Prezervativ - kondom

Mužský kondom (kondom) je pouzdro z latexu, polyuretanu nebo jiného materiálu. Výhodné je ještě před nasazením kondomu nanést na špičku penisu trochu lubrikačního gelu. Nedoporučuje se sáhnout po mastném krému, tělovém mléce či dokonce opalovacím krému.

Prezervativ se navléká na ztopořený penis ještě před samotným koitem (kontaktem s vulvou). Tento druh antikoncepce poskytuje při správném používání dobrou spolehlivost (88 - 98%) a je zároveň ochranou před většinou sexuálně přenosných nemocí.

Moderní antikoncepce zná i ženský kondom, který však v Čechách není příliš rozšířený. Je to měkké polyuretanové pouzdro, pokrývající stěny vagíny, přičemž se vyžaduje použití lubrikačního gelu. Pesar pokrývá krček dělohy a používá se se spermicidními prostředky.

 

Charakteristika kondomu

Při otevírání kondomu z obalu je třeba ho trhat podél jedné strany fólie. Obal se nesmí otevírat zuby nebo nůžkami, protože kondom se může poškodit. Kondom se nasazuje pouze tehdy, když je penis ztopořený a před kontaktem s tělem partnera. Špička kondomu (prostor asi 1 cm) zachytí ejakulovanou tekutinu. Při vytahování kondomu (ještě během erekce) je důležité držet palcem a ukazovákem spodní část tak, aby se obsah nevylil. Před každým následujícím pohlavním stykem je nutné použít nový kondom. Doba použitelnosti této ochrany je obvykle tři až pět let. V podstatě existují tři velikosti kondomů - standardní, tvarovaný a velký.

Podobným způsobem funguje i ženský kondom - femidom. Jde o latexový nebo nitrilový kondom vzezřením připomínající mužské kondomy. Je stejně dlouhý, ale obvykle větší a širší. Žena ho zavádí tak, aby jeho okraj ve tvaru prstence zůstal před poševním vchodem. Během styku ve vagíně neklouže. Při používáním ženského kondomu se doporučuje používat lubrikační gely, protože nejsou vyrobeny z latexu. Jeho nevýhodou je těžší manipulace před zavedením. Navíc, v porovnání s mužským kondomem je cena femidomu dvoj až trojnásobně vyšší.

 

Výhody kondomu

Kondom je nejdostupnější, levnou a jednou z nejbezpečnějších forem antikoncepce, alespoň co se týká pohlavně přenosných chorob. Pomáhá při ochraně před pohlavně přenosnými chorobami, jako například HIV. Považuje se za metodu, která snižuje riziko rakoviny děložního čípku u ženské partnerky. Lze získat bez lékařského předpisu. Kondom je vhodné používat jako druhou ochranu v kombinaci různými pěnami a gely, které zabraňují otěhotnění tím, že ničí spermie.

 

Nevýhody kondomu

Ponechat kondom na pohlavním údu je třeba jen v době, kdy je v erekci. Statistiky ukazují, že mezi největší nedostatky při používání kondomu patří jeho nesprávné a předčasné nasazení, nebo předčasné odložení. Z toho mohou plynout různé nehody, týkající se přetržení nebo sklouznutí kondomu, čímž dochází k nechtěným těhotenstvím a chorobám.

Určité druhy kondomů u některých lidí mohou vyvolat alergii nebo podráždění. Muž může mít pocit snížení citlivosti kontaktu během pohlavního styku. Pro některé páry je kondom nepřijatelný, pro zvýšení ochrany je nutná kombinace s jinou metodou. Mnoho mužů si stěžuje na zeslabení intenzity pocitů při používání kondomů. Dalším problémem může být alergie na latex.

 

Doporučení při používání kondomu

Prezervativy se vyrábějí především z latexu, ale výrobci nabízejí kondomy různé velikosti, vůně, barvy, s lubrikací, s výstupky a vroubky na zlepšení dráždění, se znecitlivující látkou, která prodlužuje pohlavní styk, anatomicky tvarované s lehkým nasazováním, ale také s antikoncepčním přípravkem 9 -Nonoxynol, nebo s přídavkem antibiotika.

 

Jak kondom správně nasadit?

Prezervativ třeba nasadit na ztopořený penis, ještě před jakýmkoli kontaktem mezi penisem a vaginální oblastí. Používejte pouze lubrikanty na vodní bázi - všechno ostatní latex zničí.

Opatrně odtrhněte jednu stranu balení tak, abyste přitom nepoškodili vložený kondom. Prezervativ třeba vyndat.

Abyste předešli jeho prasknutí, stiskněte konec prezervativu mezi palcem a ukazovákem a nasaďte kondom na ztopořený penis tak, aby navinutí bylo na vnější straně.

Prezervativ jemně odviňte po celé délce penisu, přičemž stále přidržujte jeho koneček. Přesvědčte se, zda kondom zůstává celou dobu nasazen.

Pokud dojde během styku k jeho stažení, je třeba pro další pokračování styku použít nový kondom. Pokud pocítíte protržení kondomu, ihned ukončete pohlavní styk.

Penis vytáhněte hned po vyvrcholení, a to pevným přidržením u kořene penisu. . Prezervativ ani penis nesmějí přijít do styku s tělem partnerky.

Použitý kondom hygienicky odstraňte.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Metoda plodných a neplodných dnů

Metoda plodných a neplodných dnů vychází z poznání fyziologických změn, které žena pozoruje na svém těle v...
více…

Měření bazální teploty

Měření podle této metody bývá většinou nejjednodušší a nejobjektivnější (teploměr jednoznačně ukazuje...
více…

Antikoncepční pěna

Pěna je vyrobena z polyuretanu s přidanými spermicidním látkami. Funguje tak, že žena si ji zavede do pochvy před...
více…

Pesar - vaginální diafragma

Pesar je pomůcka vyrobená z latexu nebo ze silikonu ve tvaru kloboučku, která se zavádí do pochvy. V pochvě působí...
více…

Mechanické (bariérové) antikoncepční metody

Do této skupiny zahrnujeme kondom, klobouček na krček dělohy a pesar. Antikoncepce bariérovou metodou zamezí vstupu...
více…

Spermicidy

Spermicidní látky vytvářejí chemickou bariéru, která zabíjí, nebo odstraňuje odpad spermie v pochvě, takže se...
více…

Chemické metody antikoncepce

Antikoncepce principem chemických metod znamená zavádění látek, které ničí spermie, tzv.. spermicidy do pochvy před...
více…

Rizikové pacientky při užívání hormonální antikoncepce

Ženy s kardiovaskulárním onemocněním Kardiovaskulární onemocnění (zejména koronární onemocnění srdce a...
více…

Nouzová antikoncepce - Postinor, Escapelle

Nouzová antikoncepce je jedinou antikoncepční metodou, používanou po nechráněném pohlavním styku. Její smyslem je...
více…

Antikoncepční injekce

Další formou hormonální antikoncepce jsou injekce, které se podávají měsíčně nebo čtvrtletně. Žena tedy nemusí...
více…