Elektrické vařiče, ať už je používáte na přípravu jídla nebo při laboratorních pokusech, mohou být nebezpečné, pokud se neseznámíte s bezpečnostními opatřeními spojenými s jejich používáním.
Abyste zajistili správné ohřívání a minimalizovali nebezpečí popálení ohřívanou látkou nebo samotným vařičem, je potřeba použít určité materiály.
Nádobí vhodné na vařič zahrnuje nádobí z varného (boritokřemičitého) skla. Před použitím vždy zkontrolujte, jestli v něm nejsou praskliny. Kovové nádoby nebo nádoby z alobalu jsou nebezpečné kvůli možnému elektrickému šoku. Hořlavé nebo výbušné materiály by se nikdy neměly vyskytovat poblíž vařiče. Nikdy také nezahřívejte uzavřenou nádobu.
Elektrický vařič byste při používání měli stále sledovat a měl by se používat jen při nastavené nízké nebo střední teplotě. Dlouhé vlasy nebo široké rukávy byste si měli svázat nebo ohrnout. Elektrický kabel byste měli bezpečně upevnit, aby nebyl v dosahu vařiče. Za žádných okolností se vařiče při používání nedotýkejte. Kromě toho se do nádoby nedívejte shora, ale jen z boku. Elektrické vařiče se při vaření samy vypínají a zase zapínají, proto je vhodné jídlo promíchávat. Nikdy nenechávejte zapnutý vařič bez dozoru.
Skleněné nádobí drží teplo dlouhou dobu. Při sundávání horké skleněné nádoby z vařiče použijte ochranné rukavice (chňapky) nebo speciální kleště. Položte nádobu na izolovaný povrch, nikdy ne přímo na stůl nebo na linku. Dejte nádobu na místo vyhrazené na chlazení a označte ji viditelně: „Horké, nedotýkat se!“
Elektrický vařič po použití vypněte, odpojte a uložte na místo určené k chlazení. Vytahujete ho ze zásuvky za zástrčku, ne za kabel. Pokud zjistíte poškozený kabel, ihned dejte vařič k výrobci do opravy.
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný elektrický vařič
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu