Kouření vodní dýmky má více zdravotních rizik, než kouření cigaret

Vodní dýmka je zařízení používané ke kouření. Funguje na principu filtrace a ochlazování kouře přes vodní filtr. Místo původu není známé, předpokládá se ale, že ji vynalezli Peršané. Fanoušci vodních dýmek by se měli ale zamyslet nad tím, jakým způsobem je používají. Vědci varují, že některé typy jsou výrazně rizikovější, než se dosud věřilo.

vodní dýmka, kouření, zdraví, infekce

Vodní dýmka

Vodní dýmka je populární je na celém světě. K zahřívání tabáku se tradičně používá uhlí, nejčastěji kokosové, občas i dřevěné nebo rychlozápalné. Před zhruba čtyřmi lety se objevila populární alternativa: elektronická vodní dýmka - kde je elektronický uhlík. Velmi rychle se mezi částí uživatelů stala hitem. Nejen proto, že na jednu baterii může fungovat až 2 000 potáhnutí, ale hlavně pro komfort, který lidem nabízí.

Vodní dýmka na uhlí a elektronická

Ryan Saadawi z University of Cincinel uvedl ve studii, jaké jsou z medicínského hlediska rozdíly mezi dýmkami na uhlí a na elektřinu. Analyzoval několik dýmek a různé druhy uhlí. Studie přinesly poznatky, že elektronické kouření je pro plíce jednoznačně nejhorší:

  • Uhlíky s nízkými podílem toxinů zabily za 24 hodin 10% zasažených plicních buněk.
  • Uhlíky s vysokým podílem toxinů zabily za 24 hodin 25% zasažených plicních buněk.
  • Elektronicky ohřívaný tabák zabil během 24 hodin 80% zasažených plicních buněk.

Stejně škodlivé jako cigarety

Vodní dýmka spaluje míchaný tabák s příchutí medu, máty, pryskyřice nebo různých druhů ovoce. Vonný kouř se vdechuje dlouhou hadicí. Směs tabáku zahřívají uhlíky. Šiša (jak se tomuto druhu kouření také říká) je velmi oblíbená zejména mezi mladými. Lidé sedí kolem dýmky a předávají si ji do ruky a baví se. Zní to sice nevinně, ale šíša je zdravotní hrozbou. Neexistují převratné vědecké práce, které by ukázaly, že vodní dýmky jsou v něčem bezpečnější než cigarety. Voda nefiltruje toxiny z kouře. Koncentrace nikotinu, dehtu, těžkých kovů a dalších pro člověka nebezpečných látek je v ní stejná a někdy i vyšší, než při normálním kouření.

Na závěr

Kouření vodní dýmky prokazatelně zvyšuje šanci na rakovinu plic, žilní problémy, zvýšený krevní tlak a další nemoci. Například zapříčiňuje i vyšší kazivost zubů nebo osteoporózu. Používáním vodní dýmky také roste přenášení infekčních nemocí, protože lidé kouří z jednoho náustku...

comments powered by Disqus

Podobné články


Dva roky bez cigarety a tělo je v kondici nekuřáka

Přestáváte kouřit? Nebo se bojíte, že si vaše tělo tak zvyklo na nikotin, že by ho to zabilo? Jestli si neumíte...
více…

Kojení a vliv nikotinu, kávy, alkoholu a drog na zdraví dítěte

Kojíte a nemůžete se stále vzdát kouření? Nekouřit v těhotenství by mělo být samozřejmostí, ale některé...
více…

Omlazení pleti pitím vody obohacené o vodík? Mládí a zdraví v jednom!

Omlazovací metody dělíme na invazivní, do kterých patří plastické operace a neinvazivní, tedy metody šetrné,...
více…

Javor polní na živý plot i chutný jarní salát

Javor polní patří mezi vysoké listnaté stromy nebo také keře. Má nádherně vykrojené listy, které jsou působivou...
více…

Plíseň v bytě, to je neustálý boj, který někdy pomůže vyřešit až odborná firma

Boj s plísní na stěnách obytných prostor, to je často běh na dlouhou trať. Už už si myslíme, že máme vyhráno a...
více…

Africká fialka - zdravá, krásná a nenáročná rostlina do bytu

Africká fialka (Saintpaulia) je nenáročná pokojová rostlina. Pochází z afrického kontinentu. Od jejího objevení...
více…

Pěstování salátů na balkoně nebo za oknem

Nemusíte vlastnit zahradu, abyste si mohli pochutnat na křehkém salátu, který vadne na pultech obchodů přímo kosmickou...
více…

Auta ničí ovzduší, způsobují řadu vážných nemoci, a my se přesto rádi vozíme!

Auta všude kolem nás, to není je znak toho, že jsme bohatí a máme na to. Množství aut, to znamená také znečištěný...
více…

Tlakový hrnec uspoří čas při přípravě potravin, ale také peníze za energii

Vaření v tlakovém hrnci patří mezi neúspornější způsoby vaření vůbec. Proto by "papiňák" neměl chybět v...
více…

Hygiena v kuchyni předchází nebezpečným zdravotním komplikacím z jídla

Dodržování správné hygieny, to je základ úspěšného vaření. Ale i přestože kuchařka není žádná šmudla,...
více…