Obezita nesouvisí jen se šatníkem

Obezita nesouvisí jen se šatníkem - je hlavním nepřítelem našeho zdraví

Obezita je enormně těžký zdravotní problém. Není to jen estetický problém, se kterým si obezitu mnozí spojují - obezita je příčinou řady nemocí s nedozírnými následky. Snížením hmotnosti o 5 až 10% při obezitě lze předejít mnoha závažným nemocím, z nichž vyčnívají nejvíce kardiovaskulární choroby. To vyžaduje komplexní management léčby a hlavně změnu v psychice a myšlení lidí. Uvedl to hlavní odborník Ministerstva zdravotnictví SR pro obor kardiologie Gabriel Kamenský. Dlouhodobé snížení hmotnosti snižuje úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění o 9%, na cukrovku o 44% a o 37% klesá riziko úmrtí na některá nádorová onemocnění.

BMI nad 40 = morbidní obezita

Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala hodnotu BMI mezi 18,5 až 24,9 než úroveň představující nízké riziko vzniku zdravotních rizik souvisejících s nadměrnou hmotností. Hodnoty mezi 25,0 až 29,9 již představují zvýšené riziko, 30,0 až 39,9 oblast vysokého rizika a hodnotu nad 40, která spadá do kategorie morbidní obezita, považuje WHO za velmi vysoce rizikovou pro vznik doprovodných zdravotních rizik. Při těchto hodnotách BMI zaznamenali až 12-násobně vyšší úmrtnost ve věku 25 až 34 let a 6-násobně vyšší ve věku 35 až 44 let.

Obezita přímo ovlivňuje činnost srdce a cévní systém, čímž zvyšuje riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby, které jsou nejčastější příčinou úmrtí ve světě i na Slovensku. Pro trvalé snížení hmotnosti je nutná celková změna životosprávy - rychlý úbytek hmotnosti nepomůže. "Dosáhnout trvalý úbytek lze při zapojení všech faktorů, které hmotnost ovlivňují - pravidelný pohyb, vyvážená strava, celková změna životního stylu a podpůrná farmakologická léčba. Pacient však musí systém léčby pochopit a chovat se tak, "zdůrazňuje G. Kamenský.

Problém podle G. Kamenského začíná již od dětí. "Zatímco v minulosti jsme byli zvyklí jít si po škole zahrát fotbal, hokej, prostě jít ven, dnes si dětí sednou za počítač a nelze je od něj odtrhnout. Všichni jsme zvyklí více jíst a méně se pohybovat. Dospělý člověk přijde unavený z práce, je rád, že je rád a jeho největším požitkem je dobře se najíst. Myšlení lidí - to je to nejdůležitější, co je třeba při léčbě obezity změnit, "upozorňuje G. Kamenský.

 

Co si umíme sledovat:

 

Faktory znamenající zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a jsou zároveň dobře měřitelné:

nadměrný obvod pasu (zvýšené riziko u mužů více než 94 cm, u žen 80 cm; vysoké riziko zdravotních problémů je při 102 cm u mužů a 88 cm u žen),

nízké hodnoty tzv.. dobrého nebo HDL cholesterolu (méně než 1,0 mmol / l u mužů a 1,1 mmol / l u žen),

zvýšená koncentrace triglyceridů - tukových částic v krvi (více než 1,7 mmol / l),

zvýšená hladina cukru v krvi (nalačno více než 5,6 mmol / l).

 

"Znepokojující je i informovanost lidí o svém zdravotním stavu - při asi 120 tisíc dobrovolně vyšetřených za několik let na regionálních úřadech veřejného zdravotnictví 50% nevědělo, jaký má krevní tlak a až 80% vyšetřených netušili, jaký mají cholesterol," uvedl G. Kamenský.

 

Podpůrná farmakologická léčba - pohyb je však nezbytný!

Obezita vyžaduje celoživotní léčbu, která by se měla zaměřit především na snížení zdravotních rizik. Vedle komplexní změně stylu života zaměřeného na snížení příjmu a zvýšení výdeje energie, základní příčiny obezity, přispívá ke snížení hmotnosti a její udržení i podpůrná farmakoterapie v programu Merrylinka.

"Výsledky studií ukazují, že účinně zvolená farmakoterapie pomáhá pacientům nejen při redukci hmotnosti, ale má výrazně pozitivní vliv i na ostatní parametry, které znamenají zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Pokud je k primárním změnám životosprávy zahrnuta i farmakoterapie, až třikrát více pacientů dosáhne cílové 5 až 10-procentní redukci hmotnosti. Už i takové mírné snížení hmotnosti se vedle snížení obvodu pasu pozitivně projeví i ve zvýšení hladiny dobrého cholesterolu, snížení hladiny glykémie, snížení krevního tlaku av nižším riziku vzniku trombóz a ischemické choroby srdeční, "dodává Mgr. Radka Pliesková z obeziotologické sekce Abbott Laboratories.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak spolu souvisí hlad a hubnutí?

Obezita je nemoc, kterou způsobuje mozek. Ten může selhat ve více úrovních. Vědci zjistili, že nadváhu...
více…

Jaké mohou být následky obezity?

Obezita je ve svých důsledcích zákeřná. Přicházejí žalostně pozdě a jsou tvrdé. Pokud sníte příliš...
více…

Jaká je příčina obezity?

Za velkým počtem případů obezity stojí různé metabolické poruchy (nejznámější je takzvaný metabolický...
více…

Zhubněte dvě kila bez pocitu hladu a navždy

Shodit pár kil, to je pro někoho nadlidský úkol a jiní shazují desítky a znovu je rychle nabírají. Jak zabránit...
více…

Hubnutí s úsměvem, bez hladovění a s dobrým pocitem? Stravování ve francouzském stylu!

Chcete zhubnout a již při slově dieta máte husí kůži? Tak to je všechno špatně a nikdy nezhubnete! Přitom zhubnout...
více…

Hubnutí bez ztráty svalové hmoty? Využijte sílu sirtuinů!

Ztráta hmotnosti bývá pro většinu zdravých lidí příjemná. Ale když mizí svaly, moc hezká podívaná to není....
více…

Kolik tuku potřebujeme a kde je již hodně nebezpečný?

Tukové zásoby na těle, to není jen hrůza z estetického hlediska, ale také varovný příznak možného onemocnění. A...
více…

Nadváha a obezita spouští zánětlivé procesy v těle, rakovinové bujení a cukrovku

Tuk v těle potřebujeme. Je nepostradatelný pro mnoho životně důležitých procesů. Ale! I zde platí, že všeho moc...
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Desatero letní cesty k vysněné štíhlé postavě

V létě se dá zhubnout snadněji. Pomoci ke štíhlé postavě může nejen zvýšený pohyb, ale také letní způsob...
více…