Domácí kefír lze snadno vyrobit z kefírových zrn a mléka

Mléko a mléčné výrobky se pro nás staly neodmyslitelnou součástí života. Zvykli jsme si je konzumovat nejen v prvních měsících po narození, ale téměř každodenně. Kefír, který k mléčným výrobkům také patří, je často zaměňován s řídkým jogurtem. Pozor, nejde však o totéž!

kefír, domácí kefír, zdraví

Kefír není jogurt

Kefír a jogurt vznikají na základě rozdílných bakterií, vkládaných do mléka. Kefír je tedy nápoj, vznikající zkvašením pomocí bakterií obsažených v tzv. kefírovém zrnu. Přirozený proces, kterým je mléko fermentované, tedy konzervované, dodává výrobku na kvalitě a jiné chuti. Kefír, vytvořený pomocí kefírových zrn, je chuťově výraznější a specifičtější, než produkty z obchodu.

Kefírová zrna

Jde o kolonie bakterií mléčného kvašení různého druhového složení a velikosti, tedy o malé útvary, na první pohled podobné zmenšené verzi květáku. Jejich tradice sahá již do dávných tibetských kmenů, žijících v horách Kavkazu, pravděpodobně před více než 5000 lety. Pokud přidáme kefírová zrna do mléka, bakterie, kvasinky, polysacharidy a bílkoviny v něm obsažené jsou schopny produkovat kefír. Ale protože po fermentaci již většinou nedochází k procesu pasterizace, ve výsledném produktu se nacházejí živé bakterie a kvasinky.

Jak fungují kefírové zrna?

Po přidání kefírových zrn do mléka se zrna začínají živit laktózou z mléka. Laktóza tedy tyto kefírové zrna vyživuje a umožňuje jim růst a rozmnožovat se. Když skončí kultivace, je spotřebována téměř veškerá laktóza a kefírová zrna potřebují novou potravu. To znamená, že jakmile je kefír hotový, měla by být zrna přemístěna do čerstvého mléka. Jelikož kefírová zrna spotřebovávají laktózu k tomu, aby vytvořila kyseliny a příznivé bakterie, obsah laktózy v kefíru není vysoký a v malých množstvích by mohl být vhodný i pro lidi s laktózovou intolerancí. Lidé s touto poruchou mají ve střevech nedostatečnou aktivitu enzymu β-galaktosidázy (laktázy). Konzumace kefíru je tedy pro ně vhodná možnost, jak získat nutričně důležité látky. Některé mikroorganismy v kefíru mají dokonce schopnost aktivitu tohoto enzymu zvyšovat.

Jak si připravit kefír z tibetské houby

  • Na přípravu potřebujeme dvě hlavní ingredience: tibetskou houbu = kefírová zrna a ideálně čerstvé plnotučné kravské mléko. Kefírové zrna se dají koupit například na internetu, nebo pokud máte někoho známého, který je pěstuje, stačí vám jedna malá lžička houbiček a tu si dokážete sami rozmnožit.
  • Příprava kefíru vyžaduje:minimálně 24 hodin, sklenici, umělé sítko a dřevěnou vařečku. Důležité je, aby kefírová zrna nepřišla do kontaktu s kovem. Tedy žádné kovové sítko!
  • Postup: Kefírová zrna si dáme do zavařovací sklenice a dolijeme mlékem zhruba 2 centimetry pod okraj. Přikryjeme ubrouskem, zachytíme gumičkou a necháme fermentovat. Pokud chceme, aby fermentace proběhla rychle, tedy do 24 hodin, necháme sklenici v pokojové teplotě. Pokud chceme, aby fermentace proběhla pomaleji, tedy minimálně 3 dny, dáme sklenici do chladu, kdy by kefír měl být o trošku kvalitnější a mít ještě více živin. Poté, co proběhne fermentace, se mléko zahustí a vytvoří se kefír. Už ho jen přecedíme přes umělé sítko pomocí dřevěné vařečky a je připraven k pití.

Chuť domácího kefíru

Chuť domácího kefíru je trošku neobvyklá a někdo si bude muset zvyknout. Proto se doporučuje začít nejdříve menším množstvím, cca 2 dcl za den. Ale zvyknout se dá a odměnou vám bude nejen dobře fungující trávení, ale i posílení imunity celého těla.

comments powered by Disqus

Podobné články


Nebezpečné uzobávání mezi jídly s sebou přináší nechtěné kilogramy

Uzobávání znamená jedení mezi hlavními jídly, u televize či počítače, při vaření, nebo když projdete kolem misky...
více…

Proč se pravidleně doma setkávat u jídla?

Jídlo je nejen naší každodenní potřebou, ale má v našich životech i společenský rozměr. Ne nadarmo se při...
více…

Brambory jsou zdravé, ale pozor na jejich výběr a přípravu

Existuje mnoho mylných představ o bramborách. Podle některých "odborníků" jsou nezdravé a plné prázdných kalorií....
více…

Pět elementů, které je třeba znát, aby naše tělo bylo v rovnováze

Určování nerovnováhy v těle na základě Pěti elementů pochází z tradiční čínské medicíny. Je krokem vpřed při...
více…

Pálení žáhy - příznaky, příčina a prevence

Gastroezofagální reflux (GER) je špatná funkce dolního jícnového svěrače, který se příliš často otevírá a...
více…

Jak překonat nechuť konzumovat zeleninu?

Doporučení jíst zeleninu, které se hrnou ze všech stran, někdy nestačí k překonání možného odporu. Mnozí lidé...
více…

Růst svalů, dobrou náladu a imunitu zajistí omega-3 mastné kyseliny

Ukázalo se, že omega-3 mastné kyseliny mají schopnost snižovat odbourávání (ztrátu) svalových vláken. Funguje to...
více…

Investujte do zdraví svých dětí a naučte je, zdravě se stravovat

Vštípit svým dětem základy zdravého stravování, to je v dnešní době, plné nezdravých lákadel, velice těžký,...
více…

Květiny patří nejen na stůl, ale i na talíř!

To, že až na výjimky jíme i očima, není neznámá věc. Přesto ozdobit talíř či pokrm kvítky, není až tak zcela...
více…

Chybí vám vápník? To vaše kosti pomáhají odkyselovat tělo!

Překyselení organismu je původcem mnoha závažných chorob. A je to také téma číslo jedna, když navštívíte...
více…