Letní ovoce zažene žízeň a obohatí naše tělo nejen o vodu, ale i další prospěšné látky

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně v létě, kdy se více potíme a tím pádem více vody z celkového přijmu také ztrácíme. Ale v létě máme jednu velkou výhodu, a sice ovocné společníky. Většina letního ovoce nám totiž dodává kromě velkého množství vitaminů také vodu. Ne všechno ovoce má ale stejný obsah vody, přestože se tak někdy tváří. Sestavili jsme pro vás žebříček osmi nejvodnatějších.

meloun, pitný režim, letní ovoce, vitaminy

Letní ovoce

Letní rovnice opravdu platí. Čím více ovoce, tím méně vody vám stačí vypít. I kvůli vysokému podílu vody je ovoce a zelenina vhodnou součástí letního jídelníčku. Ne však nějakého. Na žízeň je nejlepší červený a žlutý meloun, ale i pověstná okurka. Důvodem, proč vám v rámci pitného režimu udělají službu navíc je, že ovoce a zelenina dodají organismu nejen vodu, ale i další prospěšné látky: vlákninu, vitamíny, minerální látky a množství ochranných látek.

Ovocné smoothie

Nejvíce cenných látek se uchová v nápojích z mixovaného ovoce, nazývaných také smoothies. Příprava je velmi jednoduchá - stačí vložit ovoce do mixéru, dle potřeby přidat trochu vody a rozmixovat. Loupáním, odšťavňováním či převařováním ovoce se ochranné látky ztrácejí.

Okteto, které hasí žízeň

  • červený meloun
  • jahody
  • maliny
  • žlutý meloun
  • meruňky
  • okurky
  • rajčata
  • dýně

Čas na ovoce

Konzumace ovoce a zeleniny během horkých letních dnů pomůže organismu doplnit vodu, jejíž nedostatek se nejčastěji projevuje bolestmi hlavy, nevolností či nadměrnou únavou. Při dehydrataci se totiž, zahušťuje 'prostředí ve všech buňkách organismu, v důsledku čehož se v nich narušují procesy látkové přeměny. Projeví se to poruchami funkce různých orgánů a systémů. Už i mírný nedostatek vody v těle, úbytek 1 - 3% tělesné hmotnosti, nepříznivě ovlivňuje nervovou a duševní činnost: zhoršuje paměťové funkce, pozornost, soustředěnost a reakční čas. Proto by v létě měli svůj pitný režim dodržovat všichni, ale zvláštní pozor by si měli dávat řidiči!

Proti zácpě a infekci

Nedostatečný příjem tekutin je i jednou z častých příčin zácpy. Při nedostatku vody v těle se však zvyšuje riziko infekcí močových cest. Navíc u dehydratovaných pacientů byla zjištěna vyšší úmrtnost, například na cévní mozkové příhody. Základem je proto dodržování dostatečného pitného režimu. Dospělý člověk potřebuje denně přijmout 1,5 - 2 litry tekutin. Ve velké horku, zvláště pokud sportujeme nebo trávíme čas přímo na slunci, se může potřeba zvýšit i o další 1 - 2 litry.

Sklenice v hodinových intervalech

Samozřejmě, celkový příjem nevykryjete pouze ovocem a zeleninou. Tělo potřebuje i čistou vodu. Pít bychom měli především přírodní, jemně mineralizované vody nebo vodu z vodovodu. Minerální látky, které jsou přirozenou složkou minerálních vod, pomáhají pokrýt potřebu těchto cenných látek, které v naší stravě často chybí, a zároveň nahradit jejich každodenní ztráty. Ideální je přijímat tekutiny průběžně během celého dne. Nečekat na pocit žízně, který signalizuje, že organismus již ztratil více tekutin než je zdravé. Vypěstujte si dobrý návyk vypít každou hodinu sklenici nápoje. První nápoj je vhodné vypít hned při snídani. Bez láhve vody bychom v létě neměli odejít z domu!

comments powered by Disqus

Podobné články


Rybíz proti zánětu a vysokému krevnímu tlaku

Rybíz je bobulovité ovoce, nenáročné na pěstování. Přesto mizí nejen z našich zahrad, ale obchodů s ovocem. Přitom...
více…

Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…

Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…

Přírodní ochrana cév, kterou najdete hlavně v pohance

Bioflavonoidy jsou přírodní látky, které jsou součástí zeleniny, ovoce, ale i luštěnin. Dodávají těmto plodům...
více…

Zelenina - barevné zdraví na talíři

Příprava jídla není s dnešní nabídkou obchodů nic složitého. Ale připravit jídlo chutně a zároveň zdravě, to...
více…

Červená řepa nám pomůže se zdravím, ale musí se konzumovat pravidelně!

Uzdravující účinky červené řepy známe všichni už z dětství. Ale ne všichni si ji s chutí zařadíme do svého...
více…

Ovocné a zeleninové šťávy dodají tělu rychleji energii než celé plody

Už ve třicátých letech 20. století doktor Norman Walker objevil a první upozornil širokou veřejnost na terapeutickou...
více…

Mrkev syrová, dušená nebo odšťavená?

I vás maminka v dětství nutila jíst mrkev, protože je velmi zdravá? Měla naprostou pravdu! Mrkev je právem nazývána...
více…

Citron je účinná prevence i těch nejzávažnějších chorob

Rakovina je závažné onemocnění, patřící do rukou odborníků. Pokud však máme možnost této zákeřné nemoci...
více…