Elektrické brusky - druhy, použití (2.)

Elektrické brusky pracují na různých principech, takže v případě potřeby můžeme sáhnout přesně po takovém nářadí, jaké se na broušení toho určitého povrchu hodí nejlépe. Co se týče brusného principu elektrických brusek, vychází v zásadě z ručního nářadí, akorát místo lidské síly uvádí brusný nástroj do pohybu motor přístroje.

Úhlové brusky

Vyvinuly se z přímých brusek, které zejména při použití většího brusného nástroje vyvíjely velký odpor vůči rukám brusiče. Delší práce s takovou bruskou se proto stávala únavná. Přesunutí brusného nástroje kolmo na osu rotace motoru tento problém odstranilo. Vývoj v oblasti úhlových brusek rychle pokračuje a objevují se různé inovace, které zvyšují bezpečnost a usnadňují práci s tímto nářadím. Mezi zmiňované vylepšení patří například plynulý náběh otáček při zapnutí přístroje či zastavení kotouče v průběhu několika sekund po vypnutí brusky. K tělu brusky většinou můžeme namontovat přídavnou rukojeť a při častém používání nářadí určitě oceníme i elektronickou regulaci otáček, aretaci vřetena na rychlejší a pohodlnější výměnu brusného kotouče nebo dokonce možnost natočení celé brusné hlavy ve čtyřech různých polohách.

Na mnoho typů úhlových brusek můžeme napojit i odsávací zařízení, které nám usnadní udržování čistoty na pracovišti. Úhlové brusky jsou vhodné pro broušení a dělení kovových materiálů, ale využívány i při opracovávání dřeva, plastů či slitin lehkých kovů. Využijeme je např. při broušení svárů, odstraňování rzi, laků a barev či dřevěných trámů. Při tom nám poslouží různé nástroje, např. řezné a brusné kotouče, lamelové kotouče a drátěné nástroje více tvarů. Samotný brusný efekt zajišťují zrna karbidu křemíku nebo korundu, které se nacházejí v brusném kotouči. Ty jsou spojeny pojivy různé kvality, čímž se pak od sebe výrazně liší. Na dřevěné materiály většinou používáme lamelové kotouče.

Diamantové kotouče nám slouží k řezání betonu, kamene a pod. Brusné kotouče jsou na rozdíl od řezných mnohem hrubší. Kotouč pracuje při rychlosti 80 m / s, což je ideální obvodová rychlost na opracovávání kovových materiálů. Opotřebením kotouče se mění obvodová rychlost, a tím i řezné vlastnosti. Proto bychom měli používat předepsaný rozměr kotouče ke každé brusce.

 

Kartáčové brusky

Tyto zajímavé nástroje mají na spodní straně umístěný rotující drátěný kartáč ve tvaru válce. Regulací vzdálenosti válce od podkladu můžeme nastavit požadovanou hloubku broušení. Kartáčovou brusku využijeme zejména na broušení rovných ploch. Podle zvoleného kartáče můžeme upravovat povrchy ze dřeva, kovů i betonu. V případě potřeby můžeme na brusku napojit externí odsávací zařízení.

 

Excentrické, vibrační a delta brusky

Všechny tři typy brusek využívají kmitavý pohyb brusné desky, na kterou suchým zipem nebo jiným mechanismem upínáme brusný prostředek, nejčastěji brusný papír. Excentrické brusky mají kruhový tvar brusné desky a můžeme jimi dobře opracovávat různé zakřivené povrchy. Desky vibračních brusek mají obvykle obdélníkový tvar a využijeme je zejména na obrušování rovných ploch. Někteří výrobci nabízejí vibrační brusky s pěti úhelníkovou brusnou deskou, jejíž prodloužený hrot můžeme obalit brusným papírem z obou stran, a opracovávat tak materiál i na těžko přístupných místech či ve spárách. Charakteristickým znakem delta brusek je poměrně malá brusná deska trojúhelníkového tvaru (podoba písmene delta z řecké abecedy), přizpůsobena práci ve stísněných podmínkách, koutech, na těžko přístupných místech a členitých površích. Většina zmíněných nástrojů je vybavena buď vlastním systémem odsávání obroušení materiálu, nebo je můžeme napojit na externí odsávací zařízení, které odsává nečistoty otvory v brusné desce.

 

Multifunkční nástroje

Významní výrobci ručního nářadí nabízejí i tzv. multifunkční nástroje, kterými můžeme provádět různé činnosti v závislosti na zvolené pracovní čepeli. Toto nářadí většinou pracuje na principu kmitavého pohybu nástroje. Na hrubé broušení využijeme např. rašplové nástavce různých velikostí, jemnějšího opracování povrchu dosáhneme použitím brusných podložek s možností uchycení brusného papíru z jedné i dvou stran. I v tomto případě můžeme čistotu pracoviště výrazně zvýšit použitím externího odsávacího zařízení.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak ve sněhové fréze vyměnit olej

Správná péče o sněhovou frézu, do které spadá také výměna oleje, přispívá k tomu, aby Vám fréza dlouho...
více…

Jak ve sněhové fréze najít karburátor

Když budete umět najít a vyčistit karburátor ve sněhové fréze, vyhnete se značným výdajům za opravy. Karburátor...
více…

Jak upravit napětí řemenu sněhové frézy

Sněhové frézy mají spirálový šnek, který nabírá sníh a odhazuje ho na některou stranu. Šnek je poháněn...
více…

Jak u sněhových fréz předcházet problémům souvisejícím s palivem

Sněhové frézy bývají vyrobeny tak, aby vydržely mnoho let bezproblémového používání, to se vztahuje i na...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit startovací šňůru II.

Benzínové sněhové frézy používají k startování motoru startovací šňůru. Časem se však šňůra opotřebuje,...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit startovací šňůru

Existuje mnoho věcí, které Vás mohou při odklízení sněhu zastavit. Snad nejnepříjemnější z nich je přetržená...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit řemen šneku

Sněhová fréza vyžaduje pravidelnou údržbu, aby dobře fungovala i v těch nejnáročnějších podmínkách. Jednou ze...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit řemen II.

Řemen ve sněhové fréze se svou funkcí a uložením podobá řemenu v autě. Pokud jste někdy vyměňovali řemen v...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit řemen

Pokud jste také zažili okamžik, kdy Vám při odklízení sněhu praskl řemen ve fréze, potom víte, jak dobré je...
více…

Jak u sněhové frézy vyměnit jisticí šroub

Úkolem sněhové frézy je odklízet sníh. Pro případ, že se do šneku dostane něco jiného než sníh, má fréza...
více…