Zelí jako všelék

Jestliže bylo zelí ve vaší kuchyni dosud pouze občasný host, udělte mu permanentku. Zelí je staletí považováno za "všelék", jeho význam ve výživě však umocnily až vědecké výzkumy, které odhalily silný protirakovinný potenciál této zeleniny. Odborníci na výživu doporučují zkonzumovat týdně 2 až 3 porce, tedy 250 až 400 gramů. Naštěstí zelí je při přípravě pokrmů velmi variabilní. Můžete ho spařit, vařit, dusit, zapékat, plnit nebo jíst syrové jako salát.

Bílé, zelené, červené

Zelí k nám přivezli Keltové kolem roku 600 před n.l. Dnes existuje více než 400 odrůd, které mají různý tvar listů a pevnost hlávek i barvu - od bílé přes zelenou až po fialovou a purpurovou. Syrové bílé zelí má vyšší obsah vitamínu C jako citronová šťáva. Červené ho má ještě o něco více, dvakrát více železa i vyšší obsah fytochemikálií, například sulforafanu, který působí jako antioxidant, podporuje tvorbu přirozených enzymů, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol. Červený pigment anthokyan také patří mezi antioxidanty. Chrání mozkové buňky, proto se zkoumá jeho možné využití při prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby. Zelí čistí žaludek a tenké střevo od odpadních látek, zabíjí škodlivé bakterie a zlepšuje trávení. Vnější listy jsou dobrým zdrojem vitaminu E. Sirnaté sloučeniny, které při vaření způsobují typický zápach, mají antibiotické vlastnosti a pomáhají v boji s infekcemi, při léčení ran a žaludečních vředů. Na pálení žáhy a zánět žaludku je výborná čerstvě vylisovaná šťáva, na trávení salát ze syrového zelí ochucený kmínem. Celulóza zlepšuje průchodnost střev a zabraňuje zácpě. Pro nízkou energetickou hodnotu se zelí doporučuje při redukční dietě a očistných kúrách.

Kysané zelí je zdravější

Najemno nakrájené hlávkové zelí, které prošlo bakteriálním kvašením, je dokonce ještě zdravější než syrové. Typickou kyselou chuť jí dodává kyselina mléčná, která vznikla kvašením cukrů působením bakterií mléčného kvašení. Kysané zelí obsahuje množství užitečných mikroorganismů a enzymů, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Podporuje látkovou přeměnu, snižuje krevní tlak a zrychluje odvádění odpadních látek z těla. Zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekcím a aktivizuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, proto je výbornou prevencí nachlazení a chřipky. Vědci zjistili, že se při kvašení v zelí tvoří izotiokyanáty - látky, které mají silné protirakovinné účinky a pomáhají předcházet nádorovým onemocněním jater, plic, prsu, tlustého střeva a konečníku. Kysané zelí je bohaté na vitamin C, B3, B5, B6 a B12, minerály a stopové prvky, zejména na draslík, železo, hořčík, zinek a fluor. Vitamin B12 (kobalamin) se v rostlinné potravě běžně nenachází, vzniká až fermentací. Tento protistresový vitamín blahodárně působí na nervovou soustavu a mozek a je důležitý i pro svaly a kosti. Malá miska, asi 200 gramů tepelně neupraveného kysaného zelí, pokryje denní potřebu vitamínu C, který je velmi důležitý pro tvorbu hormonů a posilování imunity. Výzkumy odborníků na výživu z londýnské university ukázaly, že kysané zelí je účinné afrodiziakum.

comments powered by Disqus

Podobné články


Proč umíráme na banální infekční onemocnění?

Banální onemocnění a léčba antibiotiky nezabírá? Neklesá horečka, nastávají komplikace, dokonce vše může...
více…

Výživa, která obsahuje pět základních chutí, vede ke zdraví a štíhlé postavě

Tradiční čínská medicína, vnímá pacienta komplexně a pracuje s poznatky o proudění energie v těle v drahách...
více…

Homeopatie - uznávaný a vyhledávaný způsob léčby

Homeopatie je v současnosti nejrychleji rostoucím a druhým nejvíce používaným systémem léčby ve světě. Odhaduje se,...
více…

Med manuka pomáhá v boji proti bakteriím

Druh výjimečného medu z Nového Zélandu, nazývaného manuka, může být přírodní cestou v boji proti hromadění...
více…

Jak správně zpracovat ovoce a zeleninu, aby se zachoval důležitý vitamin C?

Je možné, že nám chybí důležitý vitamin C, když neustále kupujeme ovoce a zeleninu? Ano, je to možné! Neumíme...
více…

Rostliny v pracovně

Interiérové ​​rostliny se už dávno zabydlely v celém bytě. Své místo mají v obývacím pokoji, kuchyni,...
více…

Jak vyzrát na cholesterol?

Mezinárodní konference o nových trendech prevence aterosklerózy přinesla řešení. První pomocí pro lidi, kteří...
více…

Domácí lékárnička - není povinná, ale je dobré ji mít

To, že lékárnička má být nezbytnou součástí každého automobilu, všichni dobře víme. Ale máte lékárničku i...
více…

Antibiotika chřipku neléčí

Antibiotika účinkují jen na bakterie, i to ne na všechny. Příliš krátké jsou i na rýmu, chřipku a většinu...
více…

Jak se zdravě stravovat?

Zdravé stravování je jeden z nejlepších způsobů, jak žít zdravě. Zásadou vyvážené stravy není zakázat...
více…