Nechte drtič zlikvidovat váš odpad!
Díky technickému pokroku se z kuchyně stala malá technická laboratoř. V moderní kuchyni najdeme řadu užitečných spotřebičů a zařízení, jejichž úkolem je zefektivnit a usnadnit práci v domácnosti. Jedním z nich je i drtič kuchyňského odpadu - vynikající pomocník, díky kterému je udržování čistoty a likvidace kuchyňského odpadu mnohem jednodušší. Drtič zbaví kuchyni nepříjemného zápachu a vysvobodí nás od častého vynášení odpadkového koše.
Jak funguje?
Drtič kuchyňského odpadu je elektrický přístroj, který je instalován na výtokovém otvoru dřezu, napojený na odpadní potrubí. Organický materiál určený k drcení se přes hrdlo drtiče vhodí do drtící komory, na jejímž dně je rotující drticí talíř s výkyvnými přítlačnými lopatkami. Odstředivá síla vznikající při točení drtícího talíře odhodí materiál na drcení na vnější okraj drtící komory, kde se "strouhá" o perforované stěny drtícího prstence.
Biologický odpad rozdrcený na malé kousky se následně spláchne vodou do kanalizace. Pokud se do drtiče dostane cizí předmět, například příbor, přístroj se automaticky zastaví. V hrdle drtiče se nachází gumová manžeta nebo lapač nečistot, který komoru uzavírá a brání návratu zbytků zpět do dřezu. Po určitém čase se na manžetě vytváří povlak, který je třeba odstranit. Informujte se, jakým způsobem se manžeta vybírá, čistí a vyměňuje - nejpraktičtější je přístup přímo z dřezu.
Vyberte si správně
Na trhu jsou dva typy drtičů - s indukčním motorem nebo motorem s permanentním magnetem. Drtič s permanentním motorem dosahuje rychlosti 2600 - 2800 otáček za minutu, do kterých se dostane hned po zapnutí. Pracuje rychle, má malé rozměry, proto je vhodný do domácností. Drtič s indukčním motorem dosahuje pomalejší rychlost, jen 1 400 - 1 725 otáček za minutu, má větší rozměry i hmotnost. Využívá rozběhový kondenzátor, proto plný výkon dosahuje postupně. Při předčasném vhození drceného odpadu to může způsobit zaseknutí drtiče.
Drtiče se neliší jen rychlostí otáček, ale i vzhledem a materiálovým provedením drtících segmentů a komory. Tyto části drtiče jsou nejvíce namáhány, musí odolávat nárazům drceného materiálu a vodě. U domácích drtičů se na výrobu drtících komor používá směs polyesteru a polyamidu plněného sklem nebo smaltovaný plech, nejvhodnějším materiálem je nerezová ocel.
Kvalitní drtič by měl obsahovat odrušovací filtr, který brání rušení rádia nebo televizoru při jeho používání. Samozřejmostí je odhlučnění motoru a drtící komory, které zvyšují komfort při používání. Výhodou je dodatečný vstup pro připojení myčky nádobí nebo pračky.
Na trhu jsou drtiče kuchyňského odpadu v různých cenových relacích, od nejlevnějších po nejluxusnější modely. Při nákupu se zajímejte o tradici výrobce, životnost přístroje, záruční a pozáruční servis. Montáž drtiče odpadu přenechejte odborné firmě.
Nakrmte ho!
V drtiči můžete likvidovat ovoce, zeleninu a slupky a pecky z nich, odřezky masa, kuřecí a rybí kosti a hlavy, skořápky z ořechů a vajec, staré pečivo, zvadlé květy, kávovou sedlinu i s filtrem z překapávače, čajové sáčky, zbytky jídel, papírové ubrousky, párátka, cigaretové nedopalky a popel.
Co do drtiče nepatří?
Mohlo by se zdát, že drtič si dokáže poradit s téměř vším. Platí však obecné pravidlo, že do něj nepatří nic, co se v přírodě nedokáže rozložit samo. K zakázaným předmětům patří například sklo, porcelán, plasty, kovy, igelitové sáčky, hliníkové fólie, kožené předměty, plátno, guma, mušle, kameny, drátěnky, mycí houby, suché slupky cibule, kukuřičné slupky. Myslete na to, že správným používáním drtiče prodlužujete jeho životnost.