Základní nářadí domácího kutila

Někdy se nám v bytě vyskytnou jednoduché poruchy, které bychom dokázali odstranit, ale najednou zjistíme, že nám chybí základní nářadí na opravu. Nemáme právě ten potřebný šroubovák, kleště, klíče či kladivo.

Základní vybavení pracovním nářadím v panelákovém bytě je vzhledem k prostorové možnosti mnohem skromnější než v dílně v rodinném domě, na chatě či chalupě. Pokud si chceme koupit nějaké nářadí, myslí nám proběhne otázka, kde jej uložíme. Dobrým řešením jsou skříňky na nářadí. Rozhodnout se můžeme například pro plechovou, případně plastovou skříňku. Uvnitř mají množství odkládacích boxů, jsou praktické i pro uložení šroubů a matic. Samozřejmě, že při jejich koupi bychom měli vědět, kolik nářadí budeme asi potřebovat.

Když máme v bytě ještě méně prostoru, můžeme si koupit klasický rozkládací kufřík s nářadím nebo prázdný a nářadí si do něj dokoupíme. Na opravy zejména v panelákovém bytě, kde pravděpodobně nemáme dílnu, potřebujeme různé druhy klíčů, kleště, šroubováky, pilky, kladivo, metr, vodováhu a další základní ruční nářadí. Z elektrického ručního nářadí se bude hodit zejména příklepová vrtačka, pilka nebo bruska. I s umístěním tohoto nářadí je obvykle problém. Jinou situaci mají kutilové v rodinném domě, kde mohou mít samostatnou dílnu. V ní už nemají problém mít i svařovací transformátor, kotoučovou pilu, hoblovku či jiné elektrické nářadí.

 

Kleště

Kleště by neměly chybět v žádné domácnosti. Domácí mistr může využít zejména boční cvikačky, kombinované kleště, přestavitelné kleště tzv. blitzky. Obecně platí, že kvalitní jsou chromvanadiové. Kleště z běžné nástrojové oceli se po čase otupí. Levné kleště mají všechny nectnosti levného zboží - jsou výkyvné v čepu, otupí se jim rychle ostří. Čeho bychom si měli při koupi kleští všímat nejvíce, je snadná manipulace a ergonomický tvar. V čepu se nesmí kývat, protože to je první předpoklad, že se časem "rozjedou". Pokud se při otevírání třou, nebudou nám sloužit, ale práci jen ztíží. Všimnout si musíme jejich řezné plochy a zkusit, zda při cvikaní na ní nezůstávají stopy už u běžného drátu. Proti světlu zkontrolujeme, jak jsou čelisti zabroušené a zda mezi nimi neprosvěcuje světlo. Důležitý je také ergonomický tvar rukojeti.

Podle potřeby můžeme mít i jiné druhy kleští, například armovací na vázání drátů. Na vytahování hřebíků zase potřebujeme čelní štípací kleště. Kleště musí být bezpečné, protože na ně působíme velkou silou. Riziko přimáčknutí prstů kleštěmi někteří výrobci řeší pojistkami.

Kombinované kleště se vyrábějí ve dvou stupních tvrdosti. Kombinačky 60 HRc jsou určeny pro běžné použití a 63 HRc i na práci s pružinovou ocelí. S tímto označením se můžeme setkat i u jiných druhů kleští.

 

Šroub prsty nedotáhnete

Na domácí práce potřebujeme minimálně tři šroubováky od 4 do 10 mm. Můžeme používat i univerzální šroubováky s nástavci - hroty se dají koupit. U šroubováků velmi rychle odhalíme kvalitu materiálu. Aby jsme dokázali zužitkovat a využít dotahovací sílu, velký důraz klademe na ergonomický tvar rukojeti. Rukojeť musí být zhotovena tak, aby při namáhavé práci v dlani neklouzala, ale ani se nezadírala do pokožky - aby nedělala mozoly. V dlani musí dobře "sedět" a její povrch musí být bez výběžků a ostrých hran. Některé rukojeti mají v zadní části zhotovený otvor, přes který lze nasunout páku a zesílit tak torzní sílu. Mnohé šroubováky mají tělo hrotu vedené podélně přes celou rukojeť s rozšířeným přesahem na konci, na který můžeme v případě potřeby udeřit kladivem.

Čepel a dřík šroubováku jsou z oceli. Ze strojírenského hlediska známe ocel buď tvrdou a křehkou, která je odolná proti otěru, ale snadno se zlomí, nebo měkkou, která je houževnatá, ale deformuje se a odírá. Je velmi obtížné najít kompromis mezi těmito dvěmi vlastnostmi. Standardní šroubováky se vyrábějí nejčastěji z chrommolybdenové oceli. Mohou mít i speciálně upravené hroty a dříky (tzv. torzní zónu). Například hrot může být buď s vrstvou tvrdokovu, mimořádně odolný proti opotřebení, zdrsněný, aby pevněji držel v zářezech šrouby, nebo s vrstvou diamantových částic (mimořádně vysoká odolnost a oděruvzdornost). Mohou mít vylepšenou (zpevněnou) torzní zónu (na ochranu při vysokých kroutících momentech) z vysoko hodnotné chromvanadiummolybdenové tvrzené oceli, případně z tvrzené chromvanadiové oceli s titannitridovou vrstvou, což zaručuje delší životnost.

Při šroubování s jakýmkoliv typem hrotu používáme vždy správnou velikost šroubováku a tvar odpovídající hlavě šroubu. Výsledkem nedodržení této na první pohled jednoduché zásady je poškození šroubu, šroubováku a někdy i výrobku.

Dnes se používají zejména tzv. křížové šroubováky a šrouby. Dělí se podle systémů na PH (Phillips) a PZ (Pozidriv). Šrouby systému PZ mají vyražený ještě jeden menší "kříž", vzhledem ke křížové mezeře pootočený o 45 °. Systém PZ využívají obvykle vruty do dřeva, systém PH zase šrouby v elektrických zařízeních a šrouby s metrickým závitem (i šrouby na sádrokarton). Kromě křížových, resp. rovných mezer mohou být šrouby ukončeny otvorem se šestihranem (systém hex na imbusové klíče), šesticípou "hvězdou" (systém torx), čtyřhranem a dalšími. Tyto systémy vyžadují speciální nářadí.

 

Pozor

Na trhu jsou samozřejmě i levnější verze šroubováků a celá plejáda napodobenin špičkových značek. Na jejich výrobu se používají méně náročné výrobní postupy. Výsledkem jsou šroubováky nižší kvality, které se v práci častěji a snadněji ohnou, lámou, a podobně.

 

Akumulátorové šroubováky

V současnosti se stále více používají akumulátorové šroubováky. Šroubování se dosáhne plynulou regulací otáček, pravo-levým chodem a možností nastavení točivého momentu. Na trhu je několik strojů s různou kapacitou akumulátoru. Dolní hranici tvoří akumulátory s napětím 7,2 V určené pro domácí práce. Dalším důležitým faktorem, který je potřeba brát při výběru stroje v úvahu, je materiál, který se použil na zhotovení akumulátoru.

 

Pilka

Při pracích v dílně využijeme různé druhy pilek na kov nebo na dřevo. Pilka s hliníkovým dutým rámem je lehčí, levnějším pilkám se však deformuje rám. U pilky na železo je důležité, abychom list pilky osadili do rámu kolmou částí zubů dopředu a pílili jen směrem dopředu. Dozadu pouze volně táhneme rám. K pilování je potřeba především trpělivost. Pokud potřebujeme odříznout například dlaždice či obkládačky, jistě přivítáme wolframovou šňůrku, která nahrazuje list pilky. Pomocí ní můžeme vypilovat různé tvary. Když chceme vypilovat větší kruh do obkladačky, nejprve si navrtáme otvor, přes který prostrčíme wolframovou šňůrku a vypilujeme potřebný otvor. Je to lepší řešení než obkladačku prolomit kleštěmi. V truhlářských dílnách se použijí zejména ruční strojní pily (kotoučové, přímočaré, ocasky i pásové), ale i stacionární strojní pily (rámové, pásové, kotoučové, formátovací, válcové, řetězové). Při zpracování palivového dřeva, ale i při ořezávání stromů se dnes domácí kutil těžko obejde bez motorové (benzínové, elektrické) řetězové pily.

 

Montážní klíče nám otevřou cestu

Součástí vybavení každé dílny musí být i montážní klíče. Neměly by nám chybět vidlicové nebo očkové klíče, kombinované klíče (na jedné straně očko, na druhé vidlice) a polouzavřené prstencové klíče. Dobré je mít i soupravu nástrčných klíčů (tzv. gola) obvykle s ráčnou (páka s volnoběžnou spojkou na otáčení nástrčného klíče). Soupravu vidlicových klíčů můžeme nahradit dvěma vidlicovými klíči s pohyblivou nastavitelnou čelistí. Ve srovnání s klíči s pevnou čelistí však snesou jen nižší namáhání. Montážní klíče bývají v převážné většině určeny na šestihranné hlavy šroubů a matic - rozlišujeme při nich metrické a Withworthové závity. Navíc jsou klíče se speciálně tvarovaným průřezem, (např. torx - v novějších typech aut mají takové ukončení šrouby na upevnění hlavy motoru).

 

Prstencové klíče

Mají pracovní hlavu řešenou ve tvaru prstence (očka) - obepíná hlavu šroubu po celém obvodu. Vnitřní otvor mívá průměr obvykle ve tvaru dvanáctihranné hvězdice, vzácněji šestiúhelníku a občas i speciální tvar odpovídající šroubům a maticím s hlavami zvláštního systému - například torx. Kromě běžných standardních klíčů existují i verze s prodlouženou rukojetí na vyvinutí větší síly.

 

Trubkové klíče

Jsou to vlastně silnostěnné trubky z kvalitní oceli, které mají zakončení vytvarované do tvaru šestihranu. Využíváme je zejména na práci se šrouby a maticemi umístěnými velmi hluboko (například zapuštěné v díře) nebo na místech, kde není dostatek místa.

 

Nástrčné - gola klíče

V tomto případě jde o soustavu nářadí, kterou tvoří vždy páka s ukončením ve tvaru kostky, zásadně v palcových rozměrech. Na toto ukončení se nasouvá pracovní hlava, tzv. ořech, která může mít 6 - nebo 12-hranný vnitřní průřez. Redukce při nástrčných klíčích různých velikostí a systémů (1 / 2 ", 3 / 8") umožňují jejich vzájemné kombinování. Při jejich používání musíme však postupovat opatrně, abychom kombinací velkorozměrové klíče a malé ráčny, resp. páky nepoškodili ráčnu. Při velké ráčně zase můžeme velkou silou poškodit šroub.

 

Momentové klíče

Slouží na dotahování šroubů přesně stanovenou silou - tzv. momentem.
Dotažení šroubů přesně stanovenou silou je třeba zejména na zařízeních, kde může být ohrožen život nebo by mohly vzniknout velké materiální škody.

 

Dobrá rada

Matice i klíče jsou vyrobeny dle normy. Levnější klíče však často tuto normu nesplňují, tolerance mají větší, čímž se zvyšuje i riziko poškození klíče nebo matice. Abychom se tomu vyhnuli, kupujme raději kvalitnější nástroje. V žádném případě by klíče neměly být ručně rozbrušované na větší míru. Při výběru montážních klíčů je potřeba vždy pečlivě zvážit, co kupujeme.

 

Kladivo

Pořídíme si ho podle toho, jaké práce děláme nejčastěji. Určitě se nám bude hodit kladivo zámečnické. První předpoklad bezpečnosti při používání kladiva je jeho tvarovaná rukojeť. Musí být zaklínovaná plochým nebo kruhovým klínem, aby se kladivo při práci neuvolnilo. Klín se ani vibracemi neuvolní, protože všechny ploché i kruhové klíny mají zářezy. Když je kladivo správně kované, nemělo by prasknout. Levná kladiva z pochybného materiálu jsou často jen odlévaná a zabrusovaná. Pak se lámou a pravděpodobnost úrazu je vysoká. Na skládání nábytku můžeme mít doma i gumové kladivo. Univerzálně použitelné má průměr 50 až 60 mm.

 

Sekáč

Musí být dobře tepelně zpracovaný, zakalený a popouštený. Riziko při práci s ním je vždy velké. Odborník si nekoupí levný sekáč, ale dražší, který nejenže desetkrát více vydrží, ale práce s ním jde rychleji a je bezpečnější. Není však dobré používat sekáč jako dláto. Doma bychom měli mít alespoň špičatý a plochý sekáč. Abychom se neuhodili do ruky, je velmi praktické dát na sekáč gumový nástavec, který chrání před úrazem.

 

Nýtovací kleště

Hlavními výhodami použití trhacích nýtů jsou: jednostranný přístup ke spoji i jednoduchá a rychlá montáž. Na osazení těchto spojovacích prvků slouží nýtovací kleště, které se prodávají ve více modelech. U menších sériích výrobků a na občasnou montáž slouží ruční - malé nebo větší - pákové kleště, naopak u velkých sériích a na kontinuální montáž jsou k dispozici hydropneumatické nebo akumulátorové nýtovací kleště. Nýtovací kleště jsou běžně vybaveny několika výměnnými hubicemi na více typů (průměrů) nýtů.

 

Závitníky, závitořezná očka a závitnice

Tyto nástroje slouží k řezání závitů. Závitníky na řezání vnitřních závitů (v otvorech), očka na řezání vnějších závitů na povrchu kulatiny či trubek. Běžné metrické závity M se však liší od trubkových závitů G, a tomu musíme přizpůsobit i výběr nářadí.

Jsou nástroje, které často nepotřebujeme, ale mohou nastat případy, že nám budou chybět. Například souprava pilníků a rašplí standardní úrovně. Ve výbavě by nám neměl chybět klasický skládací nebo rolovací metr. Při koupi kovového rolovacího metru si všímáme, zda je prolisovaný. Pak nemá tendenci lámat se.
Stává se, že po odmontování se nám matice odkoulí jinam. Velmi užitečná je magnetická nerezová miska na odkládání šroubů a malých demontovaných součástek. V základním vybavení domácího kutila by neměl chybět drátěný kartáč na rez, ale ani vodováha. Na to, abychom mohli něco odříznout, potřebujeme svěrák, pokud ho nemáme, dobře nám poslouží i stolařská svěrka, kterou přišroubujeme o stůl.

 

Kdo pracuje s dřevem, určitě bude potřebovat nářadí na dřevo, především hoblík, dláto, rašple. Dláto patří k nástrojům, které i v době elektrických ručních zámečnických a tesařských strojů (dlabačky, frézky a vrtačky) stále nachází uplatnění.

 

Rašple

Je to pilník s rašplovým (hrubým) sekem, který slouží k hrubšímu opracování měkkých materiálů (dřeva, kůže, plastů). Ve strojové podobě rašple a pilníky nahrazují brusky a šmirglovačky.

 

Hoblík

Při hoblování plochy je hoblík s delší skluznicí přesnější. Menší hoblíky kopírují povrch plochy. Hoblík - klopkař nebo menší - hladík by nám však měl na začátek stačit. Dokud si na práci s hoblíkem nezvyknete, nastavujte jeho želízko na co nejmenší třísku - hoblík klade menší odpor a snadněji se ovládá. Během hoblování upravujeme želízko tak dlouho, dokud nezískáme rovnoměrné hobliny.
Většina kutilů má dnes svou dílnu vybavenou i kvalitním ručním elektrickým nářadím.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak ve sněhové fréze vyměnit olej

Správná péče o sněhovou frézu, do které spadá také výměna oleje, přispívá k tomu, aby Vám fréza dlouho...
více…

Jak ve sněhové fréze najít karburátor

Když budete umět najít a vyčistit karburátor ve sněhové fréze, vyhnete se značným výdajům za opravy. Karburátor...
více…

Jak upravit napětí řemenu sněhové frézy

Sněhové frézy mají spirálový šnek, který nabírá sníh a odhazuje ho na některou stranu. Šnek je poháněn...
více…

Jak u sněhových fréz předcházet problémům souvisejícím s palivem

Sněhové frézy bývají vyrobeny tak, aby vydržely mnoho let bezproblémového používání, to se vztahuje i na...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit startovací šňůru II.

Benzínové sněhové frézy používají k startování motoru startovací šňůru. Časem se však šňůra opotřebuje,...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit startovací šňůru

Existuje mnoho věcí, které Vás mohou při odklízení sněhu zastavit. Snad nejnepříjemnější z nich je přetržená...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit řemen šneku

Sněhová fréza vyžaduje pravidelnou údržbu, aby dobře fungovala i v těch nejnáročnějších podmínkách. Jednou ze...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit řemen II.

Řemen ve sněhové fréze se svou funkcí a uložením podobá řemenu v autě. Pokud jste někdy vyměňovali řemen v...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit řemen

Pokud jste také zažili okamžik, kdy Vám při odklízení sněhu praskl řemen ve fréze, potom víte, jak dobré je...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit jisticí šroub

Úkolem sněhové frézy je odklízet sníh. Pro případ, že se do šneku dostane něco jiného než sníh, má fréza...
více…