Potraviny, které jsou nebezpečné, když se ohřívají v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba je ve většině domácností samozřejmostí. Určitě je to vynikající společník, který nám ušetří spoustu času. Ale u některých jídel platí, že by se ohřívat v mikrovlnce neměla. Která jídla to jsou a proč?

mikrovlnná trouba, zdraví, toxiny, infekce, vaření

Mikrovnná trouba

"Mikrovlnka" je skvělým pomocníkem při zahřívání jídla. Díky mikrovlnám je tento proces mnohem rychlejší, než v případě ohřívání v troubě či na sporáku. Na druhé straně však není až tak trvanlivý a důkladný. Jídlo zahřáté v mikrovlnce totiž vychladne stejně rychle, jako se zahřeje. Některé potraviny mohou být v případě nedostatečného zahřátí dokonce nebezpečné, protože se v nich nacházejí různé bakterie, které zabije pouze vysoká teplota.

Rýže

Vaření rýže nemusí vždy zabít všechny patogeny žijící v ní. Riziko otravy se zvyšuje, pokud ji ponecháme při pokojové teplotě a dostatečně ji neohřejeme.

Celer, špenát a řepa

Ohřev této zeleniny se nedoporučuje kvůli dusičnanům, které se mohou uvolnit a jsou karcinogenní.

Houby

Proteiny v houbách se mohou okamžitě rozložit po jejich rozkrájení. Pokud jsou připravené houby uloženy v chladničce po dobu delší než 24 hodin, je bezpečné je jíst jen po ohřevu na vysokou teplotu.

Kuře

Protein v kuřecím mase se mění, když je studené, což může vést k zažívacím potížím. Důležité je proto ohřát jej na velmi vysokou teplotu v troubě.

Brambory

Brambory mohou hostit bakterie zvané Clostridium botulinum, což může způsobit botulismus. Riziko se zvyšuje, pokud nejsou zmrazeny brzy poté, co jsou uvařené. Botulismus je sice vzácné onemocnění, ale může vést až k paralýze.

Vařená vejce

Pokud vejce neohříváme dostatečně dlouhou dobu, mohou způsobit otravu jídlem. Vařená vejce by nikdy neměla být ponechána mimo chladničku déle než dvě hodiny, protože bakterie se v nich množí opravdu velmi rychle.

comments powered by Disqus

Podobné články


Omeleta, kde nechybí ovoce

Sladká omeleta je výborný dezert pro děti i dospělé. Můžete si ji dát jako tečku za výborným obědem, nebo také...
více…

Samovolný potrat není žádná tragédie, příroda sama zasahuje a dalšímu těhotenství nic nebrání

Samovolný potrat je nejčastější poruchou těhotenství. Takto bývá ukončena zhruba polovina...
více…

Okusování nehtů u dětí je nebezpečné a je třeba mu věnovat pozornost

Okusování nehtů, označované také jako onychofagie, je nebezpečný zlozvyk. Za okusováním nehtů se může skrývat...
více…

Krize při hubnutí? Nevzdávejte to, jdete správným směrem!

Váha neklesá ani po měsících radikální změny jídelníčku a zvýšeného pohybu? Mnoho lidí to obvykle odradí, a...
více…

Proč umíráme na banální infekční onemocnění?

Banální onemocnění a léčba antibiotiky nezabírá? Neklesá horečka, nastávají komplikace, dokonce vše může...
více…

Jak správně vybrat barvy stěn do jednotlivých pokojů?

Vymalovat byt, to není nic složitého. Ale jak si vybrat ze široké škály barev? Přitom v sázce je hodně. Sice nátěr...
více…

Hádka s partnerem? Zlobivé děti a rozzuřený šéf? Dejte se na sport!

Rozchod je vždy nepříjemná a traumatizující zkušenost. Ale vždy se najde řešení, které vám zlepší náladu i...
více…

Léky na bolest z rozchodu jsou stejné jako při bolesti zubů

Bolest bude výraznější, když nejste vnitřně v pohodě. To je celkem známá věc. Záda bolí více, pokud odkládáte...
více…

Bolest je nepříjemný průvodce životem, ale život nám chrání

Bolest je pro nás nepříjemná, ale nutná rekce těla. Bez schopnosti vnímat bolest je život velmi obtížný a...
více…

Syndrom chronické únavy se obtížně stanovuje i léčí, pomoci mohou bylinky, úprava stravy a životního stylu

Jste absolutně “vyšťavení” a nejraději byste každý víkend prospali? Syndrom chronické únavy postihuje lidi bez...
více…