Jak si ulehčit učení?

Téměř každý z nás se někdy setkal s tím, že mu "hoří termín" a nestíhá se něco naučit. Ať už je to zkouška na střední, či vysoké škole, zkouška v autoškole nebo řekněme závěrečná zkouška počítačového, jazykového či jiného kurzu. Každá zkouška je pro nás v té chvíli velmi důležitá.


Plánujeme si, jak, kde a kdy se budeme na zkoušku učit a odkládáme to, dokud se dá. Jednoho dne si ale přece jen musíme říci, že je čas se do toho pustit naplno. Také bychom chtěli, ale zákon schválnosti nám možná přihraje do cesty nečekanou služební cestu nebo nám někdo sežene lístky na dobrý koncert ve vzdáleném městě a podobně. Přemýšlíme, co teď? Samozřejmě, udělat zkoušku je pro nás priorita, ale ani ostatní věci nechceme zcela odložit stranou. Jelikož takové situace jsem sama už prožila, prozradím vám pár nápadů na to, jak se učit i za nepříliš příznivých podmínek.

Představme si například, že cestujeme na tu služební cestu, koncert, nebo kdekoliv. Proč bychom měli čas v autobuse nebo vlaku využít pouze na koukání do prázdna nebo žvaněním se spolužačkou / spolužákem o tom, jak nic nevíme a nestíháme? Vždyť to nás ještě více vystresuje a ten termín nám už vážně hoří. Neumím si dost dobře představit, jak bychom si v tom autobuse rozložili skripta, testy do autoškoly apod. Proto si zkuste připravit takové minipomůcky do kabelky (pro ženy) nebo příruční tašky (pro muže):

 

Kartičková metoda:

Nastříhejte si doma výkresy na obdélníky tak, aby vám vyšlo 9 obdélníků, tj. rozdělte si šířku i na výšku výkresu na 3 části. Na každém z těch 9ti obdélníkových tvarů si přibližně uprostřed udělejte důlčíkem dírku. Přes dírku provlékněte buď kroužek na klíče, nebo kousek drátku a tím je spojte. Na takto spojené kartičky si můžete psát různá témata, například slovíčka z cizího jazyka a ukládat si je podle abecedy. Nebo si tam uložte otázky na zkoušku pole čísel otázek. Přikládat si můžete libovolně, stačí otevřít kroužek a vložit nové téma. Nebo vyndat, pokud již některou z nich ovládáte a nemusíte se jí zabývat.

Velkou výhodou je, že si můžete kartičky vytáhnout pohodlně kdekoliv, nemusíte se rozkládat s učebními materiály. Další výhoda je, že při psaní kartiček určitě něco z textu "pochytíte", zapíše se vám do paměti. Poslední a ne zanedbatelná výhoda je, že kartičky jsou snadno skladovatelné a "schovatelné" na zkoušce, tedy mohou posloužit i jako tahák. Já jsem si

takové kartičky ani po skončení studia nezahodila a věřte mi, že se k nim nejednou vracím, pokud si něco důležitého potřebuji ověřit.

 

Proužková metoda:

U mě se osvědčila v učení otázek z teorie v autoškole (písemné testy). Během navštěvování autoškoly si musíte obvykle zakoupit učebnici, na jejímž konci jsou různé varianty otázek na testy. Ty pokud zvládnete, měli byste být na písemné testy dostatečně připraveni. Ale co s tím, že otázek je více než sto? Jak se je naučit všechny? Asi začnete tak jako já: pěkně od první otázky. Brzy přijdete na to, že při cca 20té otázce jste již mimo a nevnímáte svět. Odejdete od toho, že na dnes stačilo. Na druhý den se k tomu vrátíte, zase od začátku, případně začnete od konce, ale do středu otázek se vám stále nedaří dostat. Začnete i uvažovat, zda neztrácíte čas tím, že se věnujete i otázkám, které jsou pro vás úplně jednoduché (ačkoli si je jen přečtete a už víte odpověď). Ale nezbývá vám už tolik energie a pozornosti na ty těžší otázky. Takto to fungovalo i u mě a proto jsem si vymyslela "páskovou" metodu. Spočívá v tom, že si přefotíte zadní strany učebnice, kde se nacházejí písemné testy. Otázky si nastříhejte na proužky podle velikosti textu a na zadní stranu papíru napište odpověď. Už jen tím, že si to budete připravovat, se učíte, takže to není ztráta času,

Připravte si 3 misky, nádoby, krabice apod. Já to tady v článku budu nazývat "misky", ale může to být jakákoli nádoba, zkrátka něco, do čeho si budete po zodpovězení otázky vkládat. A začněte. Z hromádky otázek si po zamíchání vezměte první a zkuste na ni odpovědět (odpověď máte na druhé straně papíru, takže si ji hned můžete ověřit). Je to nejlehčí otázka pod sluncem a jste si odpovědí jisti? Dejte ji do první misky, kam budete dávat nejjednodušší otázky, tj. případy, kterými se nebudete muset téměř vůbec ani zabývat. Do druhé misky si vkládejte takové otázky, u nichž jste s odpovědí váhali, čili si nejste na 100% jisti, zda je to tak, nebo jste si jen "správně natipovali odpověď. No a do třetí nádoby dávejte takové otázky, které jsou pro vás nejtěžší. Je pochopitelné, že během učení se třeba věnovat zejména třetí misce. Teprve když se blíží termín zkoušky nakoukněte i do té druhé a nakonec smíchejte otázky i s první miskou, jen tak na prověření znalostí.

Mně tato metoda pomohla a když mi pár dní před zkouškou v autoškole známí poradili, že interaktivní testy jsou i na internetu a učí se z nich velmi dobře, už jsem si na těch testech jen ověřila, že jsem se učila správně a že se nemám čeho bát. Podařilo se mi testy napsat na plný počet bodů a doufám, že se to podaří i vám. Na plný počet možná ani netřeba, stačí tak, abychom zkouškou prošli, ne?

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jakou vysokou školu?

Vysokoškolskému vzdělání se přibližuje co největší počet obyvatel. Už skoro každé větší město má svoji...
více…

Jak se vzdělávat? Soustavně.

Jsou to sice pomalé změny, ale práce, přesněji její povaha, se postupně mění. Dnes uspějete tím lépe, čím více...
více…

Kde najít zdroje informací na studium?

Studium při zaměstnání nemusí znamenat nutně jen oficiální školení, semináře či tréninky některé oficiální...
více…

Počítačové kurzy

Počítače jsou zajímavá věc. Momentálně už je jejich ovládání tak jednoduché, že mnoho úkolů hladce...
více…

Jazykové kurzy

Jednou z nejlepších investic do vlastní budoucnosti je jazykový kurz. Jazykové kurzy vám umožní zvládnout cizí řeč,...
více…

Co jsou kurzy?

Kurz je krátkodobé školení. Pokud mnoho lidí používá slova kurzy / školení jako synonyma, je mezi nimi...
více…

Co je školení?

Školení je zpravidla dlouhodobější proces. Někdy se slova kurz a školení zaměňují. Kurz je spíše krátkodobá...
více…

Vzdělání

Zatímco člověk studuje, zpravidla se mu do toho velmi nechce. Vzdělávání je pro většinu dost otravná záležitost....
více…

Brzdy, blokanty a kladky

Brzdy, blokanty a nejrůznější kladky hojně využívají nejen horolezci, ale také speleologové, arboristé (stromolezci)...
více…

Smyčky - sešité, expresní a pomocné šňůry

Sešité, expresky nebo metráž? Řeč bude o smyčkách neboli smycích, které patří mezi nezbytnosti každého horolezce....
více…