Jak léčit zúženou předkožku? (Fimóza)

Je zúžená předkožka (fimóza) vrozená, nebo ji může dítě získat i během prvních let života? Jak se to vlastně odborně nazývá?

Odborně se zúžená předkožka nazývá fimóza. U dětí je většinou vrozená, u dospělých může vzniknout po opakovaných zánětech předkožky, typické je to u cukrovkářů, kteří mají k zánětům sklon.

 

Jak se dá fimóza odhalit a mají rodiče na tuto odchylku možnost přijít již po narození syna?

Odhalení fimózy je poměrně jednoduché. O fimózu jde tehdy, když se předkožka nedá přetáhnout přes žalud. Doporučuje se předkožku přetahovat přes žalud při každém koupání - nejlépe na konci, když je kůže měkká, vláčná. Cílem je opláchnout žalud a odstranit tak zbytky moči a sekretu z předkožkový vaku, který se nazývá smegma. Pokud se žalud a předkožka neoplachuje, zbytky moči a smegma se mohou zapálit a může vzniknout hnisavý zánět předkožky, který se projevuje jejím zarudnutím a výtokem hnisavého sekretu. Je třeba rozlišit fimózu od srůstů mezi předkožkou a žaludem, které se odborně nazývají adheze. Při adheze se předkožka dá přetáhnout přes žalud, ale pouze potud, pokud není přirostlá k žaludu.

 

Jaké problémy může fimóza způsobit? Je to nebezpečné, pokud by se zanedbalo řešení?

Máme i dospělé pacienty, kteří mají od malička fimózu a nevadí jim dokonce ani při pohlavním styku. Ale většinou problémy přicházejí - buď je to zánět předkožky, nebo při velmi zúžené předkožce až problém vymočit se přes malý otvor. V pubertě a dospělosti jde většinou o nemožnost přehnout předkožku přes žalud při erekci a pohl.. styku, což je spojeno s bolestmi a někdy až s poruchami erekce.

 

Jak vypadá léčba fimózy? Je vždy nutný chirurgický zákrok? V jakém věku se může operace dělat?

Léčba fimózy je založena na operačním odstranění předkožky, nebo pokud je předkožka dost dlouhá, v odstranění pouze její zúžené části, takže žalud je po operaci nadále částečně krytý předkožkou. Operace se nazývá obřízka, odborně circumcisia. Operace se provádí u dětí v celkové anestesii, trvá cca 30 min. Rána se hojí asi 2 týdny, stehy se nevybírají, ale vypadnou sami. V některých, zejména skandinávských státech se používá i léčba kortikoidními mastmi, které se nanášejí na předkožku a mají pomoci zúžení odstranit, nebo alespoň zmenšit. U nás je tato léčba spíše vzácná a převažuje definitivně operační řešení.

U dospělých se někdy dělá pouze přetnutí prstence s jeho podélným sešitím, ale operace má za následek často neuspokojivý kosmetický výsledek, proto já osobně tuto operaci nedoporučuji. Věk není rozhodující, ale samozřejmě čím je dítě větší, tím lépe se s ním spolupracuje, menší rizika přináší narkóza a podobně. Zvykem je udělat operaci do nástupu do školy, aby dítě nemuselo vynechávat školu. Obřízka se dělá i z náboženských důvodů, u židů několik, myslím 7 dnů po narození, u muslimů v pubertě. Při adheze se dělá tzv.. adheziolýza - rozrušení srůstů, buď jen tahem prstem, nebo pomocí tupé kovové sondy.

 

Jsou nějak zvýšené nároky na hygienu? Má takový stav nějaký vliv na budoucí sexuální život chlapce?

Na tuto otázku jsem již v podstatě odpověděl, zvýšené nároky jsou po operaci, aby nedošlo k infikování rány. Po zhojení rány se naopak hygiena mnohem zjednoduší, protože když chybí předkožka, nedochází ke smíchání zbytků moči se smegma a snižuje se riziko vzniku chronického zánětu a pokud by tento zánět trval dlouho i riziko vzniku rakoviny penisu - je dokázáno, že u židů je rakovina penisu extrémně vzácnou, zatímco u muslimů je procento jejího výskytu stejné, jako u neobřezaných mužů. Hraje zde asi roli čas od narození do puberty, neboť pouze tím se židé od muslimů liší.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Antikoncepční pěna

Pěna je vyrobena z polyuretanu s přidanými spermicidním látkami. Funguje tak, že žena si ji zavede do pochvy před...
více…

Pesar - vaginální diafragma

Pesar je pomůcka vyrobená z latexu nebo ze silikonu ve tvaru kloboučku, která se zavádí do pochvy. V pochvě působí...
více…

Mechanické (bariérové) antikoncepční metody

Do této skupiny zahrnujeme kondom, klobouček na krček dělohy a pesar. Antikoncepce bariérovou metodou zamezí vstupu...
více…

Spermicidy

Spermicidní látky vytvářejí chemickou bariéru, která zabíjí, nebo odstraňuje odpad spermie v pochvě, takže se...
více…

Chemické metody antikoncepce

Antikoncepce principem chemických metod znamená zavádění látek, které ničí spermie, tzv.. spermicidy do pochvy před...
více…

Antikoncepční tyčinka - podkožní implantát

Velmi oblíbenou metodou jsou podkožní antikoncepční tyčinky. Původní podkožní tyčinky pocházely z Finska a šlo o...
více…

Antikoncepční náplasti

Náplasti se staly moderní metodou léčení, jsou šetrnější k organismu a mají méně nežádoucích účinků. K...
více…

Hormonální antikoncepce - Tabletky

Nejlepší je brát pilulku ve stejný denní čas, a to nejlépe večer, dokud je nejvyšší hladina hormonů v krvi....
více…

Slovník pojmů o antikoncepci

Antikoncepce Pod pojmem antikoncepce (kontracepce) se rozumí předcházení těhotenství, ochrana před oplodněním nebo...
více…

Charakteristika antikoncepce

Antikoncepce (kontracepce) znamená souhrnný název pro metody, které brání oplodnění a tak zabraňují vzniku...
více…