Úspěch je když...

Mnoho lidí se dnes cítí být neúspěšnými. Nejednou však jde spíše o problém se sebehodnocením jako o skutečný neúspěch. Je dobré občas si připomínat, že i životní styl nejchudších lidí je u nás lepší, než životní styl lidí v rozvojových zemích. Neumíráme hlady, žízní, většinou máme základní potraviny, střechu nad hlavou, splachovací záchody, teplo.

Nechci vyvolat dojem, že se s tím máte uspokojit, zalézt do sudu a prohlásit to za úspěch. Chci tím říci, že mnozí z nás žijeme tak, že s tím můžeme být bez přehánění velmi spokojeni. Slovo spokojeni zde je důležité. Většinou máme splněné základní potřeby a úspěch bychom chtěli jako třešničku na dortu. A je to v pořádku, je přirozené, pokud člověk chce růst, jít dál. Pojďme tedy na to.

Mnoho lidí chce rychlý návod na úspěch. Podle možnosti způsobu: "večer si musíte velmi přát milion eur a ráno je buď najdete hozené ve schránce, nebo vám přijdou přes noc na účet". A když to takto nefunguje, tak ztratíte chuť něco zkusit.

Otázka nyní zní, zda zkusíte uspět. To, že jste v minulosti úspěch nedosáhli, nevadí. Můžete nyní začít měnit svou budoucnost. Dnes můžete začít dělat na tom, abyste úspěch dosáhli v budoucnosti.

Většina lidí, kteří se cítí neúspěšní, se ani nesnaží nic dosáhnout. A tak jejich neúspěch vlastně ani není žádná pohroma. Je to jen stav. Nedali si cíl a nedosáhli ničeho. Příčina, následek.

 

Proč si lidé nestavějí cíle?

Protože cíl je zpravidla vzdálený v čase. A dnešní doba nás doslova učí být netrpělivými. Hodně věcí máme na jediné kliknutí. Přístroje mají ovladač - zapnete a už to je. A tento zvyk bychom rádi přenesli i do vlastního života. Rychle, nebo nic!

Jsem nemocný? Zhltnu tabletku a uzdravím se.

Nudím se? Zapnu zábavu.

Nemám peníze? Podepíšu půjčku.

 

Fajn. Doveďme to pak do důsledku. Nejčastější touha člověka je být spokojeným, lze - expresivnější říkajíc - až šťastným. Máme řešení na to být šťastným rychle? Ano. Drogy. Ty vám štěstí chemicky zapnou na počkání. Super! Co dále? Další dávka. Skvělé. Co dále? Další dávka? Může být člověk dlouhodobě šťastný díky droze? Ne. Vidíme to na příbězích narkomanů. Jakkoliv je štěstí koncentrátem toho, co všichni chceme, nepomůže, pokud ho dostaneme zdarma, na jedno kliknutí, nebo přes jehlu.

Chcete něco zdarma a rychle? Chcete nemožné.

Netrpělivost je destruktivní. Povrchní lidé jsou neúspěšní. "Chci to hned, nebo nic". A to pak i dostanou - nic. Nic hodnotného nedostanete levně, rychle a bez námahy. Dosáhnout úspěchu je vždy dlouhodobý proces. To většinu lidí zcela odradí. Škoda, protože výsledek stojí za to.

Úspěch v životě nelze dosáhnout rychlokurzem, instantně, zkratkou. Úspěch v životě se skládá z věcí, jako jsou znalosti, dovednosti, schopnost vycházet s lidmi, vztahy, důvěra, kondice, zdraví, postoje, životní pocit. Právě tyto hodnoty se dají významně a příznivě ovlivnit, pouze pokud na nich systematicky pracujete. Nedají se koupit. Nejsou dostupné okamžitě bez tréninku, snažení, námahy. A hned pojďme do další úvahu. Častá otázka: Je úspěchem až dosažení cíle? Nebo je úspěchem již samotná cesta k úspěchu? Já si myslím, že je tu třeba rozlišit. Oficiálně je úspěchem až splnění cíle.
Sportovec vyhraje soutěž.
Dnes jsem se stal milionářem.
Zhubnete na normální hmotnost.

To všechno jsou úspěchy, výsledky, ocenění, triumfy. No pokud se na to podíváte blíže, tak příprava na tyto úspěchy má něco do sebe. Už samotná příprava může být úspěchem - dokonce možná důležitější, než ten finální a efektně splněný cíl. Významnější proto, že trvá déle, než radost z výsledku.
Pravidelné sportování vám zlepšuje kondici, zdraví, formuje vaši osobnost, disciplínu. Pravidelná příprava na soutěž může být hodnotným základem pro mnohé další úspěchy.
Není zas tak špatné, pokud máte jen půl milionu a ještě nejste zcela milionářem. Určitě netřete bídu. Učíte se, hledáte způsoby, zkoušíte.
I když ještě nejste dokonale štíhlí, je fajn vítězit nad obezitou. Čím jste blíže k normální hmotnosti, tím lépe se cítíte - 24 hodin denně.

Takže úspěch začíná pomalu. Ale co v případě, když se považujete za neúspěšného? Když si nevěříte? Právě teď přijde to věčně omílání "myslete pozitivně". Pokud jste byli dosud se sebou nespokojení, pokud si nevěříte, asi si budete při příští radě ťukat na čelo:

Musíte očekávat úspěch, ne prohru.
Musíte si navodit pozitivní naladění, nadšení, spokojenost, radost.

Musíte začít "chodit po světě" spokojeni. Tyto pocity si musíte dopřát, i když možná v úvodu nejsou vůbec ještě "zasloužené". Toto se dá natrénovat. Možná někdo bude nyní namítat, že je divné vyvolávat si pocity radosti a úspěchu již v situaci, kdy jsem ještě žádný úspěch nedosáhl. Ale věřte tomu, že pokud si dokážete radost a spokojenost navodit cvičením, zažijete ji. Opravdu. Co na tom, že je to radost získána "neprávem"? Je hodnotné zažít pocity radosti. Tak si je užijte.
To, jak se cítíte, záleží na tom, co máte v hlavě.
To, jak se hodnotíte, záleží na tom, co si o sobě myslíte.

Vaše myšlení určí, jak se budete cítit, co si myslíte a co uděláte. Myšlení tedy je základem. Kdo ovlivňuje vaše myšlení? Vy.
Striktně si zakažte myslet negativně.
Vyhýbejte se negativním podnětům.

Pokud se chcete vyhnout minusovým myšlenkám, chce to zrušit všechno palivo, které by hořelo v krbu negativismu. Pryč s televizí, zpravodajstvím, novinami, klepy, některými lidmi. Regulujte to, čemu věnujete v hlavě prostor.
Můžete se nechat deptat maloduchou a bezútěšnou hudbou. Nebo si zvolit povznášející optimistickou.
Můžete číst horor, nebo duchaplný román.
Můžete myslet na nelidy v politice, nebo na rozkvétající přírodu.
Můžete jít na návštěvu k zlostnému známému, nebo k příjemným lidem.

Pokud si hlídáte, čemu věnujete pozornost, časem si vytvoříte návyk fyzicky odejít od negativních podnětů. Proč to beru tak přísně? Na světě je jen málo věcí, které může člověk opravdu ovlivnit. No jednu věc máte plně pod kontrolou pouze vy. To je to, co zpracováváte ve své hlavě. Čemu v ní vytvoříte prostor.

Pokud si svůj mozek napěchovaný informacemi o místních či světových celebritách, sportovních výsledcích a telenovelách, v tom rozsahu slovní a informační zásoby pak budete i přemýšlet. Váš mozek bude zpracovávat a kombinovat pouze ty vstupy, které dostal. Nemá nic jiného, jen to, co jste do něj za svůj život vpustili.
Pokud se věnujete běžnému šumu z novin a televize, asi umíte řešit otázky typu - co by asi měla udělat ta herečka teď, když ji opustil ten politik? Jak asi zareaguje postava v telenovele na to, když se vrátí Chuanita?
Pokud čtete filosofickou literaturu, asi vás zajímají hlouběji myšlenky, zabýváte se možná otázkou bytí, postojů, rádi přemýšlíte v abstraktních pojmech.
Pokud se věnujete obchodní literatuře, asi spřádáte plány, jakou marketingovou strategii byste mohli použít ve své firmě.
Pokud čtete o kvantové fyzice a vesmíru, tak vám to bude vířit v hlavě na tato témata.

A tak podobně. Jednoduše - pár let se pohybujte mezi počítačovými odborníky, čtěte odbornou IT literaturu a asi se stanete počítačovým odborníkem. Pár let se pohybujte mezi hospodou a sledováním televize a... A asi tušíte, čím se stanete.

Pokud chcete dosáhnout úspěchu, začněte na vstupu. Změňte to, čím se krmíte. Tak jako tělo potřebuje zdravé jídlo, i mozek potřebuje výživné a pestré myšlenky. Jinak bude vaše myšlení neduživé. Nepovolte si plýtvat časem na věci, které vám mohou poškozovat myšlení. Nebo jím plýtvat. Mnoho věcí v životě ovlivnit nemůžeme. Ale své myšlenky ano. Přitom náš život a jeho kvalitu z podstatné části utvářejí a určují právě naše myšlenky. Co dovolíte, aby vám probíhalo v hlavě, takoví budete.

 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…