Jak vybrat rotační sekačku na trávu?

Trávník je nedílnou součástí téměř každé chalupy. Aby měl tu správnou výšku, a vy jste se z něj mohli těšit, je mimo jiné nutné i jeho pravidelné sečení. Nabídka rotačních sekaček je na trhu velká, a proto Vám třeba pomůže naše rada.

 Při výběru sekačky je v první řadě vhodné zvážit následující faktory:

- velikost udržovaných travnatých ploch

- členitost pozemku

- cílový požadovaný typ trávníku

- možnou frekvenci sečení

- požadovaný komfort obsluhy

- fyzickou dispozici

- dostupné zdroje energie a jejich cena (elektřina, benzín)

- dostupné prostory pro skladování sekačky

- jiné požadavky (hlučnost, design, značka, servis, ekologie)

 

Velikost udržovaných travnatých ploch

Nepsané pravidlo říká, že elektrické sekačky jsou vhodné na velikosti ploch do maximálně 300-600 m2. Na větší plochy už tyto sekačky nejsou vhodné kvůli potřebné délce kabelu, kapacitě baterií (platí pro bateriové sekačky, např. Bosch Rotak 43 LI) a menší šíři záběru do cca 43 cm (a tedy vyšší pracnosti). Na plochy do maximálně 1000 až 2000 m2 jsou vhodnější sekačky benzinové s šířkou záběru 48 cm a více. Navíc, na plochy nad 500 m2 už začíná být zajímavý i nucený pojezd sekačky. Ten je ale zajímavý i u menších ploch v případě, že máte menší fyzickou dispozici. Nad 1500 m2 je již vhodné uvažovat o zahradním traktoru.

Co se týče šířky záběru sekačky - tu je rovněž nezbytné brát v úvahu s ohledem na velikost trávníku. Čím menší šířka záběru, tím větší pracnost, potřebný čas na sekání, spotřeba energie a opotřebení samotné sekačky.

U větších ploch je dobré mít dobrý systém pro sběr (větší objem zásobníku) či mulčování posečené trávy. Rovněž je zajímavým údajem u benzínových sekaček i objem palivové nádrže.

 

Členitost pozemku

V případě kopcovitého terénu a většího pozemku raději sáhněte po sekačce s pojezdem. Pokud je Váš pozemek menší, sekačka s pojezdem nemusí být nevyhnutelná. Tehdy je důležitý parametr váha sekačky.

Zajímavá může být i funkce mulčování (Recycler systém od firmy TORO, BioClip ® od Husqvarny), která naseká trávu na maličké částečky, a ponechá ji na trávníku jako organické hnojivo. Odpadá tak nutnost sběrného koše, který může být dost obtížný v kopcovitém terénu. Mulčování má však i svá omezení. Obvykle se tímto způsobem nedá sekat tráva vyšší než 10 cm. Při mulčování se skosí maximálně třetina výšky trávy (např. z 9 cm se usekne na 3 cm). Mulčovací nůž má oproti běžnému noži po stranách rozdvojené čepele. Každá ze čtyř čepelí mulčovacího nože seká v jiné výši při zachování vyrovnaného chodu motoru. Při mulčování je třeba častěji sekat trávník. Z časového hlediska je však sečení s mulčováním mnohem rychlejší než sekání se sklizní do sběrného zásobníku. Správná sekačka s mulčováním má mít ve výbavě i záslepku místo sběrného koše, aby byl mulčovací prostor dokonale uzavřený a mulčování co nejúčinněji.

Posloužit může rovněž i funkce odhozu trávy bez sběru. Rovněž zohledněte nejužší a nejkomplikovanější místa trávníku. Ty mohou být důvodem pro koupi menší sekačky s menším záběrem, nebo dokonce koupě dvou sekaček s různými záběry. Toto se však obvykle dá řešit i použitím vyžínání na doplňkové sekání, se kterým se dostanete téměř všude.

 

Cílový požadovaný typ trávníku

Výběr vhodné sekačky je závislý samozřejmě i na typu trávníku. Chcete mít sportovní trávník pro rekreační účely, louku, nebo trávník typu golfový fairway? V prvním případě, kdy je nutné trávník sekat jednou za jeden až dva týdny, potřebujete spolehlivý stroj. Investujte raději do sekačky s lepším a spolehlivějším motorem. Všeobecná rada zní, že kvalita motorů se odvíjí od země původu výrobce asi v následujícím pořadí (od nejlepšího po nejhorší): Japonsko (Honda, Kawasaki), USA (Briggs & Stratton, MTD, Homelite, Tecumseh - výběhové), Itálie (GGP, EMAK), Čína. Samozřejmě, berte tuto radu s rezervou - existuje mnoho šťastných majitelů italských sekaček. Vhodná pro rekreační typ trávníku (parkový) je funkce mulčování, která ušetří práci s vynášením posečené trávy. Tato funkce trávu naseká na miniaturní částečky, které se snadno rozloží v trávníku a působí tam jako přirozené hnojivo. Mulčování však není dokonalé, a tak se pro dokonalejší vzhled posečeného trávníku doporučuje raději sběr do sběrného koše.

Stejnou radu, co se týče spolehlivosti a úspornosti motoru lze dát i v případě, když chcete mít u domu perfektní golfový trávník (anglický). Zde je navíc třeba dát pozor na minimální výši kosení, která by měla začínat již někde kolem 20 mm. Rovněž je v tomto případě zajímavý údaj o množství před nastavovanými stupni výšky kosení - čím více stupňů, tím lepší možnost přizpůsobení výšky kosení Vašemu trávníku. Mulčování se pro tento druh trávníku nedoporučuje, a tak je potřebný sběrný koš. Jelikož chcete maximální kvalitu - dbejte i na kvalitu nožů. Pokud chcete skutečně perfektní golfový trávník, rotační sekačka Vám asi nebude stačit a budete potřebovat i vyžínač na zarovnání okrajů trávníku, případně vřetenové sekačky, které udělají z Vašeho trávníku dokonalého Angličana.

Paradoxně na trávník lučního typu (rozsáhlý), sekaný vzácně (více než 1x za měsíc) je nutný výkonnější motor (nad 4500 W). Ten je potřebný zejména k překonání většího odporu vyšší trávy. Stejně tak dbejte v tomto případě i na maximální nastavitelnou výšku kosení, která by se měla pohybovat alespoň kolem 90-100 mm a na jednoduché (nejlépe jedno pákové) nastavení výšky sečení. Pokud nechcete trávu shrabávat, je vhodný objemnější koš (alespoň 80 l) a možnost přepnutí na výměty posekané trávy do strany, či na funkci mulčování. Mulčovač není při velké výšce trávy až tak účinný, takže tato funkce není v tomto případě nezbytná. Zvažte i možnost tříkolové sekačky kvůli lepší manévrovatelnosti v terénu.

 

Frekvence kosení

V případě, že sečete často (1 - 2 x týdně nebo častěji), vyplatí se Vám investovat do kvalitní sekačky s kvalitním motorem, která Vám ušetří v konečném důsledku nejen nervy, ale i čas a peníze. V případě častého kosení je trávník nižší, a proto není potřeba vysoký výkon motoru. Rovněž určitě stojí za povšimnutí funkce zvyšující pohodlí při práci - centrální nastavování výšky kosení, variabilní rychlost pohonu kol či připojitelná hadice na čištění sekačky.

Při menší frekvenci kosení nás nemusí až tak zajímat kvalita motoru, ale výkon by neměl být příliš malý, kvůli nárazové zátěži. Stejně tak má být maximální výška kosení o něco větší. Cetky zvyšující komfort nejsou v tomto případě až tak důležité a dá se na nich ušetřit.

 

Skladování sekačky

Místa v skladovacích prostorách však nikdy není dost, a proto je třeba dobře zhodnotit velikost sekačky potřebné na údržbu dotyčného trávníku. Nekupujte proto zbytečně velkou a výkonnou sekačku. Pokud máte málo prostoru na její uskladnění, určitě si nevybírejte sekačku bez sklápěcí/rozmontovatelné rukojeti. Některé typy se dají poskládat na takový rozměr, že je možné je jednoduše převážet i v osobním autě.

 

Jiné požadavky

Výkon motoru není při výběru rozhodující. Výkon se "sám" odvozuje od předchozích zvolených parametrů (zejména od šířky záběru). Vyberte si nejprve podle již uvedených kritérií a ve stejné kategorii sáhněte raději po výkonnějším motoru.

Uvádíme přibližné výkony motorů podle šíře záběru:

 

Elektrické:

Šířka záběru [cm] Výkon [W]
37 1400
40 1500
43 1700
 

Benzínové:

Šířka záběru [cm] Výkon [W]
41 3000
46 3400
53 4500

 

Pokud má sekačka menší výkon motoru na danou šířku záběru, je to podezřelé a důsledkem může být nekvalitně posečená tráva. Výkon motoru by měl být vyšší, pokud plánujeme sekat i mokrou trávu. Na to potřebujete vyšší vztlak vygenerovaný v žacím prostoru na nadzvednutí trávy a tedy i silnější motor. Jak jsme již naznačili, silnější motor potřebujete i při sečení vyšší trávy.

Spolehlivost všech dílů sekačky je většinou trochu opomíjeným požadavkem ze strany zákazníka. Motor není jedinou součástí sekačky, která se může pokazit. Je třeba si všímat i takových detailů jako například z jakého materiálu je skelet sekačky (plast, ocel, hliník), zda mají kolečka ložiska nebo jsou jen volně na hřídeli, jaká je povrchová úprava kovů (nátěr, galvanizace, poplastování), zda je skelet svařovaný nebo lisovaný z jednoho kusu plechu, jaká je kvalita plastů a materiálu ovládacích prvků, jaká je funkčnost a robustnost všech pohyblivých a spojovaných částí, jak funguje sklápění rukojeti, či přestavování výšky kosení. Když se pozorně podíváte na sekačku z tohoto pohledu, sami zjistíte, jak velké jsou rozdíly mezi naoko a parametry stejnými produkty.

 

Ergonomií, čili komfortu při práci jsme se již okrajově zaobírali. Nejzajímavějšími jsou z tohoto pohledu:

- nastavitelná výška rukojeti a možnost jejího sklápění,

- centrálně nastavitelná výška kosení (jednou pákou),
 

- snadno odnímatelný a vyprázdnění zásobníku na trávu (neměl by vyžadovat montáž, či speciální nástroje)

- ergonomická rukojeť a ovládací prvky (příjemný materiál, chod a tvar)

- samočinná a variabilní rychlost pojezdu (zejména u větších modelů)

- kolečková přední kolečka (zajistí lepší posečení zahnutých okrajů trávníků a míst kolem kmenů stromů)

- vypínatelný nůž při zapnutém motoru (u členitého pozemku s přechodem přes nekosené, nebo nebezpečné části)

- elektrický startér benzinového motoru (zejména pro fyzicky méně disponované)

- celková váha

 

Sekačku si před koupí vždy vlastnoručně odzkoušejte a nechte i nastartovat pokud je to možné. Hlučnost sekaček je z hlediska ergonomie také velmi důležitá. Pokud je rozhodující, doporučujeme spíše elektrické sekačky, které jsou o něco tišší. Moderní spalovací motory od známých výrobců již také nejsou tak hlučné jako kdysi. Elektrické sekačky umí vyprodukovat hluk o síle 75 až 89 dBA.

Pro srovnání uvádíme parametry některých benzinových motorů:

Briggs & Stratton 4.1 kW / 5.5k 96 dBA

Honda GCV160 4.0 kW / 5.5k 98 dBA

Briggs & Stratton 4.4 kW / 6.0k 100 dBA

Design je věcí vkusu. Obecně se za designovou špičku v této oblasti považuje Husqvarna. Nezaostávají však ani Viking, Solo nebo TORO u benzínových a Bosch či Black & Decker u elektrických sekaček.

Rovněž je dobré ověřit si dostupnost a kvalitu servisu konkrétní značky v místě nebo okolí Vašeho bydliště ještě před jeho koupí. Některé prodejny nabízejí vlastní servis a 7letou záruku na své brandované produkty. Ty jsou však obvykle těžko určitelného původu a kvality.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Kdy se přihnojuje?

Hnojení zahrady je jedním z klíčových prvků, který má zásadní vliv na zdraví, růst, kvalitu a nakonec i úrodu...
více…

Kdy se má rýt zahrada?

Rytí zahrady představuje zásadní agrotechnický zákrok, jehož načasování může mít značný dopad na kvalitu a...
více…

Co nesmí chybět na zahradě?

Když přemýšlíme o zahradě, často si představujeme místo odpočinku, klidu a pokoje, kde můžeme uniknout od...
více…

Jak dezinfikovat zahradu?

Zahradníci a pěstitelé, kteří se snaží zajistit, aby jejich plodiny dosáhly co nejlepšího růstu a výnosu, čelí...
více…

Kdy se zalévá zahrada?

Zalévání zahrady je jednou z nejdůležitějších činností, které zahrádkář provádí. Přestože se to může zdát...
více…

Několik tipů na doplňky, jež nemohou majiteli zahradního bazénu chybět

Máte doma zahradní bazén? Pokud ano, tak ho určitě v současných horkých dnech plně využíváte. Stejně tak dobře...
více…

Připravte terasu na letní sezónu a vezměte to od podlahy

Dlouhé a slunečné letní dny se pomalu blíží a s nimi také posezení na terase a letní grilovačky. Pokud ale vaše...
více…

Je uzení zdravé? 5 rad, jak si pochutnat bez výčitek

Můžete si dopřávat uzené maso, ryby, sýry, klobásy a další dobroty, aniž byste tím ohrozili své zdraví? Pokud se...
více…

Bazény pro osvěžení v parných dnech i pro vodní radovánky

Hitem v posledních letech jsou bazény na zahradách. V letním období ocení bazén nejeden majitel domu a zahrady....
více…

Na plynovém grilu připravíte famózní pokrmy!

Grilování patří k hezkému letnímu počasí stejně jako koupání v bazénech a v přírodních koupalištích....
více…