Nebezpečí z prošlých, dlouho skladovaných a špatně upravených potravin

Zdravá výživa bez zbytečných zdravotních komplikací, to především správná technika vaření a uchovávání potravin. Může se sice stát, že koupíte již zkaženou potravinu, ale většinou se vám zkazí v teplých letních měsících již cestou z nákupu, anebo nevhodným a zbytečně dlouhým skladováním u vás doma.

zdraví, vaření, potraviny, skladování potravin, nemoci, salmonelóza

Datum spotřeby není jediný ukazatel

Důležité je sledovat údaje výrobce na obalu, ale také vůní a vzhled potravin. Někdy se může stát, že datum spotřeby ještě není překročeno a již je potravina na vyhození. Mnoho lidí se rovněž plete datum spotřeby neotevřeného a otevřeného výrobku!

Dresingy

Majonézy a studené omáčky skladujte při teplotě nula až čtyři stupně Celsia maximálně 48 hodin od otevření zakoupeného produktu.

Maso

Pečené, vařené, dušené a smažené maso vcelku skladujte maximálně 24 hodin. Chlazené krájené maso může být v chladničce nula až čtyři stupně Celsia rovněž 24 hodin. Stejně tak lze postupovat s vakuově baleným masem po otevření obalu. Naložené maso by mělo vydržet přibližně 48 hodin.

Otevřené konzervy

Nespotřebované konzervy s ovocem, zeleninou, houbami či rybami v oleji je možné bezpečně skladovat při teplotě nula až čtyři stupně Celsia nejvýše 24 hodin.

Zelenina

Očištěná či nakrájená zelenina vydrží při stejné teplotě 12 hodin. Pokud ji chcete použít jako ozdobu nebo zpracovat do salátů, je třeba ji zpracovat co nejrychleji, a to do tří hodin.

Saláty

Zeleninové, luštěninové, těstovinové, rybí a ovocné saláty vydrží při teplotě nula až čtyři stupně Celsia 12 hodin, při teplotě pět až osm stupňů Celsia šest hodin.

Přílohy

Vařené těstoviny, brambory, rýže, luštěniny a vejce na další zpracování, které byly přílohou pokrmu, lze skladovat při zmíněné teplotě 12 hodin, obložené mísy, masové nářezy, strouhané a krájené sýry zase 24 hodin, při teplotě pět až osm stupňů Celsia 12 hodin.

Pozor na salmonelózu

Nesprávným skladováním si můžete přivodit průjmové stavy a co je horší, teplo přeje šíření salmonelózy. Jídlo konzumované v syrovém stavu je proto potřeba dokonale umýt, potraviny zase pořádně převařit nebo jinak tepelně upravit v pitné vodě. Slepičí vejce v jídlech musí být pořádně tepelně zpracovaná. Protose raději vyhněte receptům, kde je ve finálním výrobku uvedeno syrové vejce nebo jen jeho část.

Jak vařit?

Důkladné vaření usmrcuje mikroorganismy, jídlo se však musí vařit minimálně 20 minut při teplotě minimálně 80 stupňů Celsia. Uvařené jídlo je třeba ihned sníst, pokud se opět ohřívá, tak opět při minimální teplotě 80 stupňů Celsia.

Nebezpečné kombinace

Jídlo uchovávejte vždy v čistých kuchyňských nádobách a odděleně, aby nepřišly do vzájemného kontaktu suroviny a připravená jídla. Důležité je také zabránit kontaminaci syrových a už uvařených jídel. Pro práci se syrovým masem by měly být v kuchyni zvlášť vyhrazeny kuchyňské potřeby, které se nebudou zároveň používat i na přípravu jiných potravin.

comments powered by Disqus

Podobné články


Vejce - prevence rakoviny prsu, obezity a osteoporózy

Vejce - potravina, která se dá jíst na mnoho způsobů a mnoho jídel se bez nich ani dělat nedá. Jedli je s oblibou naši...
více…

Pivo je vhodný nápoj po chemoterapeutické léčbě

Pivo je sice alkoholický nápoj, ale v rozumné míře je to i nápoj plný vitaminů, které mohou pomáhat nejen jako...
více…

Milenecká ruka, zdravotní komplikace z manželské postele

Společná manželská postel má nesporné výhody, ale i nevýhody. Objímání milujícího partnera ve spánku sice...
více…

Máte svoji lékárničku pod kontrolou?

Zřejmě by se v našich domácnostech nenašla rodina, která nevlastní lékárničku. Určitě různě velkou a různě...
více…

Pásový opar obvykle udeří v době snížené imunity

Pásový opar - herpes zoster, je hodně bolestivé, infekční onemocnění kůže. Způsobuje ho virus s názvem Varicella...
více…

Přecitlivělost na zvuk je diagnóza, která vyžaduje špunty do uší

Přecitlivělost na zvuky není pouhý rozmar některých citlivějších lidí. Jedná se o klinickou diagnózu...
více…

Nemoc, která začíná nenápadně, ale zabíjí víc než rakovina

Chronická obstrukční plicní nemoc je velmi zákeřná choroba. Začíná úplně nevinně, ale nakonec udeří silou,...
více…

Chráníte své děti úzkostlivě před špínou a bakteriemi? Zadržte!

Chráníte své děti dostečně proti všude číhajícím bakteriím? Čistíte jim doma vzduch? Dezinfikujete inkriminované...
více…

Test dechu odhalí závažná onemocnění

Téměř žádná nemoc nevypukne okamžitě bez toho, aby tělo nevydávalo varovná znamení. Jen my je, někdy úmyslně...
více…

Lipový čaj zkracuje dobu léčení nachlazení, ale nepijte ho, když jste zdraví!

Lipový květ se sbírá hlavně kvůli tomu, že z něj jde připravit lahodný a zároveň léčivý čaj. Tento čaj má ale...
více…