Jaké existují nové odrůdy zeleniny?

Na našem trhu přibyly další nové a zajímavé odrůdy zeleniny, které se v tomto období mohou vysévat. Některé z nich vám níže představujeme.

Okurka 'Chantal F1'

Sortiment okurek nakládaček zaznamenal za poslední roky výrazné změny. Standardem se stala vysoká odolnost proti plísni okurkové, která ještě nedávno likvidovala porosty v zahrádkách. Výrazný krok vpřed jsou "multifruit" odrůdy, známé pod označením " okurky". Mají schopnost nasadit za každým listem ne jeden samičí květ, než je běžné, ale tři až pět květů. Ať si rostlina udrží malé plůdek, závisí hlavně na dostatečné zásobování vláhou a dusíkem. Běžně se na každém nódiu vyvíjejí dva až tři plody. Výsledkem je vysoká úroda. K takovým okurkám patří i 'Chantal F1'. Jde o středně brzkou odrůdu se středním růstem a vysokou odolností proti plísni okurkové. Typický je pro ni nový typ nedá se totiž zařadit mezi nakládačky "hladké" ani mezi "hrubé". Vyznačuje se netradiční hustou, ale jemně hrubou bradavičnatostí. V žádném případě nejde pouze o kuriozitu. Má štíhlé, atraktivní, velmi vyrovnané plody, které i po sterilizaci zůstávají pevné, křehké a křupavé.

Rajče 'Šejk'

Je nová odrůda výjimečná z hlediska obsahu antioxidantů. Dužnina plodu obsahuje velké množství červeného barviva - lykopenu, díky kterému je po rozřezání intenzivně červený nejen plod, ale i barva protlaků a kečupů. 'Šejk' je plastická, včasná keříčková odrůda, nenáročná na pěstování a péči. Plod je oválný, masitý a intenzivně červený. 

DOBRÝ TIP: Dostupnost antioxidantu lykopenu pro organismus se zvyšuje tepelnou úpravou. Nebojte se proto kečupů, protlaků nebo rajčatového pyré.

Fazolky 'Gusto'

"Gusto" znamená ve francouzštině chutný. Francouzi jsou skuteční labužníci a navíc zelené fazolky milují, proto je pěstují desítky odrůd. Slovo "gusta" však do svého názvu dostala pouze jedna. 'Gusto' je fazolky s tenkými a křehkými lahůdkovými stroužky zelené barvy, bez vnitřní pergamenové membrány. Rostlina je vzpřímeně rostoucí, pevná, s vysokou násadou plodů. Na pěstování je nenáročná, bez problémů roste i v našich zahrádkách.

DOBRÝ TIP: Stroužky fazolky se dají zapéct s bešamelem, použít do zeleninové polévky nebo na zahuštěné omáčky. Výjimečná chuť této odrůdy nejlépe vynikne, když je podusíme na másle a jemně posolíme. Trošku muškátového oříšku a několik kapek citronu "zakulatí" výsledné dílo.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Zelenina potřebuje dostatek vláhy - jak zalévat efektivně?

Léto s sebou přináší znečné vedro a častou, pravidelnou zálivku bude potřebovat všechno zelené v naší...
více…

Jak si vypěstovat zdravou zeleninu? Zkuste bio záhon

Chcete si vypěstovat zdravou a chutnou zeleninu bez postřiků a chemikálií? Jednou z možností, jak toho dosáhnout,...
více…

Jaké košťáloviny můžeme pěstovat na zahradě?

Květen je optimální období pro jejich setí a výsadbu. Při současných klimatických změnách však musíme při...
více…

Ovocný sad na balkoně či terase - jak na to?

Přestože nejste vlastníci zahrady, malé množství ovocných plodů si při troše námahy můžete vypěstovat i na...
více…

Co nesmí chybět na zahradě?

Když přemýšlíme o zahradě, často si představujeme místo odpočinku, klidu a pokoje, kde můžeme uniknout od...
více…

Jak dezinfikovat zahradu?

Zahradníci a pěstitelé, kteří se snaží zajistit, aby jejich plodiny dosáhly co nejlepšího růstu a výnosu, čelí...
více…

Kdy se zalévá zahrada?

Zalévání zahrady je jednou z nejdůležitějších činností, které zahrádkář provádí. Přestože se to může zdát...
více…

Několik tipů na doplňky, jež nemohou majiteli zahradního bazénu chybět

Máte doma zahradní bazén? Pokud ano, tak ho určitě v současných horkých dnech plně využíváte. Stejně tak dobře...
více…

Připravte terasu na letní sezónu a vezměte to od podlahy

Dlouhé a slunečné letní dny se pomalu blíží a s nimi také posezení na terase a letní grilovačky. Pokud ale vaše...
více…

Je uzení zdravé? 5 rad, jak si pochutnat bez výčitek

Můžete si dopřávat uzené maso, ryby, sýry, klobásy a další dobroty, aniž byste tím ohrozili své zdraví? Pokud se...
více…