Břišním tancem i proti bolestivé menstruaci

Odhalená břicha, pestré šátky s penízky, pomalé vlnění boků či energické třesy zadkem, tak vnímá většina lidí břišní tanec. Za pozlátkem se však skrývá mnohem víc. Procvičíte si ztuhlou páteř, posílíte břišní a hýžďové svaly...

Břišní tanec

Břišní tanec je výborný způsob, jak se udržet ve fyzické a psychické pohodě. Je ideální zejména pro ženy, které většinu dne prosedí u počítače, protože při tanci si procvičíte ztuhlé bederní svalstvo i krční páteř. Postupně se naučíte uvolnit si každou část těla. Základní postoj si osvojíte poměrně rychle. Mírně pokrčená kolena, narovnaná záda, podsazená pánev a můžete tančit. Pohyby se v břišním tanci rozdělují na pomalé vlnivé, krouživé a energické Šimi. Při nich velmi intenzivně třesete zadkem, což docílíte střídavým pohybem nohou. Šimi uvolní zejména bederní část páteře a nohy. Neučí se sice jednoduše, ale chce to jen vydržet. Když přijdete na správný styl, pocítíte, že účinek opravdu stojí zato.

Uvolněte břicho

Co dělá dámám při břišních tancích největší problémy? Břicho! Nesmí ho totiž stahovat, ale musí ho mít uvolněné. Ženy se často ptají, zda jim nezůstanou břišní svaly ochablé. Určitě ne! Při tancích často zvedáme hrudník, kroužíme jím do stran a tímto pohybem vlastně natahujeme břišní svaly. Posilují se tedy stejně jako například zadní zádové svalstvo. Je to velmi uvolňující pocit, když nemusíte mít břicho stažené.

Při tanci si však neprotáhnete jen záda či břišní svaly. Zabrat dostanou i ruce. Ženy mají často tak ztuhlé svalstvo krční páteře, že nedokážou ani hýbat rameny. Důležitou součástí břišního tance je zadek. Díky pravidelnému stahování a uvolňování hýžďového svalstva si ho krásně vyformujeme. Ještě důležitější je, že tyto pohyby výborně promasírují vnitřní ženské orgány, takže se můžete zbavit například bolestivé menstruace.

I pro těhotné

Břišní tanec si nemusejí odříkat ani nastávající maminky, těhotenství však nesmí být rizikové. Vhodné jsou zejména pomalé krouživé pohyby. Při Šimi či trhání  pánví musí být ženy opatrnější. Abyste si tancem neublížili, najděte si kurzy, které jsou sestaveny speciálně pro těhotné. Pravidelný tanec zpevňuje svaly a po porodu se maminky rychleji vrátí do formy.

Pár kilo navíc je výhodou

Blížíte se už k padesátce a oslovil vás břišní tanec? Zahoďte ostych a ihned se přihlaste na kurz. Tento druh pohybu je vhodný opravdu pro každou ženu. Překážkou není ani pár kilo navíc. U některých pohybů jsou přímo výhodou. Nedejte se odradit ani tím, že nepatříte mezi parketové lvice a rytmus či krokové variace vám nic neříkají. Pokud hledáte relax, chcete tančit pro radost a procvičit si tělo, nevadí, že nemáte smysl pro rytmus. Je třeba to vyzkoušet a až pak zjistíte, jak se při tanci cítíte.

Pro instruktorku, která tančí každý den, je břišní tanec plnohodnotnou náhradou za fitnes. Pokud si i vy chcete udržet pružné tělo, najděte si na tanec čas nejen během kurzu, kde získáte inspiraci a naučíte se techniku, ale i doma. Stačí denně patnáct až dvacet minut. Šimi si pak vyzkoušíte i během polední přestávky v práci. Zvedat hrudník, případně jím kroužit do stran můžete i za počítačem.

Na hodinu břišního tance nepotřebujete speciální kostým. Ze začátku vám postačí legíny, tepláky, popřípadě sukně a tričko. Hodinu a půl můžete protančit i v ponožkách nebo tanečních cvičkách. Pokud vás svůdné vlnění chytí za srdce, můžete si po několika hodinách koupit speciální šátek ozdobený drobnými penízky, Ze začátku vám poslouží i obyčejný. Postupně, jak se budete zlepšovat, dostanete chuť dotvářet a vylepšovat si oblečení.

Zvyšujte si sebevědomí

Pozitivní vliv břišního tance se neodrazí jen na vaší fyzické, ale i psychické stránce. Uvolníte se, zrelaxujete a zároveň načerpáte energii. Zejména ze začátku vám mohou dělat vlnivé pohyby problémy, případně se vám budou zdát směšné. Zkuste vydržet! Břišní tanec není jednoduchá záležitost. Odměnou nebude jen lepší postava, ale i nabyté sebevědomí. "Věřím, že ladnost a ženskost, které získají dámy díky břišnímu tanci, přenesou i do běžného života," říká Ingrid. To, jak rychle si osvojíte břišní tance, je individuální. Někdo chytne základ za dva, tři měsíce, jiná potřebuje půl roku.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Cvičení zachraňuje život, překonejte svoji lenost!

Kouření zabíjí, to ví snad každý. Ale, že pomalu zabíjí i nečinnost, to asi každého hned nenapadne. A je tomu...
více…

Dance jóga - cvičení pro všechny, kteří mají v těle rytmus

Dance jóga je originální druh pohybu. Jedná se o jógu, kterou dotváří tanec. Vznikla na základě spojení...
více…

Fitness a jak to bylo s historií sportovní kultury

Cvičení lidé milovali od pradávna. Jen jeho podoba se staletími měnila. A mění se i terminologie. Tak často...
více…

Cvičení chce správnou motivaci

Nechce se vám jít cvičit? Nejprve jste byli plní elánu, měli jste naplánovaná pravidelná cvičení a vše plynulo...
více…

Cvičení, které změní vaše tělo - bodystyling

Bodystyling - cvičení, které změní vaše tělo! Jedná se účinnou kombinaci aerobního cvičení se silovým. Stačí...
více…

Cvičení pro moderní lidi - antigravity jóga

Na jedné straně přibývá pasivních lidí, které tráví dlouhé hodiny u svých počítačů, ale také přibývá i...
více…

Cvičení pro ženy - formování zadečku

Důvody ke cvičení jsou různé. Muži chtějí adrenalin a pěknou postavu, ženy pěknou postavu a adrenalin zažívají...
více…

Hubnutí usnadní zrychlený bazální metabolismus

Mužské tělo obsahuje větší množství svalové hmoty, než tělo ženy. Zastoupení tuku je zase větší u žen. A to...
více…

Letecká akrobacie pro všechny - antigravity jóga

Chcete vyzkoušet orginální “houpání”? Tak potom zkuste antigravity jógu - tedy leteckou akrobacii ve speciální...
více…

Běh pomáhá odstraňovat tukové polštáře na břiše

Chcete mít krásné bříško bez tukových polštářů? Může vám k tomu pomoci běh! Ale samotný běh nestačí,...
více…