Bezpečnost při práci s kráječem na lahůdky

Čištění kráječů na maso je hlavní příčinou tržných ran v oddělení lahůdek. Na kráječi na maso se můžete velmi snadno vážně pořezat.

Když budete znát specifická bezpečnostní opatření, snížíte tím pravděpodobnost zranění při práci.

Soustředění a pozornost.

Při používání kráječe je zásadní udržet si pozornost na práci. Práce v lahůdkářství zahrnuje rychlé reagování v rušném prostředí, kde jste ve styku se zákazníky a s ostatními zaměstnanci. Pokud jste při práci s kráječem vyrušeni, je nejlepší okamžitě přestat s kráječem pracovat. Pokud budete při práci s kráječem dávat stoprocentní pozornost, minimalizujete tím pravděpodobnost zranění.

Bezpečné čištění.

Bezpečným způsobem čištění kráječe po použití minimalizujete riziko poranění. Abyste kráječ čistili bezpečně, vždy ho nejdříve nastavte na nulu, vypněte a odpojte kabel. Nasaďte si ochranné rukavice a při používání desinfekčního roztoku pohybujte hadrem po kotouči kruhovými pohyby. Když budete přístroj na konci směny rozebírat a čistit kotouče ve dřezu nebo v myčce, nenechávejte je nikdy bez dozoru.

Techniky krájení.

Při krájení masa nebo sýra musí kusy správně pasovat do držáku kráječe. Potraviny, které jsou do držáku příliš velké, musíte zkrátit, aby správně pasovaly. Pokud byste se pokoušeli krájet kusy jídla, které jsou do držáku příliš velké, mohla by Vám při tlačení uklouznout ruka.
Při krájení v kráječi vždy používejte držák. Chrání Vaše prsty a ruce, aby nepřišly do kontaktu s kotoučem.

Ochranné rukavice.

Většina lahůdkářství vyžaduje, aby jejich zaměstnanci při práci s kráječem používali ochranné rukavice. Bývají vyrobené z materiálu jako je kevlar (poly-paraphenylen terephthalamid) a brání pořezání nebo tržným ranám Vašich rukou, když přijdou do kontaktu s kotoučem.

Ostatní bezpečnostní rizika.

Po dokončení práce s kráječem vždy nastavte kotouč na nulu, aby se jiní zaměstnanci nepořezali. Nikdy neběhejte kolem kráječe a ihned uklízejte veškerou rozlitou vodu nebo jinou tekutinu v jeho okolí. Kráječe také mívají bezpečnostní spínač. Nikdy neobcházejte bezpečnostní spínač kráječe nebo do něj nezasahujte, protože je to proti předpisům.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný kuchyňský kráječ.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…

Jak kupovat šicí stroj

Šicí stroj je nutností, pokud plánujete doma šít v jakémkoli rozsahu. Práci zvládnete mnohem rychleji a...
více…

Jak se naučit základy práce se šicím strojem

Šití je příjemný koníček i činnost. Avšak stejně jako u kteréhokoli jiného nástroje či vybavení se musíte...
více…

Jak vybrat dobrý šicí stroj

Výběr správného šicího stroje vyžaduje udělat si čas na průzkum, aby pak vybraný stroj odpovídal Vašim...
více…

Jak vybrat šicí stroj

Výběr správného šicího stroje je důležitým prvním krokem, abyste pak doma mohly šít skvělé výrobky. Vhodný...
více…

Jak vyčistit šicí stroj

Šicí stroj stejně jako ostatní stroje vyžaduje pravidelnou údržbu, aby správně fungoval. Když se budete řídit...
více…

Jak opravit šicí stroj II.

Šicí stroj je mechanické zařízení sloužící k šití, které vydrží i velké množství šití během krátkého...
více…

Učíme se používat šicí stroj

Umět šít na šicím stroji je skvělá dovednost pro život. Nejenže ušetříte peníze tím, že si samy ušijete...
více…