Pět elementů, které je třeba znát, aby naše tělo bylo v rovnováze

Určování nerovnováhy v těle na základě Pěti elementů pochází z tradiční čínské medicíny. Je krokem vpřed při charakterizování jedinečnosti člověka na základě vnitřních orgánů, jednotlivých částí těla a jeho emocí v souladu s životním prostředím.

zdraví, jing, jang, čínská medicína, zdravá strava

Pět elementů

Představme si pět elementů jako pět zaměstnanců v našem těle. Každý jeden z nich pracuje denně a potřebuje dostávat výplatu. Výplatou pro naše orgány je kvalitní a zdravá strava, což však častokrát tělo nedostává. Když se rozhodne dát jeden z našich orgánů "výpověď" pro nedostatečnou odměnu, v těle se to projeví jako onemocnění. Každý jsme přirozeně zdědili po našich rodičích jeden z elementů slabší. Výběrem správných potravin, ochucením či tepelnou úpravou je umíme posilovat, ale na druhé straně častou konzumací nekvalitní stravy je ještě výrazněji oslabujeme.

1. Element je Dřevo - játra, žlučník, tkáně

  • posilující potraviny - špalda, pšenice, žito, mungo, sója
  • zelenina - kyselé zelí, brokolice, zelený salát, kapusta, i růžičková
  • tepelná úprava - napařování
  • chuť a barva - více kyselá, zelená

2. Element Oheň- srdce, tenké střevo, cévy

  • posilující potraviny - pohanka v kombinaci s kukuřicí, červená čočka
  • zelenina - červená řepa, čínské zelí, mrkev, pastinák
  • tepelná úprava - nasucho pražení
  • chuť a barva - jemně hořká, červená

3. Element Země - žaludek, slinivka, slezina, svaly

  • posilující potraviny - jáhly, oves, žlutý hrách
  • zelenina - dýně hokkaido, zelí, cibule, květák
  • tepelná úprava - kratší vaření do 10min.
  • chuť a barva - sladká, žlutá

4. Element Kov - plíce, tlusté střevo, pokožka

  • posilující potraviny - rýže naturální, ječmen, bílé fazole
  • zelenina - celer, petržel, daikon (bílá ředkev), kedlubny, česnek, jarní cibulka
  • tepelná úprava - delší vaření nad 10min.
  • chuť a barva - pikantní, bleděmodrá až bílá

5. eEement Voda - ledviny, močový měchýř, kosti

  • posilující potraviny - pohanka, tmavá fazole, azuki fazole
  • zelenina - mrkev, fazolové lusky, červené ředkvičky
  • tepelná úprava - pečení
  • chuť a barva - jemně slaná, tmavá až černá

Odhalte JING a JANG v potravinách

Pokud je v těle vše v rovnováze, tak se jednotlivé elementy (orgány) navzájem vyživují a podporují. Pokud však například jeden z orgánů začne pracovat hyperaktivně, místo vyživování orgánu - elementu, jej buď napadne, blokuje nebo ovládá. Například element Voda - ledviny, močový měchýř - bývá ve většině případů oslabený u žen. Je to z důvodu, že ženy konzumují příliš mnoho ochladzujících potravin - cukru (sladkosti, ovoce, koláče), syrové zeleniny či bylinkových čajů. Následně jim bývá zima, mají obvykle studené ruce a nohy. V těle je příliš silný chlad, ledviny nedostávají teplo které potřebují, čímž vzniká nerovnováha mezi elementem Voda a Oheň.

Moudrost našeho těla

Naše tělo je velmi moudré a dává nám neustále signály. Pochopíme fungování Pěti elementů, budeme tělu dodávat přesně to, co potřebuje. To, že jdeme správnou cestou se odrazí v každé naší činnosti. Budeme snadněji a efektivněji zvládat jakoukoliv činnost, budeme plní energie a lásky k životu, což se následně odrazí na našem vzhledu. Lidé, kteří takto žijí, vypadají o 10 až 20 let mladší, jsou výkonnější a šťastnější než jejich vrstevníci. I toto je moc léčivé síly potravin podle Pěti elementů.

comments powered by Disqus

Podobné články


Milenecká ruka, zdravotní komplikace z manželské postele

Společná manželská postel má nesporné výhody, ale i nevýhody. Objímání milujícího partnera ve spánku sice...
více…

Máte svoji lékárničku pod kontrolou?

Zřejmě by se v našich domácnostech nenašla rodina, která nevlastní lékárničku. Určitě různě velkou a různě...
více…

Nebezpečí z prošlých, dlouho skladovaných a špatně upravených potravin

Zdravá výživa bez zbytečných zdravotních komplikací, to především správná technika vaření a uchovávání...
více…

Pásový opar obvykle udeří v době snížené imunity

Pásový opar - herpes zoster, je hodně bolestivé, infekční onemocnění kůže. Způsobuje ho virus s názvem Varicella...
více…

Přecitlivělost na zvuk je diagnóza, která vyžaduje špunty do uší

Přecitlivělost na zvuky není pouhý rozmar některých citlivějších lidí. Jedná se o klinickou diagnózu...
více…

Nemoc, která začíná nenápadně, ale zabíjí víc než rakovina

Chronická obstrukční plicní nemoc je velmi zákeřná choroba. Začíná úplně nevinně, ale nakonec udeří silou,...
více…

Chráníte své děti úzkostlivě před špínou a bakteriemi? Zadržte!

Chráníte své děti dostečně proti všude číhajícím bakteriím? Čistíte jim doma vzduch? Dezinfikujete inkriminované...
více…

Test dechu odhalí závažná onemocnění

Téměř žádná nemoc nevypukne okamžitě bez toho, aby tělo nevydávalo varovná znamení. Jen my je, někdy úmyslně...
více…

Lipový čaj zkracuje dobu léčení nachlazení, ale nepijte ho, když jste zdraví!

Lipový květ se sbírá hlavně kvůli tomu, že z něj jde připravit lahodný a zároveň léčivý čaj. Tento čaj má ale...
více…

Noční nájezdy na ledničku mají vliv nejen na váhu, ale roste i riziko vážných chorob

Noční nájezdy na ledničku, to není jen tuk na břiše a nevzhledná pneumatika kolem pasu. Noční jedení může dokonce...
více…