Jak snížit výdaje?

Většina lidí dnes má větší finanční potřeby než příjmy. Nevydělávají sice na to, ale chtěli by nový televizor, dům, auto, luxusní dovolenou.

Tuto touhu v nás vyvolává často lákavá reklama, která nabízí půjčky.

Nepůjčujte si!

Mnoho lidí považuje půjčku za způsob, jak získat peníze. Je to nebezpečné. Půjčka nabízí něco, co není přirozené: Nejprve peníze, pak práci.

V mnoha případech si člověk půjčkou na sebe plete bič, či přímo šibenici. Koupit si něco, na co dnes nemám, znamená, že v budoucnu se budu muset asi řádně uskromnit. A to se mi určitě nebude líbit. Ale pro pořádek si nejdříve řekněme něco o dluzích.

Existují takzvané "dobré dluhy" a "špatné dluhy"

Dobré dluhy jsou takové, když nadlouho něco získáte.
Například koupíte byt na hypotéku. Máte sice peníze na jeho splacení, ale ty umíte investovat s větším ziskem.
Nebo si chcete koupit auto. No pokud ho vezmete na leasing, může Vás to v součtu stát méně, než kdybyste ho zaplatili v hotovosti.

Tyto půjčky jsou pro Vás výhodné a pak se vyplatí jít "do toho". Ale vždy si udělejte předem přesné kalkulace, jak to je ve skutečnosti.

Špatné dluhy jsou takové, které Vám nepřinesou zisk, ale ztrátu. Typickým příkladem jsou běžné spotřebitelské úvěry. Všude je na ně reklama. Chcete mít nejnovější televizor? Stačí malá měsíční splátka a první 3 měsíce neplatíte nic. Lákavé. Člověk si řekne, že v budoucnu to snad nějak utáhne. No budoucnost pak znamená platit a platit. Později takoví lidé často zjistí, že zboží, které si z netrpělivosti koupili, přepláceli o 30 a více procent. Přitom tyto půjčky si často berou lidé, kteří mají málo peněz. Přesně ti, kteří by se měli chovat co nejšetrněji. Ale ne. Z netrpělivosti a neznalosti si koupí přístroj o 30 a někdy až o šílených 60% dražší. Stačí nepřečíst si taková ta malá písmenka na smlouvě. Nebo jim nerozumět. Pak mají dlouhé roky do kapsy ještě hlouběji.

Koupit si něco na dluh, to je snaha získat odměnu za práci, kterou jsem ještě neprovedl. Je tu však chyba v logice. Pokud jsem dosud nevydělal tolik, abych si mohl zvýšit životní úroveň, měl bych změnit práci. Neodměňovat se předem za svoji dosavadní neschopnost vydělávat více a zatížit tak svou budoucnost. Člověk splácející hypotéku a pár úvěrů je zpravidla v takovém ekonomickém tlaku, že si nemůže dovolit ani jen uvažovat o změně povolání na lépe placené. Spíše si bude muset vzít nějakou další špatně placenou práci. O to méně času a sil mu zůstane na to, aby se rekvalifikovat. V tom jsou dluhy zákeřné. Pokud si někdo koupí na dluh vybavení domácnosti, toto vybavení mu zevšední dříve, než splatí půjčku. I poté však bude chtít novější a novější vybavení. Jen na to stále ještě nebudou peníze. Proto je dluh na spotřební zboží a luxusní věci někdy až smrtelnou pastí na doživotí.

Momentálně je nabídka snadno dostupných půjček na každém kroku. Banky se předhánějí a nabízejí kreditní karty - jen si užijte dnešek naplno! I malé nákupy Vám dnes nabízejí na splátky. I to je obraz našeho světa.

Vynalézaví vydělávají na neinformovaných

Můžeme se zamýšlet nad tím, zda je to morální. Zda to je či není svinstvo, pokud se reklama na půjčku prezentuje tak rafinovaně, aby to vypadalo, že je výhodná. Budoucí věřitel vědomě předem kalkuluje s naivitou a hloupostí lidí. To od něj asi není velmi pěkné. Je nutné, aby bral ohledy na lidi, kteří se nestarají o své peníze, nečtou smlouvy, nestarají se o důsledky? Není jednoduché to posoudit. Podmínky ve smlouvě totiž uvedené jsou. A tak je otázka, kdo je vlastně špatný. Chyba je asi spíše na straně těch hloupých, zneužitých lidí. Připadá Vám tento postoj krutý? Krutý je i život. Kdo se nepřizpůsobí, zahyne.

K úvěrům ještě dva tipy:

Nikdy a nikomu nepůjčujte peníze.

Nikdy a nikomu nedělejte ručitele.

Nejste charitativní ústav a ani banka. Nevšímejte si řečiček kolem toho.

Pokud máte dluhy, dejte si jako nejvyšší prioritu se jich zbavit tak rychle, jak to je jen možné. Dluhy mají mnohem méně výhodné úroky než investice, či úspory. Proto se vyplatí se jich zbavit urgentně. Poraďte se s dobrým finančním poradcem.

 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…

Jak si zvýšit plat?

Mnoho lidí chce dosáhnout zvýšení platu. Mnoho firem (zejména v minulosti) má platové tabulky, podle nichž se...
více…

Jak zažádat o zvýšení platu?

Žádost o zvýšení platu byste měli zaměstnavateli předkládat formálně ve vhodném čase. Ideální je sjednat si...
více…