Křepelčí vajíčka pomáhají alergikům

Alergií přibývá nejen u nás, ale i ve světě. Statistiky uvádějí, že každý osmý člověk trpí nějakým druhem alergie. Ale ne všichni lidé, kteří trpí alergií jsou ochotni užívat spoustu prášků, injekcí a dalších chemických preparátů. Proto se vědecké týmy zaměřují také na přírodní látky, které by mohly alegikům od jejich obtíží, alespoň částečně ulevit.

křepelčí vejce, zdraví, alergie

Křepelčí vajíčka

Výzkumy ukazují, že nejčastější alergeny obsahují nebo produkují enzymy, kterými štěpí bílkoviny, naruší slizniční bariéru a proniknou přes ni do těla. U zkoumaných osob se po podání extraktu z křepelčích vajíček výrazně zlepšila průchodnost dýchacích cest už do patnácti minut. Výzkum je poměrně nový a pro ověření výsledků budou potřebné další studie. Přirom účinků křepelčích vajíček si všimli už staří Číňané a o rozšíření této novinky v Evropě se zasloužil praktický lékař z Francie Jean Claude Truffière. Všiml si, že lidé z křepelčích farem mají méně alergií než jiní. Testoval, zda za pozitivním rozdílem mohou stát právě křepelčí vajíčka a svým pacientům jich "předepisoval" pět až šest denně. Mnohým se ulevilo od alergií, ustoupily chronické dýchací problémy či ekzémy. Své poznatky publikoval před více než čtyřiceti lety, přičemž se soustředil na konzumaci syrových vajec, ale vy je syrové rozhodně nejezt!. Ovomukoidy se tepelnou úpravou nezničí, jsou termostabilní.

Proč zrovna křepelčí

Křepelčí vejce nepovažují lékaři za zdravější než slepičí či jiná, ale vysoce si cení jejich nutriční hodnotu. Je to právě kvůli ovomukoidům a ovoinhibitorům. Nacházejí se ve všech vejcích, ale v křepelčích jsou zastoupeny v mnohem vyšší míře. Přes složitou kaskádu biologických a chemických reakcí jsou schopny potlačovat rozvoj alergické reakce organismu. Zabraňují vyplavení velkého množství histaminu, v jehož důsledku vám teče z nosu, slzíte, kýcháte, otékáte a svědí vás kůže. Na zkonzumované množství neexistuje omezení. Samozřejmě, čím více by jich člověk snědl, tím větší by měl být jejich protialergický potenciál. Je však třeba vycházet také ze zvyklostí a z možností rodin, protože je zde i fakt, že křepelčí vajíčka jsou přece jen dražší než slepičí.

Nemusíte je jíst

Šest vajíček denně by mělo potlačit příznaky alergie na takovou míru, která vám nebude překážet. Obdobné množství účinných látek ale také obsahují tablety, které jsou již na trhu. Látky z křepelčích vajíček navíc nevyvolávají ospalost jako klasické léky na potlačení příznaků alergie.

Složení křepelčího vajíčka

1 vajíčko váží přibližně deset gramů a obsahuje:

  • 15,3 kalorií
  • 1,3 g bílkovin
  • 0,05 g cukrů
  • 0,08 mg cholesterolu
  • vitamíny skupiny B
  • cholin
  • selen
  • fosfor
  • zinek
  • nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6

Křepelčí vajíčka pomáhají při alergii na:

  • pyly,
  • roztoče,
  • plísně,
  • zvířata,
  • chlad,
  • při kontaktních dermatitidách (latex, kovy),
  • ekzémech.

Kde křepelčí vajíčka nepodávat

Křepelčí vajíčka jsou kontraindikována při potravinových alergiích!

comments powered by Disqus

Podobné články


Není ložnice jako ložnice - podlaha

Výskyt alergických onemocnění má nebezpečně stoupající tendenci. Na počátku 20. století trpěla jimi jen...
více…

Sunar

Přesto, že kojení představuje ideální výživu pro miminka, ne každá maminka může své děťátko kojit, a z...
více…

Umělá kojenecká mléka

I když se kojení dnes velmi vyzdvihuje a odevšad slyšíme o jeho výhodách, ne každá žena má to štěstí, že své...
více…

Ekzém (svědivý kožní zánět)

Ekzém představuje alergickou reakci organismu na podněty vnějšího a vnitřního prostředí. Ty mohou být různorodé a...
více…

Bronchiální astma (chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest)

Astma je chronické onemocnění dýchacích cest záchvatovitou dušností. Postihuje téměř všechny věkové kategorie...
více…

Alergie

Pojem alergie označuje skupinu chorob, u kterých odpověď na faktory působící z vnějšího prostředí...
více…

Tlakový hrnec uspoří čas při přípravě potravin, ale také peníze za energii

Vaření v tlakovém hrnci patří mezi neúspornější způsoby vaření vůbec. Proto by "papiňák" neměl chybět v...
více…

Hygiena v kuchyni předchází nebezpečným zdravotním komplikacím z jídla

Dodržování správné hygieny, to je základ úspěšného vaření. Ale i přestože kuchařka není žádná šmudla,...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Pivo je vhodný nápoj po chemoterapeutické léčbě

Pivo je sice alkoholický nápoj, ale v rozumné míře je to i nápoj plný vitaminů, které mohou pomáhat nejen jako...
více…