Čištění nerezového topinkovače
Přístroje z nerezové oceli získávají na popularitě díky tomu, že jsou odolné a dlouho vydrží. Jejich lesklý kovový povrch dodává kuchyni moderní vzhled. Topinkovače i jiné přístroje z nerezové oceli jsou velmi odolné vůči skvrnám a korozi.
Tvoří se však na nich otisky prstů a šmouhy a usazuje se špína, mastnota a zbytky jídla. Stejně jako u přístrojů s jiným povrchem se i u nich vyčistěním zlepší jejich funkce i vzhled. Špína a usazeniny brání ochranné vrstvě na nerezovém povrchu, aby chránila proti korozi. Zde se dozvíte, jaké techniky a čisticí prostředky použít na čištění topinkovačů z nerezové oceli.
Co budete potřebovat:
-
pytlík na odpadky
-
hadr
-
ocet
-
starý zubní kartáček
-
vodu
-
froté hadr
-
papírové utěrky
-
stlačený vzduch v láhvi
-
hadr z mikrovlákna
Návod:
-
Odpojte topinkovač ze zásuvky. Nechejte ho zcela vychladnout.
-
Vytáhněte z topinkovače vyjímatelný tácek na drobky a vysypte je do pytlíku na odpadky.
-
Navlhčete hadr octem. Vytřete jím tácek a odstraňte z něj přilepené drobky a zbytky. Zubním kartáčkem vyčistěte těžko dostupná místa.
-
Opláchněte tácek vodou a důkladně osušte froté hadrem.
-
Odstraňte z topinkovače přihrádky. Důkladně je utřete hadrem navlhčeným octem.
-
Opláchněte přihrádky vodou a osušte je froté hadrem. Pak je položte na čisté papírové utěrky.
-
Obraťte topinkovač nad pytlíkem na odpadky. Jemně jím zatřeste, abyste z něj dostali ven drobky. Pokud je topinkovač příliš velký na to, abyste ho zvedli a obrátili dnem vzhůru, vyfoukejte z něj zbytky pomocí stlačeného vzduchu v láhvi.
-
Navlhčete hadr z mikrovlákna octem. Setřete jím vršek, strany i dno topinkovače a odstraňte z nich šmouhy nebo usazenou špínu. Utírejte po struktuře oceli, abyste nevytvořili trvalé škrábance.
-
Usušte vršek, stěny a dno topinkovače hadrem z mikrovlákna. Utírejte po struktuře oceli. Vraťte do topinkovače tácek a přihrádky.
Tipy a upozornění:
-
Místo octa můžete použít tekutý přípravek na nádobí.
-
Nakonec natřete povrch topinkovače dětským olejem, abyste zvýšili jeho lesk.
Autor: Martina Dvořáková