Proč to zkusit se švihadlem?

Chcete se zbavit i posledních tukových polštářků a fitka máte už plné zuby? Skákejte přes švihadlo! Nenápadný kousek lana je na dolaďování postavy ideální. Skoky nemusí být vysoké

Na první pohled se může zdát, že při přeskocích přes švihadlo si procvičíte máloNa první pohled se může zdát, že při přeskocích přes švihadlo si procvičíte málo svalových skupin, opak je však pravdou. Do pohybu se zapojuje nejen dolní část těla, ale i zádové svalstvo či předloktí. Při pravidelném tréninku si zlepšíte kondici, koordinaci, reakční schopnosti a silnější bude i srdečně-cévní systém.

Kromě cenové nenáročnosti patří k výhodámKromě cenové nenáročnosti patří k výhodám skákání prostor. Přes léto se vydejte na rovné asfaltové hřiště, na trávníku vás mohou překvapit terénní nerovnosti. Pokud se stydíte, cvičte doma, nejprve se však rozhlédněte, jestli něco nestojí švihadlo v cestě, jinak sportování předčasně ukončíte sbíráním střepů. Vezměte v úvahu i sousedů, pokud bydlíte v paneláku, jděte si raději zaskákat ven.

 

Ztlumte TVRDÝ DOPAD
Jedinou větší investicí pohybu se švihadlem je vhodná obuv. V žádném případě neskákejte naboso, protože si poškodíte klouby. Vyberte si tenisky určené na běh, případně aerobik, ztlumí tvrdý doskok. Kromě tenisek si klouby ochráníte malýmiJedinou větší investicí pohybu se švihadlem je vhodná obuv. V žádném případě neskákejte naboso, protože si poškodíte klouby. Vyberte si tenisky určené na běh, případně aerobik, ztlumí tvrdý doskok. Kromě tenisek si klouby ochráníte malými triky. Neskákejte hned od začátku příliš vysoko, na to, aby švihadlo prošlo pod chodidla, stačí dva, tři centimetry. Čím vyšší budete skákat, tím tvrdší bude dopad na zem. Poškození kloubů se vyhnete i střídáním několika typů přeskoků.

 

Skoky střídejte
Cvičení se švihadlem vždy začněte krátkým zahřátím. Organismus zatěžujte postupně, nejprve si asi minutu zaskáčte bez švihadla. Udělejte si přestávku a střídavě, asi minutku, přeskakujte z nohy na nohu. Nakonec si dopřejte krátký strečink.

Organismus je zahřátý na provozní teplotu, můžete začít! Při výskocích držte rovná záda, ruce mírně pokrčte, lokty směřují do stran. Pohyb švihadla vychází ze zápěstí. Rytmus skákání udržíte lépe, pokud si pustíte oblíbené písničky. Na hřišti si MP3 přehrávač snadno připevníte na tričko a nebude překážet v pohybu.

Švihadlo zdolávejte různými způsoby - jako kdybyste jím běželi, oblíbené jsou i skoky snožmo. Ty se dají rozvinout do slalomu, švihadlo při něm přeskakujete ze strany na stranu. Po osvojení techniky ohúrte okolí přeskoku se zkříženýma rukama, případně točením švihadla vzad. Vyzkoušejte si i skoky na jedné noze, dávejte však pozor na přetížení. Pokud pocítíte v noze pálení, ihned přejděte na druhou. Z času na čas, ne příliš často, si cvičení můžete zpestřit dvojitými otočkami během jednoho výskoku.

 

 

NA TRÉNINK I NA HRANÍ
Na začátku cvičení pravidelně přerušujte krátkými přestávkami. Vydrželi jste jen patnáct minut? Nic se neděje, příště to bude lepší. Aby se sportování odrazilo na postavě, musíte se mu věnovat nejméně třikrát do týdne. Na závěr věnujte několik minut strečinku. Přestože je skákání přes švihadlo zdravé, měli by ho zvážit lidé, kteří trpí obezitou, případně bolestmi kloubů či páteře, nejmoudřejší je poradit se s lékařem.

Získalo si vás švihadlo? Pak ho klidně přibalte do víkendové či prázdninové zavazadel. Na rozdíl od jiných sportovních potřeb je velmi skladné a může provázet celou rodinu na každém kroku. Spolu s ratolestmi si vymýšlejte hry, spoustu zábavy si užijete při volbě mistra rodiny v počtu přeskoků. Můžete si koupit i jedno delší švihadlo, dva členové rodiny ním rytmicky točí, třetí ho libovolně přeskakuje.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Květák jako náhrada rýže a bramborových lupínků

Snažíte se zhubnout? Tak k tomu vám může pomoci obyčejný květák. V létě a na podzim je snadno dostupný, levný a...
více…

Hubnutí pouze snižováním porcí jídla?

K hubnutí nepotřebujete nijak zvlášť složité diety, úplně postačí, když si vědomě a pomalu budete snižovat porce...
více…

Třídenní dieta, která odlehčí vašim játrům a zároveň i kilogramům

Dieta, to není jen drastické snižování důležitých živin za účelem hubnutí. Vhodná dieta dokáže pročistit a...
více…

Hubnutí za pomoci šperků

Pro hubnutí je důležitý pohyb a k němu adekvátní jídelníček. O tom není pochyb, ale ke štíhlé postavě může...
více…

Noční nájezdy na ledničku mají vliv nejen na váhu, ale roste i riziko vážných chorob

Noční nájezdy na ledničku, to není jen tuk na břiše a nevzhledná pneumatika kolem pasu. Noční jedení může dokonce...
více…

Chcete zhubnout a být zdraví? Choďte!

Pohyb pomáhá s hubnutím, to je jasné a ověřené. Ale ne každý chce nebo může, navštěvovat různá sportovní...
více…

Hlad lze překonat, když víme jak mu odolat

Jistá verze hladu je, že hlad je jen přestrojená žízeň. Zní to paradoxně, ale něco pravdy na tom je. A víte, že...
více…

Hubnutí s vůní skořice

Cestu ke štíhlé postavě si můžete posypat skořicí! Stačí půl lžičky skořice denně a váš vysněný pas nebude...
více…

Víte, co mají společného sůl, špatné trávení, sacharidy a hormonální změny? Výkyvy váhy!

Jak je možné, že přes noc přibýváte na váze, když celou noc spíte a nehřešíte nočními nájezdy na ledničku? Je...
více…

Krize při hubnutí? Nevzdávejte to, jdete správným směrem!

Váha neklesá ani po měsících radikální změny jídelníčku a zvýšeného pohybu? Mnoho lidí to obvykle odradí, a...
více…