Káva - je to lék nebo droga?

Umíte si představit den bez kávy? V malých dávkách má na organismus pozitivní účinek. Ne však obarvená voda z automatů.

Důležitý je především výběr kávy. Nejlepší je stoprocentní arabika, připravena s malým množstvím vody. Žádná instantní a americká káva. Výrobky, co obsahují sušené mléko, to jsou nápoje, které s kávou nemají nic společného. Při zachování střídmosti z požitku se kávy nemusí zříkat nikdo. Střídmost v tomto případě znamená přibližně 300 mg kofeinu denně, což jsou asi tři šálky středně silné kávy. Názory se různí. Hovoří se o jedné až dvou kávách. Italské studie tvrdí, že pět kvalitních espress zdravému člověku neublíží. 
Při nadměrném užívání se kofein skutečně stává návykovým a při vynechání "dávky" hrozí abstinenční příznaky. Odborníci tuto závislost nazývají kofeinizmem. Pokud chcete kávu omezit, nedělejte to najednou, ale postupně - asi o půl šálku denně. Připravte se na to, že můžete být podráždění a bude vás pobolívat hlava.

Pomáhá při astmatu

S cukrem nebo bez? Při pití kávy bychom měli dát přednost třtinovému cukru. Pokud pijeme kávu po jídle, ve kterém jsme už sacharidy přijali, doporučuji ji nesladit. Během dne nám lžička cukru v kávě určitě neuškodí. Odborníci však nedoporučují pít ledovou kávu, která s cukrem, plnotučným mlékem a smetanou obsahuje více než čtvrtinu doporučené denní dávky kalorií. Některé ledové kávy se v množství kalorií dokonce vyrovnají hlavnímu jídlu, upozorňuje

Světová nadace pro výzkum rakoviny. 

Kofein je nejrozšířenějším povoleným povzbuzujícím prostředkem na světě. Stimuluje srdeční činnost, nervovou a dýchací soustavu, uvolňuje hladké svalstvo, zlepšuje myšlení a koncentraci a oddaluje únavu. Co se ještě říká o kávě? Povzbuzuje trávení, kofein a teofilin v ní obsažený pomáhá při astmatu. Káva je důležitým zdrojem antioxidantů, které snižují riziko rakoviny, je prý i prevencí cukrovky. Odborník na výživu souhlasí s tvrzením, že káva podporuje účinek analgetik: Kofein se do některých i přidává. Počítá se s ním i při léčbě Alzheimerovy choroby. Výzkumy na myších naznačují, že by mohl být nejen prevencí, ale i vhodným lékem proti propuknutí nemoci.

Káva a probiotika

I když má kofein mnoho dobrých vlastností, může mít různé nežádoucí účinky podle toho, jak tělo na tento alkaloid reaguje. Přecitlivělost na něj se projevuje bušením srdce, nesoustředěností, nevolností a nadměrným pocením. Kdo by neměl pít kávu? Lidé s vysokým krevním tlakem a ti, co je trápí žaludeční vředy a zvýšená tvorba žaludeční kyseliny. Vzdát by ji měly určitě těhotné a kojící ženy. Kofein prochází placentou a dostává se i do mateřského mléka. Káva se nedoporučuje ani při onemocněních žlučníku a slinivky či při zvýšené činnosti štítné žlázy. Neměla by se pít těsně po konzumaci probiotik, jinak snižuje jejich účinek, zhoršuje vstřebávání některých důležitých živin, například železa a zinku. Mezi časté omyly patří tvrzení, že káva urychluje vystřízlivění. To určitě ne. Po prohýřené noci chybí v dehydratovaném organismu minerály, vitamíny a hořčík, přetížená játra zápasí se zbytkovým alkoholem. V takovém případě pomohou spíše iontové nápoje.

Turek nebo esspreso?

Káva je nejen pochoutka, ale zároveň druhý největší obchodní artikl po ropě. Než se dostane z plantáží do našich šálků, projde dlouhou cestu. Pěstuje se po celém světě, ideální podmínky jsou kolem rovníku. Keře a stromy kávovníků kvetou krátký čas, zato několikrát do roka, což umožňuje jejich mnohonásobný sběr. Drobné bílé kvítky výrazně voní a zralé bobule kávovníku mají tmavočervenou až fialovou barvu. Plody mají vejčitý tvar a pod tuhou slupkou skrývají nasládlou dužinu, v níž jsou uloženy v pergamenové slupce dvě zelená tvrdá semínka - kávová zrna. 

Nejkvalitnější druhy kávy se sbírají ručně. Pak se káva suší, zbavuje slupek a podle různých receptů se praží a dochucuje. Nejkvalitnější druh je arabika, méně kvalitní robusta obsahuje čtyřikrát více kofeinu. Skutečná lahůdka pro kávové fajnšmekry je cibetkovitá káva. Vyrábí se ze zrn, které prošly zažívacím traktem malého zvířátka cibetky. Při tomto procesu se z kávy odstraní některé hořké látky, proto je mnohem aromatičtější, s příchutí čokolády a karamelu. Ročně se vyprodukuje asi 500 kg této kávy, proto je její cena vysoká. Češi pili v minulosti nejčastěji klasickou zalévanou kávu, takzvaného turka. Dnes ho vystřídalo kvalitně připravené, voňavé espresso s pěnou, při jehož přípravě přes stlačenou kávu přejde za několik sekund jen horká pára. Bez ohledu na to, kolik vody do něj jde, připravuje se ze sedmi gramů kávy. Ristretto je nejmenší káva s obsahem 0,2 decilitry vody.

comments powered by Disqus

Podobné články


Výživa, která obsahuje pět základních chutí, vede ke zdraví a štíhlé postavě

Tradiční čínská medicína, vnímá pacienta komplexně a pracuje s poznatky o proudění energie v těle v drahách...
více…

Homeopatie - uznávaný a vyhledávaný způsob léčby

Homeopatie je v současnosti nejrychleji rostoucím a druhým nejvíce používaným systémem léčby ve světě. Odhaduje se,...
více…

Med manuka pomáhá v boji proti bakteriím

Druh výjimečného medu z Nového Zélandu, nazývaného manuka, může být přírodní cestou v boji proti hromadění...
více…

Jak správně zpracovat ovoce a zeleninu, aby se zachoval důležitý vitamin C?

Je možné, že nám chybí důležitý vitamin C, když neustále kupujeme ovoce a zeleninu? Ano, je to možné! Neumíme...
více…

Jak vyzrát na cholesterol?

Mezinárodní konference o nových trendech prevence aterosklerózy přinesla řešení. První pomocí pro lidi, kteří...
více…

Domácí lékárnička - není povinná, ale je dobré ji mít

To, že lékárnička má být nezbytnou součástí každého automobilu, všichni dobře víme. Ale máte lékárničku i...
více…

Antibiotika chřipku neléčí

Antibiotika účinkují jen na bakterie, i to ne na všechny. Příliš krátké jsou i na rýmu, chřipku a většinu...
více…

Jak se zdravě stravovat?

Zdravé stravování je jeden z nejlepších způsobů, jak žít zdravě. Zásadou vyvážené stravy není zakázat...
více…

Zdravé a hezké tělo? Může za to zdravá výživa

V současnosti jíme mnohem více tuku než kdykoliv předtím. Proč nás tuk tak přitahuje? Všichni víme, že tuk...
více…

Pokud máte rádi kávu - pijte ji

O vhodnosti a nevhodnosti kávy se napsalo již mnoho článků, neustále se o ní polemizuje a je předmětem mnoha...
více…