Čištění kráječů na maso je hlavní příčinou tržných ran v oddělení lahůdek. Na kráječi na maso se můžete velmi snadno vážně pořezat.
Když budete znát specifická bezpečnostní opatření, snížíte tím pravděpodobnost zranění při práci.
Při používání kráječe je zásadní udržet si pozornost na práci. Práce v lahůdkářství zahrnuje rychlé reagování v rušném prostředí, kde jste ve styku se zákazníky a s ostatními zaměstnanci. Pokud jste při práci s kráječem vyrušeni, je nejlepší okamžitě přestat s kráječem pracovat. Pokud budete při práci s kráječem dávat stoprocentní pozornost, minimalizujete tím pravděpodobnost zranění.
Bezpečným způsobem čištění kráječe po použití minimalizujete riziko poranění. Abyste kráječ čistili bezpečně, vždy ho nejdříve nastavte na nulu, vypněte a odpojte kabel. Nasaďte si ochranné rukavice a při používání desinfekčního roztoku pohybujte hadrem po kotouči kruhovými pohyby. Když budete přístroj na konci směny rozebírat a čistit kotouče ve dřezu nebo v myčce, nenechávejte je nikdy bez dozoru.
Při krájení masa nebo sýra musí kusy správně pasovat do držáku kráječe. Potraviny, které jsou do držáku příliš velké, musíte zkrátit, aby správně pasovaly. Pokud byste se pokoušeli krájet kusy jídla, které jsou do držáku příliš velké, mohla by Vám při tlačení uklouznout ruka.
Při krájení v kráječi vždy používejte držák. Chrání Vaše prsty a ruce, aby nepřišly do kontaktu s kotoučem.
Většina lahůdkářství vyžaduje, aby jejich zaměstnanci při práci s kráječem používali ochranné rukavice. Bývají vyrobené z materiálu jako je kevlar (poly-paraphenylen terephthalamid) a brání pořezání nebo tržným ranám Vašich rukou, když přijdou do kontaktu s kotoučem.
Po dokončení práce s kráječem vždy nastavte kotouč na nulu, aby se jiní zaměstnanci nepořezali. Nikdy neběhejte kolem kráječe a ihned uklízejte veškerou rozlitou vodu nebo jinou tekutinu v jeho okolí. Kráječe také mívají bezpečnostní spínač. Nikdy neobcházejte bezpečnostní spínač kráječe nebo do něj nezasahujte, protože je to proti předpisům.
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný kuchyňský kráječ.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu