Antikoncepční tyčinka - podkožní implantát

Velmi oblíbenou metodou jsou podkožní antikoncepční tyčinky. Původní podkožní tyčinky pocházely z Finska a šlo o sadu šesti silikonových trubiček v průměru 34 mm dlouhé a 2,4 mm silné. V současnosti jde o malou, pružnou plastikovou tyčinku, obsahující etnogestrel, syntetický gestagen, kterou ženě gynekolog zavede pod kůži. Antikoncepční pilulky rovněž obsahují jeden z hormonů.

Tyčinka uvolňuje malé množství hormonu rovnoměrně po dobu tří let. Po této době musí být odstraněna v místním znecitlivění. Její účinek je zajištěn zamezením uvolňování vajíčka z vaječníku, čímž dochází k zahuštění hlenu v děložním hrdle a navíc hormon uvolňovaný z podkožní tyčinky způsobí nedostatečné vyzrávání děložní sliznice, obtíže přijmout oplodněné vajíčko. Na slovenský trh byla podkožní tyčinka uvedena v roce 2001 a zajišťovala antikoncepční účinek až na tři roky.


Princip antikoncepční tyčinky

Antikoncepční tyčinka je 34 mm dlouhá a 2,4 cm široká. Je vyrobena z pružného silikonu, který usnadňuje její zavádění. Pomalu uvolňuje hormon, který zabraňuje každý měsíc uvolnění vajíčka z vaječníků, čímž se zamezuje i vstupu spermií do dělohy, tedy nemůže dojít k otěhotnění. Žena je před otěhotněním chráněna od prvního dne zavedení implantátu po dobu tří let. Tento podkožní implantát je vhodný téměř pro každou ženu, která hledá vhodnou antikoncepční metodu s dlouhodobým účinkem. Doporučuje se však zvážit vhodnost této hormonální antikoncepce s lékařem.

 

Výhody antikoncepční tyčinky

Antikoncepční tyčinky se v spolehlivosti vyrovnají sterilizaci, tedy patří mezi nejspolehlivější antikoncepční metody, a to již 24 hodin po jejím zavedení. Neúčinnými se mohou stát pouze v případě nadměrného množství podkožního tuku, přičemž se hormony mohou chemicky odbourávat. Okamžitě po odstranění tyčinky dochází k návratu plodnosti. Perkutánní tyčinka snižuje výskyt menstruačních bolestí. Tyčinka je vhodná pro ženy, které zapomínají užívat pilulky každý den nebo pro ty, které nemohou přijímat estrogeny nebo pro ty, které ostatní antikoncepci považují za nepřijatelnou. Jakmile se žena rozhodne pro těhotenství, bezprostředně po odstranění tyčinky dochází k návratu plodnosti.


Nevýhody antikoncepční tyčinky

Jelikož antikoncepce není 100% spolehlivá, antikoncepční tyčinky nechrání ženy před pohlavně přenosnými chorobami, kam patří nevyléčitelné AIDS. Proto se při jejich aplikaci doporučuje i používání kondomů. Tyčinkám by se měly vyhnout těhotné ženy nebo ty, které mají podezření na těhotenství. Jejich zavedení by měly zvážit i ty ženy, které trpí závažným onemocněním jater, ženy mající trombózu (krevní sraženiny v cévách) či nejasné vaginální krvácení, ženy užívající léky, které by mohly ovlivnit účinnost tyčinky a ty které nemohou přijímat syntetické gestageny. Nevýhodou antikoncepčních tyčinek může být nepravidelná menstruace, slabé krvácení mimo cyklus nebo vynechání menstruace.

 

Způsob použití antikoncepční tyčinky

Antikoncepční tyčinka se zavádí pod kůži, na vnitřní stranu levé ruky nebo pravé ruky. Implantát obsahuje látky, které jsou součástí antikoncepčních pilulek. Tento zákrok by měl provádět specializovaný lékař nebo gynekolog, přičemž tyčinku zavádí v lokální anestezii. Při aplikaci se jedná asi o dvoumilimetrový řez, po kterém může zůstat malá jizva. Zavádění by mělo trvat přibližně minutu. Stejným způsobem se provádí i odstranění tyčinky, čili v lokální anestezii. Díky lokálnímu znecitlivění je procedura bezbolestná a ránu stačí přelepit leukoplastí. Tyčinku sice není vidět, ale lze ji pod kůží nahmatat.

Po zavedení se z antikoncepční tyčinky do krevního oběhu uvolňuje hormon, který je odvozen od hormonu žlutého tělíska. Neobsahuje žádné estrogeny, uvolňování hormonu probíhá plynule a už po 24 od zavedení tyčinky žena nemůže otěhotnět. Existují však i takzvané samovstřebatelné tyčinky, které se nemusí odstraňovat a časem se úplně vstřebají. Jejich účinek je však kratší, přibližně 18 měsíců.


Rizika - pro koho antikoncepční tyčinka není vhodná

Antikoncepční tyčinka je nevhodná zejména pro těhotné ženy, pro ty, které mají problémy s játry, žilní trombózou nebo pro ženy užívající léky, které ovlivňují účinnost tyčinky. Naopak je vhodná pro ženy, které kojí, nemohou užívat jinou antikoncepci a zapomínají denně užívat tabletky.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Mechanické (bariérové) antikoncepční metody

Do této skupiny zahrnujeme kondom, klobouček na krček dělohy a pesar. Antikoncepce bariérovou metodou zamezí vstupu...
více…

Spermicidy

Spermicidní látky vytvářejí chemickou bariéru, která zabíjí, nebo odstraňuje odpad spermie v pochvě, takže se...
více…

Chemické metody antikoncepce

Antikoncepce principem chemických metod znamená zavádění látek, které ničí spermie, tzv.. spermicidy do pochvy před...
více…

Antikoncepční náplasti

Náplasti se staly moderní metodou léčení, jsou šetrnější k organismu a mají méně nežádoucích účinků. K...
více…

Hormonální antikoncepce - Tabletky

Nejlepší je brát pilulku ve stejný denní čas, a to nejlépe večer, dokud je nejvyšší hladina hormonů v krvi....
více…

Slovník pojmů o antikoncepci

Antikoncepce Pod pojmem antikoncepce (kontracepce) se rozumí předcházení těhotenství, ochrana před oplodněním nebo...
více…

Charakteristika antikoncepce

Antikoncepce (kontracepce) znamená souhrnný název pro metody, které brání oplodnění a tak zabraňují vzniku...
více…

Pozor na nechtěné suvenýry z dovolené!

Léto uvolňuje vztahy. Přispívá k tomu nejen slunečné počasí, ale změna prostředí. Dovolená, kdy si bereme volno i...
více…

Tři důvody, proč ženy přibývají na váze

Nepříjemně přibíráte? A kde? Nejde jen o to, že ručička váhy leze výš a výš. Důležité pro udržení štíhlé...
více…

Akné a antikoncepce

Akné jako polyetiologické a polymorfní kožní onemocnění patří mezi nejrozšířenější dermatologické diagnózy...
více…