Jak upéct chléb v domácí pekárně tak, aby byl dokonalý?

Domácí chutný chleba a chleba z domácí pekárny? Proč to není vždy totéž? Možná proto, protože se s domácí pekárnou musíme nejprve sžít, občas něco zkazit, něco svého si do receptu přidat a hlavně, s láskou se do toho znovu pouštět.

domácí chléb, pečení chleba, chyby při pečení chleba, kvásek, pekárna chleba

Domácí pekárna chleba

S domácí pekárnou je to jako s odšťavňovačem. Milujete ovocné šťávy a tak si koupíte přístroj na jejich výrobu. Řeknete si, že do začátku nepotřebujete žádný profesionální a pak se trápíte s hlučným a málo efektivním výrobkem. Po pár týdnech už odšťavovač leží na dně skříně a vy si stěžujete známým, že to za ty peníze rozhodně nestálo. Jenže, právě používáním nekvalitních spotřebičů vzniká nejvíce mýtů nejen o odšťavňovačích a domácích pekárnách, ale také o dalších přístrojích. Je to zhruba stejné, jako kdybyste si koupili Trabant a očekávali jízdní vlastnosti Porsche.  

V chlebu zůstávají díry od háků

Háky čili hnětače promíchávají těsto a když je v něm necháte, chléb se upeče i s nimi. Z hotového chleba je pak musíte vytáhnout, což v pečivu zanechá nevzhledné díry. I ty nejlevnější domácí pekárny ale umožňují vytažení háků z těsta, ještě před začátkem pečení.

Chléb nemá žádnou kůrku  

Chléb z domácí pekárny samozřejmě kůrku má, ale svou konzistencí se od té z obchodu liší. Je celkově vlhčí, protože při pečení v pekárně neuniká vlhkost. Můžete dosáhnout i křupavé kůrky, chce to jen trochu cviku.

Chleba pečený v troubě chutná lépe

Jiná technologie pečení znamená i trochu jinou chuť. Někomu chléb z domácí pekárny zachutná natolik, že už ten normální nechce a někdo si zkrátka na novou chuť nezvykne. Mnoho lidí ale výhody obou způsobů příprav zkombinovala, zadělá si těsto v pekárně a chléb potom dopeče v troubě.

Výroba domácího chleba je dražší 

Zastánci tohoto mýtu zdůrazňují cenu elektřiny a domácí pekárny. Čím častěji ale pečete, tím více se vám pořízení pekárny vyplatí. Cena ingrediencí je pak čistě na vás, mezi ty základní patří jen mouka, sůl, voda a kvásek. I kdyby ale nakonec domácí pečení vyšlo dráž, chuť domácího chleba je prostě k nezaplacení. Kvalitní domácí pekárny od renomovaných značek nabízí navíc i přípravu jiných dobrot, než jen čerstvého chleba. Připravíte s v ní jogurty, marmelády, maso i exotické speciality.

Chléb z domácí pekárny není tak zdravý jako "normální" chléb

Za tímto mýtem stojí aféra s "éčky", obsaženými ve směsích na domácí pečení. Když si ale smícháte vlastní ingredience a upečete například celozrnný chléb bez barviv a stabilizátorů, nemá pečivo z obchodu šanci. V kvalitní domácí pekárně navíc pohodlně vypěstujete i vlastní kvásek metodou třífázového kynutí. Díky tomu má daleko lepší vlastnosti, než kvásek používaný pro velkovýrobu chleba do obchodů.

Místo chleba  chlebový koláč?

Pečivo z domácí pekárny může připomínat vařený chlebový koláč, který ani vzhledově nevypadá jako klasický chléb. Vzhledově ano! Tvar chleba kopíruje obdélníkový tvar pekárny. Vařený chlebový koláč ale naznačuje, že se chléb nezdařil, což se může stát každému.

Rada na závěr

Chce to jen trochu cviku a získáte perfektní chléb, přesně podle vaší chuti. Nikdy ale nemůžete čekat, že bude jako z obchodu. Bude totiž mnohem lepší, zdravější a navíc, projde jen vašima čistýma rukama!

Ostatní recepty