Prevence chřipky - vitaminy, očkování a větrání

Virové a bakteriální infekce dýchacích cest každoročně potrápí mnoho lidí. Přenášejí se zejména kapénkovou infekcí. Nákaza se nejlépe šíří vzduchem v uzavřených prostorách, často tam, kde se shromažďuje větší počet lidí. Namístě je proto dostatečné větrání, postupné otužování a zvýšená hygiena. Mytí rukou mýdlem a vodou 20 sekund, používání různých dezinfekčních gelů zabrání až na 80 procent šíření infekcí. Lidé by neměli zapomínat ani na dodržování pitného režimu a doplňování vitaminů.

zdraví, prevence, chřipka

Pokud již infekce zaútočí

Základem úspěchu při léčbě infekcí dýchacích cest je režim v klidu doma na lůžku, lehká strava, vitaminy, tekutiny, protizánětlivé léky a léky na teplotu, volně prodejné léky na bolest v krku, rýmu a kašel. Neměli bychom zapomínat ani na osvědčené recepty babiček - bylinkové čaje, česnek, cibuli. Při zvýšené teplotě do 38 stupňů bychom se neměli snažit srážet ji, protože tehdy "policejní ochrana" v podobě bílých krvinek a ostatních složek imunitního systému pacienta s nachlazením či zánětem pracuje v prostředí s vyšší teplotou o něco účinněji.

Prevencí chřipky je zejména očkování

K léčbě virózy nebo bakteriální infekce by měl stačit týden. Nejvhodnější je hned v úvodu infekce zalehnout do postele. Bohužel toto je největší problém. V akutním, nejinfekčnějším stádiu onemocnění běhá po venku většina nemocných. „Ještě dokončím uzávěrku, předám projekt...”. Často zapomínáme i na rekonvalescenci. Po infektu může pacient ještě měsíc pociťovat zvýšenou únavu, pocení, pokašlávání a tomu by měl přizpůsobit i životní tempo. Pokud příznaky během týdne neustupují, je třeba zajít k lékaři, může totiž jít o mnohem vážnější stav. Nejlepší prevencí chřipky je jednoznačně očkování. I díky vakcinaci můžeme v době epidemie prokazatelně minimalizovat očekávané komplikace a dokonce i ztráty na lidských životech. Riziko, které hrozí po podání vakcíny, je ve srovnání s přínosem vakcíny minimální. Dodržování zásad zdravého životního stylu a omezení bezprostředního styku s infikovaným, dokonce i účinnost antivirotik někdy selže.

Vitaminy

V polovině zimy jsme odkázáni i na užívání syntetických multivitaminových doplňků. V této době je k dispozici pouze chemicky konzervované a ošetřované, uskladněné ovoce či zelenina ze skladů a z dovozu. Relativně lépe jsou na tom lidé z venkova s ​​potravinami z vlastní zahrady a sklepů, ale i u těchto časem nutriční hodnota klesá. Jiným a poměrně častým problémem je potravinová alergie na citrusové plody, ale i jablka. Navíc i ovoce a zelenina, jako vzácný zdroj některých vitaminů, prebiotik a vlákniny, některé důležité látky postrádá. Například velmi důležitý vitamin D-prohormon. Vitamin D je molekula zázračných účinků. Jen málokdo dosahuje v tomto období ideální hladiny v krvi. Bez ”déčka“ přitom více než 200 genů nefunguje tak, jak by mělo.

Vícevrstvé oblečení

Ročnímu období bychom měli přizpůsobit i oblečení. Neměli bychom ale podléhat stereotypům. V proměnlivém a atypickém počasí někdy ráno netušíme, čím venkovní teploty překvapí. Oblečení by mělo být takové, abychom se ani nezpotili ani neprochladli. Nejvhodnější variantou je proto vícevrstvé oblečení, které lze kdykoli přizpůsobit vnějším povětrnostním podmínkám. Pozor je třeba dávat i na pobyt ve zbytečně přetopených místnostech s enormně suchým vzduchem. Adaptace lidského organismu na chlad se pak zákonitě snižuje a lidé jsou náchylnější na různé infekty.

Spánek při pootevřeném okně

Dokonce i v zimě je dobré spát při pootevřeném okně v ložnici. Příliv čerstvého zvlhčeného vzduchu ve spánku zabrání škodlivému vysušování sliznic dýchacích cest a vydá přinejmenším signál organismu, že nežijeme někde v tropech, kde i v noci neklesá teplota pod 25 stupňů. Na druhé straně nelze zapomínat na ochranu před chladem a větrem. Na hory si je potřeba přibalit teplé čepice, šály a rukavice, spodní prádlo a podkolenky. Postupné otužování, saunování a systematické budování tělesné kondice může pomoci snadněji se přizpůsobit změněným podmínkám vnějšího prostředí.

comments powered by Disqus

Podobné články


Pěstování vitaminů na balkóně a na parapetu

Věděli jste, že okamžitě po sklizni začne ovoce a zelenina ztrácet vitaminy? Tak proč kupovat produkty, kde to...
více…

Zelenina - barevné zdraví na talíři

Příprava jídla není s dnešní nabídkou obchodů nic složitého. Ale připravit jídlo chutně a zároveň zdravě, to...
více…

Máslo s medvědím česnekem - skvělá součást jarního jídelníčku

Velmi brzy na jaře, jako jedna z prvních bylinek se v hlubokých lesích, v blízkosti potůčků a pod stromy, objeví a...
více…

Červená řepa nám pomůže se zdravím, ale musí se konzumovat pravidelně!

Uzdravující účinky červené řepy známe všichni už z dětství. Ale ne všichni si ji s chutí zařadíme do svého...
více…

Zelí pomáhá nejen hubnout, ale také utužuje zdraví

Zelí patří mezi domácí druhy brukve. Obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, z nich nejvýznamnější je vitamin...
více…

Mrkev syrová, dušená nebo odšťavená?

I vás maminka v dětství nutila jíst mrkev, protože je velmi zdravá? Měla naprostou pravdu! Mrkev je právem nazývána...
více…

Citron je účinná prevence i těch nejzávažnějších chorob

Rakovina je závažné onemocnění, patřící do rukou odborníků. Pokud však máme možnost této zákeřné nemoci...
více…

Střevní chřipka se neléčí vitaminem C a neúčinné je i očkování

Pokud si myslíte, že užívání vitaminu C může pomoci zabránit dostat střevní chřipku, mýlíte se. Zatímco vitamin...
více…

Jak správně smrkat a rychle se zbavit rýmy?

S příchodem chladného počasí je nutné posilovat náš imunitní systém, abychom předešli nepříjemnému...
více…

Nové způsoby větrání zabrání výskytu plísní a nebezpečných škodlivin

V celé dosavadní historii středoevropských staveb zajišťovala okna kromě své základní osvětlovací funkce...
více…