Co je Paretovo pravidlo?

Zkuste si svůj život podrobit rychlé analýze. Využijte na to Paretovo pravidlo. Jde o pravidlo 80 ku 20. Platí univerzálně na většinu věcí, které děláme.

Často nosíte 20% oblečení, 80% téměř nepoužíváte.
80% problémů Vám vytváří 20% Vašich vztahů.
80% zábavy prožijete s 20% z Vašich známých.

Analyzujte Vaši životní situaci a zvolte si novou strategii pro svůj život.
Zjistěte, kterých 20% věcí, činností či lidí Vám přináší nejvíce užitku. Posilte je. Věnujte jim více času, pozornosti, než jen 20%.
Zbavte se těch 20% věcí, činností a lidí, kteří Vám způsobují nejvíce potíží, žerou nejvíc času, zásobují Vás špatnou náladou, ruší.

Příklad. I vy máte plné skříně šatů, ale většinou i tak nosíte stále jen pár kusů? Zorganizujte řád. Málo nošené šaty dejte v pytlích do sklepa. Zjistíte, kolik místa Vám v bytě vznikne. (Za rok je můžete vyhodit, když Vám nechyběly…)

Příklad. Navštěvujete pravidelně vzdáleného příbuzného a celý týden myslíte na to, že tam přes víkend zas musíte jít? Nemusíte. Kdo řekl, že ano? Tradice? Zvyk? Kdo chce rozhodovat o tom, jak a s kým máte trávit svůj život a čas? Měli byste to být vy, kdo rozhodne. Nenavštěvujte nepříjemné lidi.

Příklad. Podnikatel prodává několik výrobků. Jeden z nich mu přináší většinu zisku, s ostatními výrobky jsou spíše starosti. Ostatní výrobky může přestat vyrábět a všechny síly soustředit na výrobu toho nejúspěšnějšího.

Příklad. Jiný podnikatel zjistí, že většinu času stráví dohadováním se s malými zákazníky, kteří chtějí slevy a výhody. Zvýší tedy ceny a naštve tyto problémové klienty. Oni za trest odejdou. Skvělé! Tím získá hodně času na to, aby komunikoval s významnějšími zákazníky.

Příklad. Živnostník má internetový obchod. Většinu času dne balí balíky a vypisuje tiskopisy, takže nemá čas na styk se zákazníky. Pokud si najme brigádníka, svůj vlastní čas může investovat efektivněji, rozvíjet obchod.

Samozřejmě, použít Paretovo pravidlo znamená začít dělat věci jinak, než jste je dělali doposud. To je nepříjemné a nepohodlné. Mnohým vyhovuje raději zůstat v zaběhlém stereotypu – i když by to bylo i nepříjemné. Avšak stereotyp člověka přivede k průměrným výkonům. Svět se stále a rychle mění. Pokud si myslíte, že stačí dělat stále to samé, časem zjistíte, že jste dávno zmeškali vlak.

Dávejte proto stále pozor, jestli to co děláte je efektivní.

Příklad. V 20. století bylo normální a poměrně efektivní mít trvalé zaměstnání. V 21. století již zaměstnání není jisté. Kdykoliv můžete dostat výpověď. Dokonce není jasné, jak to bude s penzí - je tu reálné riziko, že kdo celý život pracoval, se na penzi dočká ponižující bídy. Proto je třeba sledovat, co se děje a ptát se: je to co dělám přiměřené aktuální situaci? Je to efektivní? Nedá se to dělat jinak? Lepe? Pak možná zjistíte, že snaha mít "dobré a jisté zaměstnání" už není až tak efektivní řešení. Je to spíše nouzové řešení pro člověka, který neumí získat peníze jinak než směnou vlastního životního času a služeb za peníze. A že jsou u nás platy tak nízké, to jistě není třeba zdůrazňovat. Proto je pozice zaměstnance nevýhodná. Získáte málo peněz, nemáte jistou perspektivu do budoucnosti.

 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…

Jak si zvýšit plat?

Mnoho lidí chce dosáhnout zvýšení platu. Mnoho firem (zejména v minulosti) má platové tabulky, podle nichž se...
více…