkoušet.

Vstupte do některého fungujícího MLM systému. Produkty by vám měly být blízké, takové, jaké i vy a vaši známí běžně používáte.

Různé MLM systémy mají různou výšku vstupního poplatku a podmínky, popisované čísly tedy nemusí sedět univerzálně.

 

První poplatek: vstupenka

Vstup do systému stojí několik eur. To je cena za licenci, právo v systému podnikat.

 

Druhá poplatek: Vstupní sada

Na úvod si musíte koupit vstupní balíček - podrobné katalogy, informace o podnikání a jiné materiály. V našem příkladu to je 50 eur.

 

Třetí platba: produkty

Při vstupu si hned objednejte produkty z nabídky firmy, doporučuje se investovat okolo 150 eur.

 

Doporučuji co nejvíce různých a jen takové, které byste stejně ten měsíc koupili v drogerii, či v jiných obchodech. Například šampon, mýdlo, prací prášek, vitamíny, nějakou kosmetiku, čistící prostředky do kuchyně, zubní pastu ... Podle toho, co daná MLM firma nabízí. Zvolte si jen takové výrobky, které ve svém životě opravdu běžně používáte. Nekupujte si čistící prostředek na auto, pokud auto nemáte. Nekupujte si sadu hrnců, pokud hrnce nepotřebujete.

 

Jak zatím pracuje vaše investice?

Zakoupili jste produkty, které ihned doma začněte normálně používat. Například začnete prát v novém pracím prášku. Vyhovuje vám? Vybaveno. Začnete používat mýdlo. Vyhovuje vám? Fajn. Začnete používat pleťové mléko. Nelíbí se vám? Můžete jej vrátit. Nikdo se nebude na nic ptát. Peníze vám vrátí. Tímto způsobem si postupně vyzkoušejte všechny výrobky. V této fázi je vaším cílem testování výrobků. Nic jiného!

Potřebujete získat osobní zkušenost, že výrobky jsou opravdu kvalitní, že vám vyhovují.

 

Záruka spokojenosti

Pokud by vám produkty nevyhovovaly, prostě ukončete svou spolupráci s MLM. Také rozpoužívané výrobky vraťte MLM firmě i se startovací sadou informací. Dostanete zpět peníze a vaše zkušenost je uzavřena.

Vaše celková ztráta bude 9 euro za registraci, na tuto investici se nevztahuje záruka. Ostatní peníze vám vrátí. Uložte je do banky a hledejte jinou příležitost, kam byste je mohli dobře investovat. Konec.

Tento scénář se však zřejmě neodehraje. Výrobky nabízené seriózními MLM firmami jsou stejně kvalitní jako výrobky ze supermarketů, které znáte z reklamy.

Předpokládám, že se odehraje jiný scénář:

Výrobky doma postupně minete a budete s nimi spokojeni. Vaší investicí do nich jste vlastně nic neztratili - ty peníze byste tak či tak dali na chod domácnosti. Nádobí myjete stále, je jedno, jaký detergent si na to kupujete. Hodnota navíc, kterou jste z této investice dostali je zkušenost s produkty. Posuňme se.

V této fázi již na MLM byznys máte vytvořený svůj názor z pohledu zákazníka. Víte, že výrobky jsou po stránce kvality v pořádku, takže si neznepřátelíte lidí, kterým byste je doporučili.

Pojďme nyní zaútočit na druhou část vaší investice.

 

Vhodná investice: vzdělání

Požádejte člověka, který vás zaregistroval, aby vám doporučil několik knih a CD ze vzdělávacího programu. Asi vám pár titulů zapůjčí zdarma, možná nějaké prodá. Denně si vyčleňte čas na studium. Alespoň půl hodinu denně čtěte některou z doporučených knih. Poslechněte si denně jedno CD od některého lídra MLM. Zjistěte si termíny všech schůzek v okolí, kde se můžete setkat s lidmi z vaší nové skupiny. Jsou to semináře a obchodní schůzky, na nichž se budete učit, jak se buduje MLM byznys. Na některých z těchto schůzek se může platit vstupné. Obětujte tyto peníze, půjde o nízké částky. Pokud se vám mítink nebude líbit, vrátí vám peníze.

Nechte tyto informace na sebe působit.

Člověk, který vás do byznysu zaregistroval Vás možná bude nabádat, abyste si co nejrychleji vyrobili seznam známých, které byste mohli vtáhnout do tohoto byznysu. Nespěchejte s tím. Můžete již uvažovat o tom, koho ze známých byste o této obchodní příležitosti mohli oslovit. Ale já vám radím, dejte si měsíc až dva čas na to, abyste intenzivně vstřebávali informace tohoto byznysu. Pokud to máte dělat dobře, musíte tomu alespoň trochu rozumět a plně věřit tomu, že to je solidní, korektní nabídka a ne podvod! Musíte být zcela přesvědčeni o tom, že je to reálná příležitost a ne nějaká hurá akce. Když pak později budete někomu vstup do MLM doporučovat, je velký rozdíl, jestli to uděláte s hlubokým vnitřním přesvědčením, že je to dobrá věc, nebo s pocitem nejistoty a snahy rychle polapit svoji dušičku pod hrnek.

Upozornění: nabádám vás sice k důkladnému studiu, ale toto období by nemělo být příliš dlouhé! Měsíc, maximálně dva a pak musíte jít do vody. Jinak se nikdy neosmělíte!

Člověk nikdy nemůže samotným studiem dosáhnout plné dokonalost a znalosti. Jakmile budete cítit, že jste přesvědčeni, že MLM příležitost je dobrá nabídka, začněte ji postupně nabízet svým známým. Přesný postup vám doporučí človek, který vás vede. Různé týmy v rámci jedné MLM společnosti mohou mít různou strategii. To co navrhuji já, nemusí být vhodné v jiném týmu.

S prvními setkáními s vašimi známými vám člověk, který vás do systému pozval rád pomůže. Bez jeho pomoci to radši nezkoušejte. Tento systém je založen na duplikací, na napodobování. Později budete vědět jak správně pozvat lidi do systému, jak jim tuto příležitost představit v reálném světle.

 

Stav vaší investice

Předpokládejme, že si přečtete například 10 knih a vyslechnete 20 CD. To vás donutilo značně změnit strukturu vašich dnů po dobu jednoho až dvou měsíců.

Namísto volna po práci čtete. Tu a tam půjdete na obchodní setkání. Vyslechnete si denně jedno CD s radami či příběhy zkušených a úspěšných lidí. Uvažujete o tom před spaním nebo jen tak.

To vaše myšlenky doslova vtáhne do jiného světa. Uvidíte mnoho věcí v nových souvislostech. Uvidíte, jak vypadá podnikání. Uvidíte, že úspěch je dosažitelný. Možná dostanete sami chuť úspěchu dosáhnout. Velmi pravděpodobně se vaše vědomosti a znalosti za toto krátké, ale intenzivní studium výrazně prohloubí. Ze své finanční a časové investice získáte nový stav mysli, vědomí, sebedůvěry.

Kdyby vám někdo nabídl, že vám poskytne reálnou naději na zlepšení sebevědomí, zkušenosti a nějaké nové znalosti k tomu. Kolik byste byli ochotni zaplatit? Kolik času byste byli ochotni investovat?

Po této fázi se můžete zamyslet. Určitě znáte pár lidí. Všichni si kupují nějaké prací prášky, mýdlo, či kosmetiku. Většinou v hypermarketech. Výrobky kupují na základě reklamy. Možná by mohli kupovat podobné produkty od vás. Oni dostanou dobré výrobky a vy něco i vyděláte. Možná by byli ochotni sami je nabídnout svým známým. Váš obchod vzroste. A jejich začne vznikat.

Trh s čisticími prostředky je vytvořen. Každý je kupuje. Může od vás, může v supermarketu. Je to na vás.

Je možné, že zjistíte, že vás tato práce nebaví. Můžete s tím přestat. Ale nabyli jste cenné zkušenosti a informace o tom, jak se dělá business. Mnoho lidí, kteří v minulosti dělali MLM dnes úspěšně podnikají ve zcela jiných oblastech. Často se z nich stanou podnikatelé, školitelé.

Všichni co nějaký čas pracovali v MLM, nebo v přímém prodeji vám řeknou, že tato práce a hlavně vzdělávací programy je naučili zlepšit si tak svou původní práci, plat, zlepšily se nejednou i jejich vztahy v rodině. To je zásluha vzdělávání, praxe. Samo vzdělávání je dostupné každému, akorát málokomu se do toho chce. MLM však působí jako určitý katalyzátor. Naděje na lepší výdělky motivuje k aktivitě. Lidé jsou ambiciózní - aby měli lepší úspěch, jsou ochotni číst knihy. Tím, že se upoutali k byznysu, nečtou detektivky, ani milostné romány. Čtou motivační literaturu zaměřenou na rozvoj osobnosti. MLM může akcelerovat vaše životní postoje směrem od pohodlí a pasivity k úspěchu.

Možná nakonec zjistíte, že v MLM byznysu vám to nesedí. Ale pár měsíců zkoušek a vzdělání vám možná vytvoří sebevědomí. Možná nakonec uspějete ve zcela jiné oblasti. To zas není až tak špatná vyhlídka.

 

Co za to?

Jaké jsou šance v MLM? Předpokládejme, že budete pracovat asi 15 hodin týdně, tedy týdně o této možnosti budete mluvit s třemi či čtyřmi lidmi:

Šance, že v MLM dosáhnete finanční nezávislost je jedna ku několika stovkám. (Po dvou až pěti letech práce!)

Šance že dosáhnete "ředitelský", či "manažerský" příjem je zhruba 1:100. (Ne dříve než za rok, počítejte spíše za dva roky.)

Šance že dosáhnete příjem na úrovni průměrné mzdy 1:10. (Několik měsíců až jeden rok práce)

Šance na to, že si přes MLM alespoň trochu finančně přilepšite 1:2. Za pár týdnů práce.

 

To vše vedle jiné práce! V MLM byznysu se doporučuje pracovat asi 15 hodin měsíčně. Porovnejte si to s "běžným světem". Představte si, že se chcete stát vysoce postaveným ředitelem některé firmy. Jakou šanci máte?

Porovnejte si to s lidmi, kteří se pokoušejí uspět přes loterie - šance na výhru jsou jedna ku několika milionům. Přesto to mnozí každý týden zkoušejí. Marně.

Jistě, nikdo vám nic nedá zadarmo. Koho to překvapuje, měl by více číst.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…