Hubnutí a udržování váhy pomáhá svědomitý výběr potravin

Pokud se snažíte zhubnout, to co budete jíst, musíte dobře „zvážit“. Jednou z podstatných věcí je glykemický index. Nechceme stravu příliš přetechnizovat. Zapomeňte na počítání kalorií a neustálé kontrolování glykemického indexu. Tímto článkem jen chceme dosáhnout lepší pochopení a uvědomění si souvislostí. Věříme, že vám pomůže v budoucnu při výběru těch "vašich" potravin.

hubnutí, zdraví, potraviny, gykemický index, cukry
 

Co je to glykemický index

Glykemický index je číselný údaj zařazující potraviny podle rychlosti, jakou ovlivňují uvolňování cukru - glukózy do krevního oběhu pár hodin po snědení.

Jednoduché cukry

Jednoduché cukry - například glukóza - se téměř okamžitě dostávají do krve, proto cítíte energii okamžitě. Rapidně však zvýší obsah glukózy v krvi a velmi rychle zase tento zvýšený obsah glukózy klesne. Potraviny, které toto způsobují mají vysoký glykemický index.

Kompletní cukry

Komplexní cukry - častěji nazývané sacharidy, například ovesné vločky se tráví pomaleji a uvolňují glukózu do krve pomaleji a delší čas. Hladina glukózy v krvi tedy tak výrazně nekolísá jako v prvním případě. Takové potraviny mají nízký glykemický index.

Potraviny

Potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobují dramatický nárůst hladiny cukru v krvi, zatímco potraviny s nízkým indexem mnohem mírnější. Pro sportovce, ale i běžných lidí se tento poznatek dá velmi dobře využít. Glykemický index je však ovlivněn několika okolnostmi a kombinací potravin. Konzumace tuků například snižuje glykemický index, tak jistě i vláknina a podobně.

Klasifikace

  • nízký GI do 55: většina ovoce a zelenina, ořechy, fruktóza, luštěniny...
  • střední GI 56-69: celozrnné obiloviny, rýže...
  • vysoký GI 70 a více: maltodextrin, brambory, těstoviny, bílý chléb, sladkosti...

Výhody vysokého glykemického indexu

Pokud potřebujete rychle doplnit energii nebo vydané sacharidy, případně zabránit katabolismu, ideální jsou potraviny s vyšším GI. Takové situace jsou například ráno, po dlouhém čase bez jídla, po tréninku nebo během namáhavého a dlouhodobého sportovního výkonu. Prakticky okamžitě dostanete energii do těla. I proto se při hypoglykemických stavech (nedostatek cukru v krvi) při cukrovce nebo přísné dietě podává něco sladkého - cukr nebo slazený nápoj a účinek je okamžitý.

Hubnutí

Obecně a při hubnutí se však nedoporučuje konzumovat potraviny s vysokým GI. Je lepší, pokud máte hladinu cukru stabilní, protože při zvýšeném obsahu glukózy v krvi se vylučuje inzulín, který cukr ukládá do buněk, ale spolu s ním ukládá i tuk a tento stav zpomaluje spalování tuku.

Výhody nízkého glykemického indexu

Potraviny s nízkým glykemickým indexem by měly patřit k základu stravy. Stabilní hladina cukru v krvi pozitivně ovlivňuje nejen sportovní, ale i psychický výkon. Pokud vám kolísá hladina cukru v krvi, dostavují se pocity malátnosti, únavy a případně zvýšené energie provázené s poklesem energie. Stabilní hladina je mnohem lepší. Již při výběru potravin do svého jídelníčku dbejte o to, jak ovlivní hladinu cukru v krvi, tedy jaký mají glykemický index.

Jak snížit GI v potravě?

Vybírejte si celozrnné potraviny, tmavé pečivo, nerafinované potraviny. Nejezte nárazově, ale pravidelně. Jezte více vlákniny a přidejte zdravé tuky do každého jídla.Takto můžete prodloužit trávení a vylučování glukózy do krve. Budete nasyceni déle a vaše tělo bude zásobené energií postupně a dlouhodobě. I užívání bílkovin zpomaluje trávení a snižuje glykemický index.

Závěr

Přejít z vysokoglykemické stravy na nízkoglykemickou nemusí být tak těžké a může výrazně ovlivnit i váš fyzický a psychický výkon. Budete se cítit lépe a lépe také vypadat!. Drobnými změnami a svědomitým výběrem můžete pozitivně změnit dopad stravy na své zdraví a kondici.

comments powered by Disqus

Podobné články


Dejte potraviny správně do páru a podpoříte tak jejich účinnost

Dva jsou vždy lépe než jeden. A je tomu tak i ve výživě. Jen je třeba přidat do páru tu správnou polovinu....
více…

Noční nájezdy na ledničku mají vliv nejen na váhu, ale roste i riziko vážných chorob

Noční nájezdy na ledničku, to není jen tuk na břiše a nevzhledná pneumatika kolem pasu. Noční jedení může dokonce...
více…

Chcete zhubnout a být zdraví? Choďte!

Pohyb pomáhá s hubnutím, to je jasné a ověřené. Ale ne každý chce nebo může, navštěvovat různá sportovní...
více…

Hlad lze překonat, když víme jak mu odolat

Jistá verze hladu je, že hlad je jen přestrojená žízeň. Zní to paradoxně, ale něco pravdy na tom je. A víte, že...
více…

Jsou české výrobky opravdu české?

Pryč jsou doby, kdy jsme v regálech obchodů s nadšení nakupovali německé margaríny a další nepříliš zdravé...
více…

Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…

Hubnutí s vůní skořice

Cestu ke štíhlé postavě si můžete posypat skořicí! Stačí půl lžičky skořice denně a váš vysněný pas nebude...
více…

Víte, co mají společného sůl, špatné trávení, sacharidy a hormonální změny? Výkyvy váhy!

Jak je možné, že přes noc přibýváte na váze, když celou noc spíte a nehřešíte nočními nájezdy na ledničku? Je...
více…

Krize při hubnutí? Nevzdávejte to, jdete správným směrem!

Váha neklesá ani po měsících radikální změny jídelníčku a zvýšeného pohybu? Mnoho lidí to obvykle odradí, a...
více…

Jíme plísně a často o tom ani nevíme!

Konzumujete často plísně? Hloupá otázka, že? Ale když plísně na potravině nevidíte, neznamená to, že tam nejsou....
více…