Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete, nabízí koblihy v krabicích nebo v pytlících. Někdy však do obchodu zajít nemůžete. Když taková situace nastane, můžete zkusit si tuto polévanou dobrotu připravit ve fritéze sami. Není to obtížné a za chvíli budete mít várku čerstvých domácích koblih přímo z fritézy.

Jak připravit ve fritéze koblihy

Co budete potřebovat:

  • 2 kostky kvasnic
  • ¾ hrnku teplé vody
  • 4 hrnky mouky
  • 1 lžičku soli
  • 3 vejce
  • 1/3 hrnku ztuženého tuku
  • 1 lžičku vanilkové tresti
  • 1 a čtvrt hrnku plnotučného mléka
  • ¾ hrnku cukru krystalu
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • rostlinný olej
  • váleček na těsto
  • vykrajovačku na koblihy
  • vidličku na smažení

Návod:

  1. Rozbalte obě kostky kvasnic a dejte je do misky.
  2. Ke kvasnicím přidejte ¾ hrnku teplé vody. Rozmíchejte a rozpusťte kvasnice.
  3. Do velké mísy dejte mouku a sůl a smíchejte je.
  4. Přidejte vejce, ztužený tuk, vanilkovou tresť, mléko a cukr krystal a šlehačem důkladně promíchejte.
  5. Přilijte rozpuštěné kvasnice.
  6. Přidejte hrnek mouky a promíchejte lžičkou nebo elektrickým šlehačem. Přidávejte vždy 1 hrnek mouky, až když je předchozí mouka dobře zapracovaná do těsta.
  7. Přikryjte mísu a nechejte hodinu kynout. Postavte mísu na teplé místo, jinak by těsto nenakynulo. Mísu můžete také přikrýt alobalem nebo folií.
  8. Pokryjte váleček na těsto a pracovní desku moukou. Vyklopte těsto na pomoučenou plochu a rozválejte na tloušťku asi 1 cm. Ponořte vykrajovačku na koblihy do mouky a vykrájejte jí z těsta co nejvíc koblih.
  9. Dejte vykrájené koblihy bokem a nechejte kynout dalších 30-40 minut.
  10. Do fritézy dejte rostlinný olej a zahřejte ho na 190 °C.
  11. Dejte 3-4 koblihy do fritézy. Nechejte je smažit asi 30 sekund, pak opatrně obraťte a smažte dalších 30 sekund. Obě strany by měly mít světlou zlatavou barvu.
  12. Vyndejte je z fritézy vidličkou na smažení nebo děrovanou naběračkou a položte na papírové utěrky, aby se z nich odstranil přebytečný tuk.

Poleva na koblihy:

  1. Do menšího hrnce nalijte mléko. Zahřejte ho na středním plameni, až bude vlažné.
  2. Dejte moučkový cukr do středně veliké mísy a přidejte k němu vlažné mléko. Míchejte do hladka.
  3. Horké koblihy namáčejte do polevy tak, aby se celé pokryly. Položte je bokem asi na 5 minut, dokud poleva neztuhne.

Tipy a upozornění:

  • Místo domácích koblih z těsta můžete také ve fritéze usmažit koblihy z koupeného polotovaru.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
comments powered by Disqus

Podobné články


O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…

Fritovat ve fritéze nebo na sporáku?

Pokud často fritujete nebo pokud si doma chcete připravovat jídla jako z restaurace, fritéza Vám přijde vhod. Snadno v...
více…

Jak používat fritézu

I když jsme jako společnost stále více obezřetní vůči zdraví a snažíme se vyhýbat smaženým jídlům, stále...
více…

Jak použít domácí fritézu

Ať už se jedná o smažený sýr, cibulové kroužky v těstíčku nebo tradiční kuřecí řízky, při fritování...
více…

Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou...
více…

Alternativy k fritéze

Fritování je metoda přípravy jídla, kdy jídlo ponoříte do hluboké nádoby naplněné olejem nebo jiným tukem...
více…

Domácí fritézy

Fritování je jednoduchá metoda, jak připravit chutné dobroty. Koupit si fritézu může být drahé, zvlášť pokud ji...
více…

Bezpečnost při práci s fritézou

Fritézy se používají komerčně i v domácnostech na smažení celé řady potravin. Ačkoli fritézy jsou...
více…

Odstraňování mastnoty z fritézy

Fritézy se často využívají komerčně v řetězcích rychlého občerstvení i v jiných restauracích, kde...
více…