Obilnina, která zažene hlad i deprese - quinoa
Kdo se zajímá o zdravou stravu, ten jistě zaznamenal, že se mezi obilninami začala objevovat v obchodech se zdravou výživu obilnina se zajímavým názvem, a sice quinoa. Má i svůj český název merlík chilský, ale častěji se používá právě ten, zmiňovaný jako první. Přestože u nás je zatím málo známá, jedná o velmi starý druh obilniny, dokonce jeden z nejstarších. Opěvována je nejen pro své výživové, ale i léčebné a preventivní účinky.
Quinoa - přírodní poklad Inků
Pro Inky byla "matkou všech obilnin" a připravovali z ní nejen výživné pokrmy, ale i pálenku. Quinoa se pomalu dostává i do našich kuchyní a to nejen kvůli nutričním vlastnostem, ale i jedinečné chuti.
Bílá, černá, červená
Na trhu je dostupná bílá, červená a černá quinoa. Černá quinoa má intenzivnější oříškovou chuť a příjemně křupe. Pokud hledáte zdravou a chutnou alternativu například za rýži, quinoa lahodí vašim chuťovým pohárkům a zároveň prospěje zdraví. Tuto prastarou obilovinu ocení i vegetariáni a vegani, protože jim pomůže do organismu doplnit kvalitní bílkoviny. Navíc je bezlepková, čili vhodná i pro celiaky. Nízký glykemický index (GI 35) ji řadí mezi potraviny, které si mohou dopřát i diabetici.
Proč quinou zařadit do jídelníčku?
- je prevencí zácpy a tvorby žlučových kamenů, protože je bohatým zdrojem vlákniny
- sportovci ocení obsah kvalitních proteinů, které jsou nezbytné pro růst a obnovu svalové hmoty
- vápník je prevencí osteoporózy
- hořčík zmírňuje křeče a napomáhá udržení psychické pohody
- obsahuje významný antioxidant vitamin E, který chrání buňky a zpomaluje stárnutí
- komplexní sacharidy udržují pocit sytosti a udržují krevní cukr v rovnováze, čili nedochází k přejídání a neodolatelné chuti na sladké
- kvůli vysokému obsahu železa je prevencí anémie
- vitaminy ze skupiny B jsou důležité pro správné fungování metabolismu i mozku
- snižuje vysoký krevní tlak a to kvůli obsahu draslíku
- celkově posiluje imunitní systém a doplňuje do organismu vitaminy (skupiny B, A, C, E), minerály i stopové prvky (kromě vápníku, hořčíku a draslíku i fosfor, měď, mangan či zinek)
- zlepšuje náladu, protože je zdrojem aminokyseliny tryptofan, která stimuluje produkci serotoninu
Quinoa se připravuje jednoduše
Než dáte quinou vařit, několikrát ji propláchněte vroucí vodou. Pak se vaří přibližně 15 minut v přibližně dvojnásobném množství vody. Nebo ji na několik hodin namočte do vody, a potom vařte v množství vody, které převýší obsah quinoi o jeden a půl až dvojnásobek. Můžete ji použít jako přílohu namísto brambor nebo rýže. Výborná je i tehdy, když ji připravíte na sladko nebo na slano. Jak vidíte, příprava není nijak složitá a rovněž není problém tuto tuto výbornou obilovinu koupit. Stačí zavítat do prodejen ze zdravou výživou.